Fura egy szülinap :-)

Bevezető

Ma egy nagyszerű nap után (a fiamtól kapott szülinapi ajándék!), mert egy remek szakmai továbbképzésen voltam, ahol a Mikrobiom volt a fő téma; meg egyébként is itt van egy csapat gyerek, mert a fiam néhány napon belül a 30., s az én 70. szülinapomat ünnepeljük – azaz a közös századikat 🙂 , eszembe jutott, hogy ígértem egy írást a klubosoknak a pszichiátriai kalandjaimról. Óóóó, micsoda ellentmondás…

Előadásos ajándék

Mindazt, amit ma az egész napos továbbképzésen hallgattam a mikrobiom szerepéről és az orvoslás új útjairól, ha szembeállítom a 13 évvel ezelőtti élményeimmel, akkor még inkább elborzadok. A hagyományos orvoslás azt tanítja, hogy nézd meg a páciens panaszait, végeztess el vizsgálatokat, melynek alapján állíts fel diagnózist, majd írj elő egy terápiát, mely az esetek 90%-ában gyógyszeres terápia lesz. Ezzel szemben az “új szelek” nagyon helyesen arról szólnak, hogy keresd meg a beteg panaszai alapján a gyökér okokat és arra építve dolgozz ki egy terápiát. “A betegség a bélben kezdődik” Hippokrates is megmondta, tehát ezen a területen keresgélj, ha gyógyulni szeretnél.

A régi tüneteim és a kezelés módja

No, de most nem ez a fő téma, hanem a jelen gyakorlat egy „fogalmunk sincs, hogy mi a baja” beteggel 2007-ben. Egymást követték akkoriban a pánikrohamaim, a megállíthatatlan sírógörcseim, az elviselhetetlen szorongás, akkor az első út a pszichiáterhez vezetett. A Hashimotonak egy olyan “izmos” kiteljesedő változata uralkodott rajtam, melynek a domináns tünetei pszichések voltak. A betegség jellemzője többek között az is, hogy az idegrendszert is támadja. A pszichiáter a kezelésemet, persze még a pajzsmirigyes betegség egyáltalán nem volt megállapítva, először orbáncfűvel kezdte, amelytől még rosszabbul lettem! Az elkövetkezendő hónapokban 6 féle antidepresszánst szedetett be velem, s végül egy régi hatásmechanizmusra épülő triciklikus hatású antidepresszáns hozott némi megnyugvást számomra. Ezt a gyógyszert a kórházi befekvésem alkalmával kaptam. A kórházba utaló területi kezelő orvosnak véleményem szerint halvány lila sejtelme nem volt az én betegségemről. Depressziót lehetett megállapítani – hangulati ingadozásokkal és a fent részletezett rosszullétekkel. Tehetetlenségében azt ajánlotta, hogy megfigyelésre feküdjek be a pszichiátriai osztályra.

A pszichiátria

Egy izzadságszagú, undorító képű, elfolyóan gusztustalan orvosi lény végezte a felvételemet. A felvételről a férjemet kizavarta. Levetkőztetett, minden holmimat, alsóneműt is elvette, raktárba helyezték, majd kaptam egy kórházi hálóinget. Én sírtam a megalázottság miatt is, ő üvöltött velem. Végül felkerültem az osztályra.

A kórházi protokoll szerint egy közös – nem több, mint 3-4 főnek kialakított – hálót jelölnek ki az első 2-3 éjszakára, ahol úgymond különös megfigyelés alatt vagyunk. Egy szemet sem tudtam aludni, mert egész éjjel a jajgató, sikító, hallucináló szobatársaim szenvedését hallgattam. A fiatal doktornő, akit kezelő orvosomnak jelöltek ki mondta, hogy áthelyez egy “normál” szobába, ahol szerencsétlenségemre egy olyan idős járni nem tudó, de folyamatosan felkelő-eleső beteg hölgy mellé fektettek a 8 ágyas szobában, akit én kanalaztam fel a földről minden alkalommal, amikor vándor útra kelt, mert az ápolók gyakorlatilag lexarták.

3 napig rajzoltam és az én betegség melletti szellemi szintemnek nevetségesen dedós közösségi foglalkozásokon vettem részt. A triciklikus hatású antidepresszánsra én tettem javaslatot a kezelő orvosomnak, mert felderengett egy fiatalkori emlékem – kb. 33 éves voltam akkor -, amikor voltak egészen enyhe szorongásos tüneteim és a kerületi orvostól azt kaptam. Az adott gyógyszer jól hatott és kikerültem a kórházból, miután megállapította a doktornő, hogy semmi indoka nincs a pszichiátrián való tartózkodásomnak.

2007-ben a szervezetem gyulladás szintje olyan mértékű volt, hogy megtámadta az idegrendszeremet. Ez az idegi állapot a Hashimoto egyik tünete.

A jelen

Azt étkezésemet a paleohoz képest változtattam a Speciális étrendemre és pre-pro biotikumnak Herbafluvot iszom. Jelenleg az antidepresszánsomnak már csak a felét szedem. A nyugtatót még nem kezdtem el csökkenteni, de szeretném majd idővel azt is elhagyni. Az étkezésem a paleotól indult és ma már egy egyéni tapasztalati úton kialakított speciális étrendet követek.

Összegzés a jelenre

A legfontosabbak, amit jelen tudásom szerint címszavakban tudok:

  • A szervezet gyulladásos állapotát kell megszüntetni.
  • Alapból hagyjuk el a glutént, a tejet és a lektineket, a tojásfehérjét.
  • Fogyasszunk sok rostot, építsünk az étrendedbe pro- és prebiotikumokat, ezt természetes formában – fermentált ételekkel történjen,
  • Nem árt a hisztamin intolleranciát indikáló ételeket elhagyni – sertés, marha!
  • Emellett természetesen a betegség által meghatározott terápiát kell követni mindaddig, amíg a szervezet szintű gyulladásokat nem sikerül minimalizálni, illetve megszüntetni.

Csattanó

Na, megyek vissza szülinapozni, és kívánom magamnak, hogy sikerüljön nem “begyulladva lennem” és bis Hundert und Zwanzig egészségesen élni.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.