Hozzávalók és elkészítés egyben:
- 10 ek. szezámmag liszt
- 2 ek. kókuszliszt (elhagyható, de akkor 12 ek. legyen a szezámliszt!)
- 2 ek. bambuszrost
- 2 ek. tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt
- 2 ek. útifűmaghéj
- 1 mk. szódabikarbóna
- 1 kisebb citrom leve vagy 1 ek. almaecet
- Só – ízlés szerint
- 1 db tojás sárgája
- 1 púpozott ek. zsiradék – pl. kókusz- vagy sertészsír
- Annyi langyos víz, melyet óvatosan adagolva öntünk és keverünk a szárazanyaghoz, hogy semmiképpen se nem folyós, se nem száraz, kicsit nedves tésztát kapjunk.
- Az összekevert tésztát állni hagyjuk.
- Fagyi adagoló kanállal, vagy kézzel tépve a tésztát, majd gömbölyűre formázva rakjuk sütőlapra a cipókat.
- Már a tésztakészítés közben a sütőt melegítsük forróra, majd, amikor a tepsit betesszük, akkor minimum szintre csavarjuk vissza a hő beállítását – kb. 150 fok.
- A zsemléket 40′-ig sütjük.
Egy ajánlott és fontos praktika:
A szárazanyag hozzávalóiból egy fél literes bögrét szoktam megtölteni. Lehet a hozzávalók mennyiségével – a liszt és keményítő javára játszadozni: esetleg emelni. A víz mennyisége ehhez a mennyiséghez kb. 2.5 dl, tehát ugyanennek a bögrének a fele. Dolgozzatok a szemetekkel is, mert nem minden őrlés egyforma, tehát lehet, hogy adott esetben egy kicsivel több vízre lesz szükség.