Egészségtudatos étkezés

AZ ALÁBBI ÖSSZEÁLLÍTÁS SEMMIFÉLE IRÁNYZATOT NEM KÖVET, CSAK EGYSZERŰEN ÖSSZESZEDTEM, HOGY HOL MIT ÉRDEMES MINŐSÉGI ÉTEL KAPCSÁN KERESNI!

Ennek a bejegyzésnek az az apropója, hogy nem diétázó, de tudatos vásároló barátaim érdeklődtek az iránt, hogy a családom hogyan tud tudatos fogyasztóvá válni.

A fiam pl , ha akarta, ha nem, mellettem már tudja, hogy miben legyen tudatos. Pl. kovászos kenyeret eszik, fermentált tejterméket: joghurt, érlelt kemény sajtok a jók – pl. parmezán, cheddar! Tejzsírt: tejszín.

Húskészítmény: nagy arányú hústartalom, szójamentes. Jó minőségű baromfi: leárazàskor elérhető, mélyhűthető.

A zöldségek szódabikarbónás áztatása – méregtelenít. Volt idő, amikor a https://nekedterem.hu/-n rendeltem minőségi zöldséget vagy a „boldogult” budapesti Europarkban (Shopmarkt) a nagykörűiektől, akik ma már nem találhatóak ott! Ismét vannak péntekenként nagykörüiek, csak most egy másik gazda árusít! (2020)

Hosszan főtt leves az ízületekért. Kovászos uborka és savanyú káposzta.

Csak úgy általában egy nem diétázó hol s mit keressen a boltokban a jobb minőségű étel érdekében?

A Lidl-ben lehet kapni Dulano sonkát, mely kiváló minőség – ezeket vedd elsősorban, a Pikok termékek az „Elmegy!” kategóriába tartoznak, s valamivel olcsóbb, mint a Dulano. Az Aldiban is vannak mentes felvágottak, de nem nagy a kínálat. Az Intersparban nagyon jó minőségű csirke és pulyka húskészítmények vannak kimérve és előre csomagolva is. A Sparban az árfekvés sokat árul el a minőségről is, mert kb. 2.500-2.800 Ft/kg-os sonka garantáltam szója- és adalékmentes (Sajnos ez 2020-ban tovább drágult!). Tesco Finest termékek bár nem olcsók, de nagyon jó minőségű, “paleotiszta” áruk. Pl. parasztsonka, pepperoni.

A Lidl kovászos kenyere nem finom, viszont mindenütt másutt igen: Aldi, Interspar, Tesco, Lipóti pékség. Teljesen új termék (2020 augusztusa) az Intersparban a Szafi cipó, mely köleslisztből sütött (darabja kb. 220.- Ft).

Sütéshez érdemes zsírt használni vagy kókuszolajat, mert az utóbbinak magas az égési pontja, s többször is használható. (Ha igazán környezettudatos vagy, akkor inkább zsírt használj!) Salátákra az olíva olaj a jó. Újabban szoktam vásárolni 5 literes kiszerelésben paleoolajat, mely árban négy-ötszáz forinttal olcsóbb az olívánál. Vajat – legeltetett marha tejéből készültet ajánlok, de ez nagyon drága – pl. ír vaj -, éppen ezért a fiamnak Maskarpone-t veszek vaj helyett, mert az tejszín (a vaj alapanyaga!). Az ír vaj az Intersparban a legolcsóbb!

Mandulatejet szoktam venni, bár tudok itthon is készíteni, ha kell. A legkedvezőtt áron a Lidl-ben lehet növényi tejet kapni. Az Intersparban 2020 nyarán változott a növényi tejek árazása, mert behozták a kínálatba a liter/300 Ft körülit, ugyanakkor az összes többi „tej” drága lett. A Tescoban van nem pirított mandulatej – saját termék. Volt idő, amikor itthon minden kókusztejjel készült, mellyel elértem, hogy a fiamat kiveri a víz a kókusz ízétől! Az Aldiban irreálisan drágák a növényi tejek, viszont a konzerv kókusztejszínt a legkedvezőtt áron itt kapod meg.

Tojást nem szoktam soha biot venni, de mélyalmosat igen. Fürj tojást az Intersparban veszek.

Az összes lila árnyalatú étel tele van rezveratol-lal, mely antioxidáns, mint pl. lila káposzta, lila hagyma, lila burgonya, lila batáta, vörös vagy fekete szőlő, szeder, áfonya stb. A legnagyobb és ár-érték arányban jó mélyhűtött bogyós gyümölcs választék az Aldiban található, itt lehet kapni a legolcsóbban pl. cukormentes dobozos ananászt is.

A rizsből a Bashmati rizs a legjobb minőségű (jó a Jázmin rizs is, de azt inkább édességekhez érdemes használni!). A rizs és a burgonya hidegen lassan felszívódó szénhidrátokká válnak, tehát nem terheli meg a cukorháztartást, nem váltanak ki heves inzulinválaszt.

Panírnak érdemes kis szemű zabpelyhet használni vagy földimandula panírt (a Paleocentrum biztos, hogy forgalmazza!). Panírnak megteszi a tápióka lisztben való forgatás is.

Jó minőségű csemege szalonna – ez füstölt – egészséges, de a főtt szalonnák még jobbak, mint pl. csécsi szalonna, erdélyi szalonna. Általában a füstölt árukból érdemes kevesebbet fogyasztani a háttérben esetleg meghúzódó hisztamin érzékenység miatt.

Amennyiben érzékeny lennél az erős fűszerezésre, a hagyományos magyar – bors-paprika-só – kombinációra, akkor érdemes az indiai fűszerezésben körülnézni, mint pl. Curry, fahéj, gyömbér.

Ha édeset kívánsz, akkor kevés méz és erőteljesebbé tételre stevia ajánlott. A steviának érdekes módon pl. paradicsommal, hűtött édességben semmiféle kesernyés ízét nem lehet érezni. A xilitet (nyírfacukor) és az eritrit (cukoralkohol) ne használj sűrűn. A xilit hajt, az eritritnek a xukor0stevia változata jó. Meglepő, de ezeknek a cukorpótlóknak is van hatása az inzulinra.

Nekem fontos az alacsony szénhidrát tartalom, ezért én Szafi -ch lisztből sütök kenyeret, illetve vannak saját kreációim, mely alapja minden esetben ma már a szezámlszt + állományjavítók.

Húsárúnál éremes a szárnyasokat előnyben részesíteni, de ez természetesen egyéni érzékenység (hisztamin) kérdése. A Széles Húsüzlet https://www.szeleshus.hu/customer/login nagyon jó minőségű tőkehúsokat (bivaly és szürkemarha is!) tart és az egész ország területére szállít – nekem nagyon drága!- A húsárút még meg tudnám fizetni, viszont a hűtést igénylő szállítás elég húzós. Nagy tételben való rendelés éri meg szerintem az innen való rendelést!

A tengeri halakból inkább a kis testű halak a jók, mert kevesebb szennyeződés van a húsukban. Ez csak egy általános elv, tengeri halként tőkehalat szoktam venni (ami minden, csak nem kis hal!), illetve tenyésztett tilápiát, mely közömbös ízű. Szárnyast és néha nyúlhúst az Intersparban vagy a Lidl-ben szoktam venni. Az Intersparban az Alpi márka jó minőségű csirkehús – leárazáskor veszek többet és mélyhűtőbe teszem. A Lidl-ben nagy választék van ebből is. A legnagyobb friss zöldség választék szintén a Lidl-ben van, de nem rossz az Interpar sem. Sokat jártam az Auchanba is, de messze nem teljes körű az igényeim szerinti választék, mondjuk úgy, hogy elmegy. Hozzáteszem, hogy ez a véleményem a soroksári Auchanról, mert úgy hallottam, hogy pl. Budaőrsön sokkal nívósabb az Auchan választéka.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Egészségtudatos étkezés”

  1. Köszönet a tippekért. Kiegészítésül megjegyzem, hogy a Tesco Finest termékek bár nem olcsók, de nagyon jó minőségű, „paleotiszta” áruk. Pl. parasztsonka, pepperoni.
    Kedves Márta, kérlek, nézz utána a rizzsel és burgonyával kapcsolatos kérdéseknek, mert én már olvastam határozott cáfolatát a „hűtési” elméletnek.

    1. Kedves Olivér! Köszönöm a tippeket. Segítenél abban, hogy megkeresnéd a forrását a hűtési elmélet cáfolatának? Én konkrétan tapasztalom, hogy lassú felszívódásúvá válik hidegen a krumpli és a rizs is, de őszintén szólva szinte soha nem eszem. Abban szabadít fel ez a tapasztalat, hogyha olyan szituációba keveredek, ahol a kínálat rizs vagy krumpli, akkor nem futok világgá, …, bár zömében igen. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.