Pulykafasírt Fehér batátával bevonva

Fehér batáta lapokkal bevont fasírt

A batátával való fasírt bevonását egy a napokban látott video adta, ahol sárga belű édesburgonyával – egy kicsit másként, de hasonlóképpen – vontak be fasírtot. Rákattantam – persze módjával és a diétám adta ésszerűség határain belül a fehér húsú édeskrumplira -, miután ez a fajta nagyon hasonlít ízre és küllemre is az igazi burgyonyához, és azt szeretem! Újabban igyekszem betartani a Dr. Wentz-féle protokollt, ezért aztán az egyben sült fasírtot teljes mértékben AIP-osan készítettem el. A zselatin tojással is kiváltható, amennyiben valaki hagyományosan paleosan készíti el ezt az ételt – ehhez a mennyiséghez 3 db M-es tojást tennék! A fűszerezés is lehet hagyományosan magyaros: só, bors, paprika por, fokhagyma …, és bármi jó, ami eszedbe jut és szereted!

Hozzávalók:

  • 1 kg pulyka darált hús (Aldi)
  • 2 x 12 gr-os zacskó zselatin – ez kb. egy púpos evőkanálnyi mennyiség (1 ek. = 20 gr)
  • AIP-os fűszerek: curry készen kapható keverék, további kurkuma, fokhagyma por, só – muszáj kóstolni, mert nem tudom az egyéni ízlés közvetíteni – mondjuk 1 ek. curry, 1 kk. kurkuma, 1 ek. fokhagyma por, 1 ek. só
  • Kacsazsír
  • 1 nagy db – kb. 20-25 dkg-os fehér (lehet sárga belű is!) édesburgonya

Elkészítés:

  • A darált húst a hozzáadott fűszerekkel és zselatin porral ismételten daráljuk át vagy turmixoljuk (én kézi robotgéppel dolgoztam!) pépesre.
  • A fehér batátát hámozzuk meg, majd kisebb lapocskákra krumplihámozóval vágjuk fel. Ha van olyan konyhai eszközöd, amivel nagy vékony lapokat is tudsz vágni, akkor legyen nagy méretű. Nekem sajnos nincs, de ez a módszer is remekül bevált!
  • Egy nagy méretű hosszúkás kuglóf formában sütöttem ki a húst, és csak utána tettem át jénaiba. Ez azért volt fontos, hogy forgatni tudjam a rudat. Tehát a kuglóf formát kizsírozzuk, elegyengetjük az edényben a batáta 75%-át úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle, majd beletesszük a pépesített darált hús keveréket, végül a batáta maradék 25%-ával befedjük a rudat.
  • A formát beborítottam sütőpapírral, úgy hogy ne lógjon le róla. Lehet aulfóliával is, bár újabban kitalálták, hogy az sem a legeslegegészségesebb?!
  • Előmelegített sütőben alacsony hőfokon, kb. 160 süssük a fasírtot 30′-ig.
  • Vegyük ki az ételt a sütőből és egy deszka segítségével borítsuk ki a rudat és megfordítva tegyük vissza a kuglóf formába.
  • Ismét süssük kb. 20′-ig a húst, de most már 170 fokon. Figyeljünk oda, hogy a batáta ne égjen szénné!

A magam részéről laskázott uborkával

és póréhagyma karikákkal tálaltam!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.