Nyílgyökér (Arrowroot)

nyílgyökérliszt

A nyílgyökeret már régóta használják gyümölcstorták átlátszó, fényes bevonatának elkészítéséhez, vagy a kínai áttetsző szaftok főzéséhez. Csodálatos sűrítési képessége folytán (kb. a liszt felére van szükség) és az átlátszó késztermék miatt a nyílgyökér a kevergetve sütött tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz készített szószok tökéletes sűrítője.

A növény (Maranta arundinacea) maga, az amerikai kontinens esőerdeiben őshonos aljzatnövény. Dísznövényként is használják, mégis leginkább a vaskos gyökeréből készült liszt magas keményítőtartalmának köszönheti ismertségét. Már a maják is ismerték és széleskörűen használták is. Viszonylag alacsony kalóriatartalma (100g lisztben 357 kalória) mellett rosttartalma fedezi a napi szükséglet közel 15%-át, rendkívül könnyen emészthető, így a diétás étkezésben fontos szerepe lehet. Nagy előnye, hogy glutén mentes, így lisztérzékenyek számára az egyik lehetséges megoldást kínálja étrendjük kialakításában. Számottevő a kálcium (a napi szükséglet 4%-a) illetve mangán tartalma (23%-a a napi szükségletnek), de kis mennyiségben tartalmaz vasat és magnéziumot is.

Keményítőként alkalmazva is több előnnyel rendelkezik. Keményítő hatása alacsonyabb hőfokon is eredményes.

A termék tulajdonságai

Szószok, szaftok sűrítéséhez egy csészényihez oldjon fel 2-3 teáskanálnyit egy kevés hideg vízben. Az elkészült ételt húzza az edény egyik oldalához, döntse meg egy kicsit az edényt, hogy a folyadék összegyűlhessen, majd keverje hozzá a nyílgyökér vizes keverékét. Kevergesse közepes láng felett, amíg egy kicsit besűrűsödik, keverje hozzá és nyomkodja bele az ételt, hogy a szósz bevonhassa, majd tálalja.

Beszerzése

A nyílgyökérlisztet paleo termékeket árusító boltokban ne keresd, viszont ázsiai boltokban megkapod. (pl. Budapesten a Nagycsarnok melletti Ázsiai Boltban nem drágán, a Culinaris-ban is borsos áron kapható!) Információim szerint az ázsiai áruk forgalmában a kereskedelmi árrés miatt nem szívesen vesznek át paleo boltok nyílgyökeret; tehát pusztán kereskedelmi oka van!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Nyílgyökér (Arrowroot)”

  1. Szeretném megkérdezni aKedves Szerzőtől, hogy cukorbetegek fogyaszthatják-e? Mennyi a ch tartalma, és a glikémiás indexe.
    Válaszát várva, köszönettel: Katalin

    1. Kedves Kati, Rövidesen vennem kell nyílgyökérlisztet, és az eredeti csomagoláson feltétlenül meg fogom nézni az adatokat. Sajnos a Wikipedián pontos számot nem találtam, és semmilyen magyar felületen, de The lack of gluten in arrowroot flour makes it useful as a replacement for wheat flour in baking. Like other pure starches, however, arrowroot is almost pure carbohydrates and devoid of protein, thus it does not provide a complete substitute for wheat flour. –> alacsony ch-tartalom

      Egyébként én is cukros voltam – II. típusú, és ma már nem vagyok az -, véleményem szerint az esetenként használt kevés nyílgyökérliszt nem fog egy cukrosnak problémát okozni; Természetesen a betegség súlyossága függvényében! BB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.