Kevert lisztes cipó – saját keverékkel

Kevert lisztes cipó – nem Szafi, de hasonló!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 10 ek. szezámmag liszt
  • 2 ek. kókuszliszt (elhagyható, de akkor 12 ek. legyen a szezámliszt!)
  • 2 ek. bambuszrost
  • 2 ek. tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 1 kisebb citrom leve vagy 1 ek. almaecet
  • Só – ízlés szerint
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 púpozott ek. zsiradék – pl. kókusz- vagy sertészsír
  • Annyi langyos víz, melyet óvatosan adagolva öntünk és keverünk a szárazanyaghoz, hogy semmiképpen se nem folyós, se nem száraz, kicsit nedves tésztát kapjunk.
  • Az összekevert tésztát állni hagyjuk.
  • Fagyi adagoló kanállal, vagy kézzel tépve a tésztát, majd gömbölyűre formázva rakjuk sütőlapra a cipókat.
  • Már a tésztakészítés közben a sütőt melegítsük forróra, majd, amikor a tepsit betesszük, akkor minimum szintre csavarjuk vissza a hő beállítását – kb. 150 fok.
  • A zsemléket 40′-ig sütjük.

Egy ajánlott és fontos praktika:

A szárazanyag hozzávalóiból egy fél literes bögrét szoktam megtölteni. Lehet a hozzávalók mennyiségével – a liszt és keményítő javára játszadozni: esetleg emelni. A víz mennyisége ehhez a mennyiséghez kb. 2.5 dl, tehát ugyanennek a bögrének a fele. Dolgozzatok a szemetekkel is, mert nem minden őrlés egyforma, tehát lehet, hogy adott esetben egy kicsivel több vízre lesz szükség.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.