A hal és a magok – Omega3/Omega6

halésmagokA kép a Google images-ről való

Ajánlom mindenkinek gondolkodásra az alábbi véleményeket; s bár a csonthéjas gyümölcsökben lévő Omega6, Omega3 nem a legideálisabb, ezért degeszre ne együk magunkat magokkal, de szerintem bátran fogyaszthatjuk! Az összes ma kapható élelmiszer-választékból a dió, mandula és mogyoró választását a kisebbik rossznak tartom! BB

Olvasásra ajánlom a következőket: http://antioxidansok.eu/hu

„Az omega-3 alapvető zsírsavak, egészségünk egyik legfontosabb forrása.

Vannak zsírok és olajok, amelyek fogyasztása káros és vannak olyanok, amelyek nagyban csökkentik a szívbetegségek és a rák esélyét. Tudnunk kell különbséget tenni. Tudnunk kell, hogy az omega-3 olajok igen jót tesznek a szervezetünknek. Manapság már számos súlyos betegség visszafordítható – vagy ami még jobb, megelőzhető – ha ezek a speciális olajok visszakerülnek az étrendünkbe. Ki gondolná, hogy az étrendünkben bekövetkező minimális változás hatására megszűnhetnek olyan problémáink, mint a száraz bőr, vagy a fájós ízületek. Az omega-3 zsírsavak segítenek az asztma és az allergia leküzdésében, a szív-, rák- és cukorbetegségek megelőzésében. Ezek a zsírok az „agy eledelei”, jobb kedvre derítenek, természetünk morgósból mosolygóssá változhat.

Az omega-3 olajok az alapvető zsírsavak csoportjához tartoznak, alapvető, mert ezek feltétlenül szükségesek az egészséges élethez. Ehhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia – más vitaminok és ásványi anyagokhoz hasonlóan külső forrásból, mert előállítani nem képes.

Az omega-3 olajok csökkentik a szívbetegségek esélyét. Az Omega3 olajok a vérsűrűség természetes csökkentői. Alacsonyan tartják a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, illetve segítenek abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladástól. Általában véve tehát elősegítik a jó vérkeringést.

Természetes gyulladáscsökkentők, s így megelőzik vagy enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az asztma, az ízületi gyulladás, a menstruációs görcsök és a migrénes fejfájások.

A szem retinájának különösen szüksége van omega-3 olajokra a jó látáshoz. Az omega-3 olajok emellett javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, s ugyancsak jót tesznek a szív ereinek is.

Az omega-3 olajak az agy táplálékául is szolgálnak. Az omega-3 olajak többszörösen telítetlen zsírsavainak többsége építi fel az agy szürkeállományának nagy részét. Ezek az olajok csökkentik a depresszióra való hajlamot is.

Az omega-3 olajok csökkentik a rák kockázatát. Gátolják a tumor növekedését is.

A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6 és az omega-3, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében. Ezeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában. Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása pl. az olíva- és napraforgóolaj. Egy felnőtt napi szükséglete kb. 4 g, mely 2 kávéskanál napraforgóolajnak, ill. 1 marék mandulának vagy diónak felel meg. Valamivel nagyobb mennyiségben védelmet nyújthat a szívkoszorúér-betegséggel szemben, 25 g-nál több napi bevitel azonban fokozza a szabad gyökök termelődését.

A magyar lakosság zsírbevitelének mindössze 0,5 %-át fedezi különféle halak fogyasztásával. Ez azért sajnálatos, mert az omega-3-zsírsavak végső formájukban az olajos halakban fordulnak elő, pl. lazacban, makrélában és szardíniában. Ezek az ún. linolénsav-származékok szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó/rossz koleszterin arányát) és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Aki nem szereti a halat, az lenolajból vagy halolaj-kiegészítőkből tudja a legjobban beszerezni őket. Jó forrásaik még a szója-

(?! – a kérdőjel+felkiáltó jelet a paleolit szemlélet teteti ki velem!!!) és repceolaj és a kemény héjú gyümölcsök – pl. dió, mandula, mogyoró!!!

Az omega-3 és az omega-6 arány akkor optimális amikor 1:1 arányban vannak jelen a szervezetünkben. Ez a helyzet tulajdonképpen egyensúlyi állapotot jelent az inflamáns-antiinflamáns tényezők között. Sajnos egész kelet-Európa lakossága, a nem megfelelő táplálkozás következtében, ma már oda jutott, hogy ez az arány meghaladja az 1:20-at. Ma már csak a megfelelő, jó minőségű, koncentrált omega-3 tartalmú táplálékkiegészítők segítségével lehet ezt az arányt visszaállítani.”

A www.tények-tévhitek blogról vélemények:

Szendi Gábort Ticsike idézte a kemény héjú gyümölcsökkel kapcsolatban:

„Gábor is írta, hogy az omega-6-ban gazdag magok bevitelét csökkenteni kell, hacsak nincs valakinek havonta annyi pénze, hogy a drága halolajjal mindig kiegyenlítse az omega-6 omega-3 arányt. Szóval olcsóbb kevesebb diót enni…:(”

MW T-T blogos bejegyzése Joo-tól idézve:

  • „23 g omega-6 van 10 dkg szotyiban
  • és kb. ugyanez a helyzet minden más maggal is,
  • sőt a dió 10 dkg-jában pl. 33 g omega-6 van.
  • A kesudió és a török mogyoró kivétel egyedül  – 8 g omega-6/10dkg.
  • Nem is igen értem ezt a nagy szotyizást, mákozást (mák: 28g omega6 /10dkg) itt a fórumon.
  • Egy amerikai felmérés szerint 15 g az átlag napi omega-6 fogyasztás. Mondjuk ezt kevésnek tartom, de pl. 10 dkg szotyival már biztosan ott vagyok omega-6 bevitelben, ahol bárki (nem paleós).
    Szerintem jó megoldás 10 dkg szotyi után betolni 2 ek lenmagolajat, hogy a benne lévő omega3 meggátolja a szotyi omega6-ját a felszívódásban (pontosabban átalakulásában) és az omegák aránya így ráadásul 1:1.
  • Bár tény, hogy hülyén hangzik 10 dkg olajos mag után evőkanállal enni olajat, de működnie kell. Kutyaharapást szőrivel!”

Smirgli T-T blogos bejegyzésében:

  • Óvatosságra int a lenmagolajjal evésével kapcsolatban annak fitoösztrogén-tartalma miatt, mely nőknél a ciklusok lefolyásában okoz problémát
  • Klimax után lévők és pasik viszont bátran ehetik.:-)

Joe véleménye a T-T blogról – 2010.10.23-ÁN

(egyébként a magok specialistája, hiszen ezzel foglalkozik)

NÉHÁNY GONDOLAT A DIÓRÓL, A MÁKRÓL,

A LENMAGRÓL ÉS A SZÓJÁRÓL

„A dióban nagyon sok az Omega6, de legalább annyi az Omega3 is, ami ráadásul csökkenti is az Omega6-ot a felszívódásában!!! (pontosabban elhalássza az Omega6 elől azt az enzimet, ami gyulladást-keltő arachiolsavvá változtatná azt).

Mellesleg a mákban van a legtöbb Omega6 és nincs benne Omega3, nem kéne sokat enni belőle! (Ezért használom a máklisztet, abban szinte nincs is olaj semmilyen).

A lenmagban lévő fitoösztrogén egy lignan, ami csak a belekben a bacik által válik hatásossá. Nem azonos a szójában lévőkkel, azok is fitoösztrogének, de nem lignanok, hanem un. izoflavonoidok. Mindkettő jó lehet változókorban!

A szója maga káros, jól fermentálva kevésbé?! vagy tán nem is?!, de hogy maguk a szója-izoflavonoidok is azok lennének (spéci esetektől eltekintve), arról nem tudok. Miért káros? (Érdekelne.)”

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “A hal és a magok – Omega3/Omega6”

  1. Én már nem tudom mit gondoljak erről az omega 6 / omega 3 témáról mert pl. az állati zsirokban is kb. tizszer annyi az omega 6 (leszámitva a halakat), mint az omega 3. Pl. már 3 db tojásban is van annyi omega 6, ami semlegesit egy napi adag omega 3 eszkimó halolajat, és akkor a többi ételről még nem is beszéltem. Úgyhogy szerintem aki szed omega 3-at annak sem annyira egyensúlyozott azért annyira az omega 3/6 aránya. Ezt nem azért mondom, hogy emiatt most nem éri meg omega 3-at szedni vagy halat enni, de szerintem ha minimalizálja valaki a növényi olajokat meg a magvakat, akkor is ott van még a többi omega 6 forrás…

    1. Kedves Pisti!
      Kitárázni az étkezésünkben semmit nem tudunk, jó irányokat venni az étkezési szemléletünkben azonban igen! Szerintem a paleoban alapvetően a szemléletváltás megteremtődése is lényeg. A paleot lehet keményen, közepes szigorral, és könnyedén is csinálni. Kinek mi a fontos! Ki mi ellen küzd! – A cél lehet megelőzés, lehet betegség elleni küzdelem. Az már nagy dolog, ha valaki tudja, hogy melyek a hasznos és melyek káros zsírok, a zsírokban még a szénláncok kötésmódja is szempont (nem vagyok se dietetikus, se orvos, se kémikus …, háziasszony vagyok!); már az is jó, ha valaki tudja, hogy a burgonya, a kukorica, a paradicsomfélék (nem érett formában), a babfélék lektinjei, a tejben lévő kazein, a rizs, mint gyorsan felszívódó szénhidrát, a cukor stb. miért károsak, miért segítik a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat és egyébként elkerülhető, súlyosabbnál súlyosabb betegségek kialakulását?! Én nem tárázok, hanem hagyom, hogy a tudósok kutatásaiból levont tanulságok meggyőzzenek:-D Kevés tépelődést, jókedvet és paleovitalitást kívánok:-))))))) BB

  2. Jaj, én sem tudom már, mit is kellene tennem, minél többet olvasok a paleolitról, annál kevésbé értem, és főleg ezeket az olajakat-zsírokat, és azon belül is az omegákat, hogy akkor most hogy is lenne az egészséges?! Én januárban estem neki a paleolit étrendnek, nagyon gyorsan fogytam 10 kilót (így lettem 52 kg, 35 évesen, négy kisgyerek anyjaként), és sok minden rendbejött, de ahányszor beleolvasok valamelyik paleo-lapba, mindig megijedek, hogy talán nagyobb kárt okozok a családomnak, mint hasznot, hiszen semmit nem számolok, és már csak azt értem, hogy fogalmam sincs az egészről.
    Én is azt hittem, hogy a szója hüvelyes, és főleg általában génkezelt, ezért semmiképp sem fogyasztható, egyébként sem, nem csak a paleolit étrendben…
    Tegnap olvasom azt is, hogy aki a tejeskávéról nem tud lemondani, tehet a kávéjába zab-, rizs-, vagy szójatejet. Tessék??? én azt gondoltam, hgoy ezek mind tiltottak, de csinálhatunk magunknak mandula-, vagy kesutejet…
    Ráadásul a szemléletváltásról lenne igazából szó,nem? Olvasom, hogy a kávét (teát) édesíthetjük ezzel, meg azzal… Hát, amikor még nem ismeretem a paleolit étrendet, akkor sem édesítettem a kávét vagy a teát semmivel… Persze, ízlés dolga.
    Aztán most olvasom ezt is… Most már azt sem tudom, mihez fogjak. Akkor miből mennyit? Jó lenne, kevesebb tépelődés és több jókedv… csak elég nehéz… mert én sem vagyok sem orvos, sem dietetikus, csak egy anya és háziasszony is…

    1. Kedves Joli! Alap olvasmányként javaslom Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyvét. Szendi Gábor felsorakoztatott paleo melletti érvrendszere annyira meggyőző, logikus, és a népszerű tudományos stílus miatt közérthető, hogy a paleo megértéséhez alapműnek számít. Ajánlom továbbá ugyancsak Szendi Gábor „Paleo és betegségek” c. könyvét, hogy még igényesebben tudjál a paleo-ban eligazodni. Igen, igen, – a paleo egyrész szemléletváltás, másrészt diéta, de léteznek különböző irányzatai, és sokan sokféleképpen alkalmazhatjuk. Természetesen a fő irányvonalat érdemes betartani. Ebben a diétában nagyon sok egyéni döntés is van. Vannak ajánlások, tiltások, megengedőbb hozzáállás -, és neked magadnak kell sok mindent eldöntened a javaslatok alapján. Egy példát hadd írjak egy nagyon kedves barátnőmről, aki elolvasta Szendi könyveit, nincs Internetje, szerény nyugdíjból él: Már 1 éve paleozik, mert az érvrendszer meggyőzte. Nem eszik kenyeret, eszik viszont húsféléket, zöldségeket elsősorban – leves és főzelék formájában, gyümölcsöket, továbbá néha vesz magokat kiegészítésként, nagy ritkán maglisztből süt süteményt, és eszi a vitaminokat. Ha elolvasod a Főzési alapötletek címszó alatti mondandót, akkor Giz ötlete alapján kiválogathatsz magadnak olyan ételeket, melyről esetleg korábban nem is tudtad, hogy megfelel a paleonak, pedig mégis, igen:-))) Ne tépelődj, tényleg légy vidám – egyetértek:-))) Remélem, hogy a tanácsaimmal segíthettem. Olvass el minden paleora vonatkozó gondolatot, ha érdekel, és szűrj le testre szabottan magadnak következtetéseket, és alakíts ki önállóan egy diétát. Sikeres paleossá válást kívánok, paleovitalitással, BB

  3. Hasonlo cipoben jarok en is. Okkal kezdtem tanulmanyozni Szendi Gabor konyvet, hogy a beteg csaladtagomon segitsek. Tavol elek hazamtol, igy csak a honlapokon, hozzaszolasokon tokeletesitenem magam, hogy ne kelljen nekem kitalalni a recepteket. Talan majd ha begyakoroltam nekem is lesznek sajat otleteim. En is azt tudom kovetkeztetesnek levonni, hogy tulajdonkeppen mindent szabad. De akkor miert hasznaljatok a Paleo fedonevet. Itt mindenki az osemberektol indul ki es kozben olyan alapanyagokkal dolgozunk, ami az utobbi par szaz ev termeke. Az alapanyagok ahogy Szazjoli es masok is irjak vagy olajaikban, vagy szenhidrattartalmukban nehezen eroltethetok be a Paleo fedonev moge. Miert az a valasz hogy elj lazan a lehetosegekkel. Most akkor miert irta meg konyveit Sz.G. Es miert valtunk kovetoive, ha az uralkodo weblapokon sorban megcsaljak az elvet. Mindenki csak egy kicsit. Igy az egesz hiteltelenne valik. Talan nektek, akinek az elerhetosege a legjobb az internetes keresoben, kicsit ezen is el kellene gondolkodni.
    Ne ertsel felre, nem kioktatni szeretnelek, de a sok sok „elvezd” a valtozast, a masfele modot bizonytalanna tesz engem es a „kovetoidet” akkor most paleo, vagy nem. Egeszseges-e a millio pici magocska, len szezam mak… amikor a belrendszerunk kis taskaiba beleulve sulyos kovetkezmenyeket okozhatnak es okoznak is.
    Minden igyekezetemmel szeretnek csaladomon segiteni nem csak fogyokuranak, vagy divatosnak szeretnek latszani.

  4. Folytatnom kell, mert veletlenul nyomtam meg a gepemen a GO gombot.
    Tenyleg segitsegert nyitom meg es keresgelek ezen a weblapon is. Sok jo otletet talaltam benne, de ahogy irtam sok elbizonytalanitast is.
    Az elobbiekert koszonet, mert a ti erdemetek a kikiserletezes, az utobbiakra csak fel szeretnem hivni a figyelmeteket „mint az e temaban piacvezeto” weblapnak.
    Tovabbi sikeres munkat kivanok. A

    1. Kedves A!
      Köszönöm gondolatokkal teli leveledet. Megpróbálom viszonylag tömören összefoglalni a válaszomat:
      1. A paleo szó mögé való bújás – annak az útnak a keresése, hogy hogyan lehetne a 21. század civilizációs körülményei között a legjobban megközelíteni a paleo kor emberének, vagy a még ma is elszórtan, de élő természeti népeknek az alapanyagok tartalmát tekintve meglévő táplálkozását követni. Nem kell azért elindulnunk vadászni, nyers húst enni, és az asszonyainknak gumókat gyűjteni -, hogy a paleo emberét utánozzuk.
      2. Személy szerint a paleo szón kívül éppen ezért szeretem a táplálkozásra a következő jelzőket használni: – laktóz-, lektin-, glükoz, kazein-, gluténmentes táplálkozás.
      3. Valóban a paleo egyben útkeresés is. Ha megnézel másfél évvel ezelőtti paleos oldalt, akár ha valaki Szendi Gábor web-site-ját legalább ennyi ideje követi, érzékelhető a folyamatos útkeresés.
      4. Érdemes bekapcsolódni Szendi blogjának olvasásába, vagy akár aktívan az ott folyó társalgásba, mert sokat lehet tanulni belőle.
      5. Hivatkozol a magok kérdésére. Pelleteket nem olyan könnyű beszerezni, tehát már miért ne lehetne a magokat ajánlani?! Sok embert szeretnék óvni a túlzásokba való eséstől akkor, amikor felhívom arra a figyelmet, hogy a magokban lévő 06 túlsúlya miatt senki ne essék annak a bizonyos lónak a túloldalára, és magot maggal egyen, …, hanem kompenzáljon jó zsírokkal.
      6. Fél évvel ezelőtt tapasztaltuk, hogy a zabbal kapcsolatos megengedő szemlélet miatt eluralták a paleo táplálkozást a zabos ételek, melyek nagy fokú jelenléte nem helyes! …, ezért választottam ketté a régi és új blogomat, hogy ne legyek megtévesztő.
      7. A főzött gyümölcs kérdése is a zabhoz kapcsolódó vitatott kérdés.
      8. Lorain Cordain a paleo amerikai atyja által képviselt irányzat is tartalmaz eltéréseket a hazai irányzatokhoz képest.
      9. Változatlanul hangsúlyozom, hogy a paleo nem szentírás, hanem a laktóz-, lektin-, glükoz, kazein-, gluténmentes táplálkozás elveit követő életmód.
      10. Meggyőződésem, hogy aki erre az útra lép, az sokat tesz az egészségéért, és a 21. század körülményei között próbál azonosulni a paleolit kor emberének táplálkozási szokásaival.

      Kedves A.! Még egyszer köszönöm a felvetett gondolatokat. Én magam is ezerszer olvastam, és olvasom a tudományos magyarázatokat. Jómagam, akárcsak Te, laikus vagyok, egy háziasszony, aki a paleos elveket követve a betegségeiből ha nem is kigyógyult, de egy 100%-os értékű életet tud élni. Nekem a blogozás hobby. A könyvezés is ezidáig csak hobby:-))) Én is folyamatosan tanulok és igyekszem csiszolódni.

      Szia, és ha már lesznek saját receptjeid, akkor azokat várom, és azokkal is gyarapítjuk az oldal tartalmát:-)), BB

  5. Kedves BB,
    Koszonom a valaszodat, foleg azert mert nem elutasito hanem megerto volt.

    Mint tapasztalttol megkerdeznem toled, mit ertetek pellet alatt. Ez talan lisztte orolt, vagy csak olyan allapot, mint az ismert kokuszreszelek?
    Nalunk lehet kapni majdnem minden elelmiszerboltban Mandulalisztet, Mogyorolisztet, Kokuszlisztet, Lenmaglisztet es Zablisztet azonkivul mindenfele nem paleos lisztet…
    Ha olvasom a recepteket, akkor ott is lisztet ertetek a pellet alatt? A mennyiseg miatt lenne fontos tudnom.
    Tovabbi sikeres paleozast
    Andis

  6. Kedves A.!
    Természetes, hogy nem vagyok elutasító:-) Miért lennék? Valamennyiünk keresztül ment és megy vívódásokon. Nem könnyű egy új táplálkozásra úgy áttérni, hogy az ember nem vakon követ valamit, mint egy dogmát, hanem megpróbálja észérvekkel felfogni, hogy mit miért tesz?! Egy hivatkozást alant belinkelek neked. Itt van az oldalamon a kérdésedre a válasz, már korábban összefoglalva. Eredményes paleozást kívánok. BB

    http://paleovital.hu/?p=5493
    Paleo lisztek – Pelletek – Magok őrleményei (Joe-val konzultálva)

  7. Ezt én se értem!
    Ha nagyon el vagyok eresztve, be tudok szedni 10g halolajat kapszulából, netán még igazi lazachoz is hozzájutok, ehhez akkor ehetek ugyebár még 10g omega6-ot, hogy meglegyen az 1:1 arány. Idáig úgy tudtam, állati zsírt lehet enni nyugodtan paleoban.
    Telített zsírt kell enni? Az nem omega6?

    Számoljunk már egy picit!!??

    Fruktózt se kéne enni paleoban, de amúgy 50g a maximum naponta egyes vélemények szerint, mert annyit tud a máj raktározni, izmok nem tárolják.
    Szénhidrátot, akkor mit egyek?

    Úgy néz ki teljesen mindegy, hogy zsírt vagy szénhidrátot eszek, egyik se jó…
    Remélem nem földimogyoróról olvastam a cikkben: http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_163_Foldimogyoro_manifeszto.php

  8. Kedves Pepperoni!
    Én nem méricskélek. Naponta eszem halolajat 2-3 kapszulával (2×400, 3×400 mg), állati zsírokat vagy kókuszzsírt használok a sütéshez-főzéshez, hidegen sajtolva olívaolajat, némelykor jászvajat (ghee-t) mert ezekben a zsírokban bár valóban van meglehetősen sok 06, de még mindig jobb zsírok, mint a napraforgó olaj. A zsírokban lévő rossz 06-ot halolaj szedésével kompenzálom. A szénhidrát, amit fogyasztok, az zöldség és gyümölcs formájában történik. Nem eszem krumplit, rizst, zabot, babféléket, és természetesen nem eszem földi mogyorót sem, mert az hüvelyes növény magja, és még nagy dózisban „mérgező” is. A tesztoszteron cikkben földimogyoróról olvastál, és nagyon helyesen károsnak minősíti a cikk írója a földimogyorót. Aki szeretne mélyre ásott tudományossággal táplálkozni, azoknak jó szívvel ajánlom Szendi Gábor blogját. Az ottani társalgásból igen sokat lehet tanulni. Vannak az élelmi anyagok elemzésének profi tudorai, akik bejegyzéseket, okfejtéseket szoktak írni. Kedves Pepperoni! Feltétlenül kapcsolódj be az ottani társalgásba.
    A blogomon én is igyekszem, inkább a praktikum oldalát megragadva, tájékoztatást adni. A földimogyoró káros voltára vonatkozó poszt a blogomon egy korábbi bejegyzésben megtalálható. Olvass, ismeretekkel folyamatosan gyarapodj, paleovitalitással, BB

  9. Köszi!
    Úgy látom még tanulnom kell, mert jelenlegi tudásom szerint egyik megoldás sem felel meg 🙂
    Mármint egyelőre kitartok a mellett, hogy óvakodok a fruktóztól. Napi egyszer eszem gyümölcsöt. Végül is egy adag zabpehely meg gyümölcs elég egy nap szénhidrátnak.
    A zsírbevitelt illetően meg nem tudom eldönteni, hogy o3 mellé o6 legyen, vagy állati, de úgy érzem kissé hiányos is a tudásom 😀
    Ugyebár csak fehérjét nem ehetünk.

    1. belekotyoghatok? :-)))
      Fehérjét eszünk! Gabonát nem. Meg hüvelyest és tejet, valamint finomított szénhidrátokat (cukor, burgonya) sem. Az állati zsiradék maradéktalanul emészthető számunkra, mert évmilliók alatt hozzászoktunk. Mindegyikhez! A disznózsírhoz is. Nincs bennük O6! Nyugodtan ehetitek! Az olaj már necces, nemcsak az O6, hanem a transzzsír tartalma miatt is. Ezért kell kompenzálni O3-al, hogy az olaj ne okozzon a szervezetben gyulladást. Zabpehely helyett én inkább főzeléket ennék, abban is szépen van szénhidrát. És nyugodtan egyél nyers gyümölcsöket, a gyümölcscukor(fruktóz) kötött állapotban van benne, a felszívódást enzimek lassítják, így teljesen egészséges!
      Dr. Tóth Csaba, paleorvos szerint helyes arány: 70% (min. 50) hús(hal, tojás), 30% egyéb(zöldség, gyümölcs, olajos mag). Kiegészítésként C vitamin és halolaj. Ha így táplálkozol, nem kell számolgatnod, meg aggódnod.

      1. Szia Willson! Persze, hogy belekotyoghatsz:-)) …, azért van egy felvetés, hogy azon közösen gondolkodjunk. Nagyon jó, hogy összefoglalod a táplálkozás lényegét, és helyre teszed az esetleges tévedéseket. A feltett cikkeket és a hozzáfűzött gondolatokat is sokan olvassák, és így válik sokak számára tisztává az étkezés lényege. Egyébként személy szerint én – a magam tapasztalata alapján is – Dr. Tóth Csaba ajánlását követem. Köszönöm az észrevételedet. BB

      2. Nem kötekedni akarok, de a fruktóz fogyasztás némileg be van határolva, napi 50g-nál nem ennék többet, lényegtelen milyen szerves meg rostos kötésben van. És a főzelékből tuti nem fogok szénhidrátot bevinni, mivel amit szeretek, az a borsó- és babfőzelék 😀

  10. Csak úgy csendben kedves pepperoni a borsó és bab hüvelyes és semmilyen formában nem paleó.Nem beszélve róla,hogy tömény szénhidrát.

  11. üdvözlök mindenkit! 3 hete hallottam egy bnőmtől a „paleos életmódváltásáról…”és elképedtem ,h milyen változásokon ment keresztül…3 hónap alatt 16kgos fogyás…izületi problémái teljesen megszűntek…Nem sokat vártam,egyből akartam volna tudni mindent…persze azóta rájöttem h nagyon sokmindent kell még átolvasnom …de a lényeget jól látom! 2. hete élek paleosan…és érzem a változást…nem mondom hogy nekem annyira könnyű…mert imádtam a különböző finom pékárukat,tésztaféléket…de azért haladok….ma sütöttem mákosmuffint…más…de az illúzió megvolt…már fogytam 3kgot….nem dagad a bokám …a kezem…köszönök minden észrevételt…mindenkinek szép napot! lia

    1. Kedves Lia! Sok sikert kívánok. Az oldalon a szénhidrát-sóvárgásod kielégítésére találsz bőven receptet. Amennyiben fogyni kívánsz, akkor a szénhidrátokat mértékkel edd! Szia, BB

  12. Ó, bocsánat,egy kis fáziskéséssel jöttem vissza… azért most elolvastam mindenki hozzászólását, és köszönöm BB a válaszod! Félreértetted, természetesen ismerem Szendi Gábor könyveit, és értem a lényeget is, amire itt reagáltam, az az omega arányokról szólt, hogy akkor ez tűnik a leglényegesebbnek, s mintha ezt érteném a legkevésbé. Szóval, hogy azt hogyan lehetne nagy számolgatások és örökös tépelődés nélkül megoldani, hogy az omega arányok rendben legyenek. Mert én elég sokat sütök (négy gyereknek! még akkor is, ha nagy gyümölcsevők, azért az anyjuk szívesen süt nekik ezt-azt), és sok maglisztből, attól ijedtem meg, hogy ez a sok mák-dió- mandula, amit így megeszünk, most már akkor kártékonyabb, mintha hagyományos, gabonalisztes sütiket sütnék…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.