Hozzávalók:
- Kisebb fej káposzta – 60-70 dkg-os; AIP-ban fermentált káposzta
- 3 tojás sárgája
- 1 ek. mustár – csak paleoban és ketogénben!
- Kurkuma, gyömbér, só, xukor0stevia vagy stevia
- Olíva olaj – kb. 1 dl
- Mandulatej – ízlés szerinti mennyiség; AIP-ban kókusztej
- Virsli (Pikok pulyka rudacska adalékmentes, nitrátmentes, majdnem 100% hús)
- Fűszerek: tetszőleges (én a kertből szedtem mindenfélét), de pl. snidling, friss majoránna, kapor, salátalevél, petrezselyem – apróra vágva
Elkészítés:
- A tojások sárgáját üssük egy mély edénybe és kezdjük el elektromos habverővel kis fordulatszámon keverni. Paleosok és ketogénezők most keverjük el a sárgájával a mustárt.
- Szinte kiskanalanként, nagyon lassan keverjük a sárgájához az olíva olajat is.
- Keverés közben tegyük a majonéz alapba a sót, az édesítést, a fűszereket – ekkor majonézünk keletkezett. Miután a saláta nagy mennyiségű, ezért én a tartár mellett döntöttem és ezt a majonézes alapot felöltöttem 6 dl készen vásárolt mandula tejjel; aip-osok kókusztejet használjanak!Természetesen a növényi tejeket otthon is el lehet készíteni. AIP-osok készíthetnek tojás nélküli majonézt is!
- A káposzta salátát paleosok és ketogénezők készíthetik friss nyers vagy fermentált káposztából, autoimmun betegeknek ajánlom a főttet.
- A következő művelet tehát vagy a káposzta laskázása, avagy a fermentált vagy főtt káposzta kikészítése …, melyet össze keverünk vagy a majonézzel vagy a tartárral.
- A virslit megfőzzük, kis karikákra vágjuk és kihűlve a káposztához keverjük.
- A salátát lehűtjük! Virsli nélkül is fenségesen finom!