A microbiom – 2019.05.04. – előadáson tanultakról

Bélbaktériumok
Az egészség a belekben kezdődik!

Kedves Olvasóim!

2019. május 4-én egy „A mikrobiom és a 21. századi orvoslás” c. egész napos előadássorozaton voltam. Úgy gondoltam, hogy talán laikusként is sikerül majdan egy hangyányit okosabbá válnom. Ha eget rengetően okos nem is lettem, de a hallottak alapján megerősödött bennem annak tudata, hogy az egyén a megszerzett ismeretekkel tudatosabbá tud válni a betegsége kezelésében és az egészsége esetleges visszaszerzésében.

Nem régen olvastam egy mondást – szerzője nevét homály fedi – miszerint „Minden lehetséges, csak a lehetetlen elérése tovább tart!”  😀 Ez a mondás pontosan kifejezi azt az érzést, amit én Hashimotosként érzek és szerintem valamennyi gyógyíthatatlannak vélt betegségben szenvedő hasonlóan érezhet. A mai tudásunk szerint az Hashimoto gyógyíthatatlan autoimmun betegség. Hallok csodás gyógyulásokról – tünetmentességről fiataloknál, nem régen felfedezett gyulladásos állapot esetében – Szerintem a gyógyulás tényét ennek szellemében korrekt elfogadni! Az én „drágám” már évtizedek óta velem él, csak 13 évvel ezelőtt mutatta ki, úgy istenigazából a foga fehérjét. Itt és most nem magamról kívánok írni, de aki a történetemről, a küzdelmeimről olvasni szeretne, az a Személyes blog bejegyzéseit olvasva megismerheti azt.

E bevezető gondolatok után hadd térjek rá a Mikrobiomra. Ismerkedjünk meg vele. Mint mondani szokás, valahol „itt van az a bizonyos kutya elásva”, lefordítva – számos betegség (Chron, PCOS, Endometrozis, Sjörgen, SM, RA, Bechterew-kór, Hashimoto, hypo- és hyperthyreosis stb., stb., stb. gyökér okát is a beteg mikrobiomban, bélflórában kell keresni. Ha már valaki tudná a pontos megoldást, akkor az az egyén orvosi Nobel-díj várományosa lehetne. Azt tudjuk most kijelenteni, hogy elkezdett megváltozni az orvoslás felfogása hosszú távon: A cél a wellness medicina, azaz a beteg jólétének a biztosítása és nem a betegség tüneteinek a kezelése!

A jövő a funkcionális orvoslásé! A mai orvos a tünetekre koncentrál, beteszi egy evidence based skatulába, talál egy négyjegyű kódszámot, majd felírja az evidence based tablettát és adieu; ha lehet élete végéig gyógyszerfüggővé teszi a beteget. A bajok eredetével foglalkozni időigényes!„**

Funkcionális orvoslás

  • a betegség kialakulásának körülményeit vizsgálja
  • megkeresi a tünetet kiváltó okokat és megszünteti
  • a beteggel mindvégig együttműködik

Meglehetősen utópisztikus kijelentésnek tűnik ez, de benne van az előadás anyagában!

A továbbképzés és az új alapokra helyezett gondolkodás célja ráirányítani a figyelmet a bajok eredete vizsgálatának fontosságára. Így jön képbe alapként a MIKROBIOM kérdése, hiszen Hippokrates óta tudjuk, hogy „Minden betegség a belekben kezdődik.”

Dr. Guseo András, Dr. Izbéki Ferenc, Dr. Ranavölgyi Éva szerzők „A mikrobiom bél-agy tengely” c. könyvét is megvettem és a kifejtésben ennek a könyvnek a leírt mondatait is használni fogom.

Mikrobiomnak a beleinkben szimbiózisban élő baktériumok, vírusok, gombák, egysejtűek és férgek nagy családját nevezzük. Összetétele dinamikusan változó, függ attól, hogy hol és hogyan született valaki, milyen családban, milyen körülmények között nőtt fel, és milyen országban milyen táplálékhoz szokott az adott népesség, a család. Az afrikai őserdőben felnőtt gyerekek bélbaktérium populációja összehasonlítva hasonló korú európai gyerekekével, sokkal változatosabb. A 10 trillió baktérium beleinkben 1000-35000 baktérium családot jelent, és egyedszámuk tízszeresen haladja meg szervezetünk összes sejtjeinek számát. Genetikai szekvenálással 15000-35000-re teszik a belekben fellelhető családok számát (Borody és mtsai, 2013).” ***

Mint olvashatjuk – a mikrobiom az a hely, ahol gyökér okokat kell keresnünk!

** az elődás anyagából idéztem

*** „A mikrobiom bél-agy tengely könyvből való idézet.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.