pajzsmirigy alulműködők kezdő lépései utáni lépések

Kezdő lépések

Meghökkentő tüneteket észlelünk magunkon, pl.:

  • törnek a körmeink,
  • visszafogottan étkezünk, mégis hízunk, ha fogyni szeretnénk, ez gigászi munkát igényel,
  • száraz a lábszárunk bőre,
  • tenyérnyi bőrkeményedés jelenik meg minden indok-előzmény nélkül az alsó lábszáron,
  • gyakran – kezdetben enyhén -, de szorongunk …, mely az évek múlásával fokozódik,
  • ritkul a szemöldökünk és a fan szőrzetünk,
  • hullik a hajunk,
  • indokolatlanul jóval fáradékonyabbak vagyunk, mint korábban,
  • ok nélkül romlik a kedélyállapotunk,
  • idővel a szorongás már pánik rohamokká fajul (ez már komoly negatív állapot),
  • szakadatlanul és irányíthatatlanul sírunk (ez már a kiteljesedés)
  • … lehetne még folytatni a sort, melyről az egyik legnépszerűbb posztban olvashatsz: Fekete humor a Hashimotos betegségről cím alatt!

Mi tévők legyünk, ha ezeket a tüneteket észleljük?

Helyes, ha felkészült endokrinológushoz fordulunk. Sajnos olyan sok a beteg, hogy gyakori, hogy csak a Tsh-val foglalkozik az orvos, viszont azt egészen bizonyosan végig gondolja a szakember, hogy a felsorolt tüneteink nem utalhatnak-e egyéb pajzsmirigyes negatív állapotra és akkor egészen más teendői vannak az orvosnak, mint egy alulműködő pajzsmirigyes vagy egy autoimmun beteg Hashimotos esetében. Az alulműködők és Hashimotosok gyakori kezelése: szintetikus hormon beállítása, oszt jónapot! Na ennél többet várjunk el! Kiderülhet pl., hogy a szervezetünk nem konvertál elég t3 hormont a gyógyszer formájában adott t4-ből, ezt lehetséges vizsgálni és ilyenkor t4-t3 kombinált gyógyszert írhat fel az orvos; kardiológiai kockázata miatt direkt t3-at ritkán írnak fel a betegnek. A magam részéről egyáltalán nem vagyok a sertéshormon híve, bár rendkívül divatos manapság. A sertések vajon egészségesek-e, akiktől a pajzsmirigy kivonat származik? … Biztonságosan tudják-e a számunkra megfelelő dózist adagolni? A thyroxin szintetikus hormon felfedezése óriási előrelépés volt a betegség kezelésében! Nyilván, hogy a betegséggel sujtottak az alig észlelhető javulás miatt minden alternatívába kapaszkodnak! – ez teljesen érthető …, mégis én maradok a szintetikus hormon mellett.

Ha ma tudnám meg a betegségemet, akkor mit tennék?

  • Teljes körű endokrinológiai vizsgálatért „harcolnék” – lásd. korábbi bejegyzésemben.
  • Azonnal megváltoztatnám az étkezési szokásaimat, kiiktatnám az étkezésemből a gyulladásokat okozó összetevőket. A paleo étkezés áll legközelebb az Autoimmun Protokollhoz, annak tovább szigorított változata, mely figyelembe veszi az autoimmun betegségeket okozó ételek gyulladáskeltő hatását. Autoimmun Protokoll elmélet
  • Ki lehet vizsgáltatni, hogy személyesen te Lyme-kór vagy Eppstein Barr vírus fertőzés áldozata vagy-e, avagy lyukas bélszindrómád van? Komoly anyagi ráfordítást igényel ennek papírral igazolt kiderítése. Én nem csináltattam ilyen vizsgálatokat, mert valamelyik biztosan van és ezek nem gyógyíthatóak, hanem kezelhetőek! Leginkább a lyukas bél szindróma ellen kell elkezdeni küzdeni és az étkezéssel, valamint pro- és prebiotikumokban gazdag táplálékkal gyógyítani azt. Ennek okán iszom a Herbafulvo-t – Új állomás – gyökér ok kezelése
  • Az alulműködő pajzsmirigy betegségre és a Hashimotora egyaránt jellemző, hogy kéz a kézben járnak más betegségekkel, ez különösen a Hashimotora igaz. Az autoimmun gyulladás megtámadhatja az ízületeinket, az idegrendszerünket, az érrendszerünket …, de ha a gyulladásfaktorok csökkentésére rástartolunk, akkor ezeknek a szövődményeknek kisebb az esélye. Nem véletlenül igaz az, hogy egy „kifejlett” Hashimotos, mint pl. én több orvosi szakterület kiváló alanya vagyok, hiszen a pszichiátria, a kardiológia, a belgyógyászat – pl. IR, cukorbetegség miatt, a nephrológia, a reumatológia is „elcsemegézhet” a nyavalyáimmal. A kövérség pl. kiváló melegágya a metabolikus szindrómának és rögtön adhatunk feladatot az előbb felsorolt szakterületeknek! No persze a szakágak orvosai nem team-ben dolgoznak! Bocsi, bocsi – TE VAGY A SZINTETIZÁLÓ, A HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰ „BETEGSÉG KUTATÓ”.
  • A mozgás fontos tényező lesz az elkövetkező életünkben! Valamit mozogj, amit szeretsz! Ez a leglényegesebb. Az okosok azt mondják, hogy a pajzsmirigyeseknek a súlyzós edzések a célravezetőek és nem az aerob mozgásfajták. Ezt én elfogadom, csak pl. az, hogy milyen mozgásformát választasz – jelentősen meghatározza a korod és a mázsányi vagy nem mázsányi súlyod. Így azt mondom, hogy nem vitatom, hogy a súlyzós edzés hatékonyabb lehet, de én pl. örülök, ha nem érzem a súlyomat, ezért inkább úszom és gyaloglok vagy táncolok. Ez jóval több a semminél! No de ekkor jön az úszás elleni jogos klóros víz érv és ha cukorbeteg is lettél, akkor a könnyebben elkapható fertőzések veszélye.
  • Elsők egyikének számít szövődményként az ízületi gyulladás, ezért már a kezdetektől vezessük be a Hosszan főtt levest, a csontokból és ízületekből kifőtt zselatint, ami jótékonyan fog beépülni a csontjaink közé – Hús és csontleves a kollagén pótlására Az ízületi fájdalmaink súlyossága kapcsán bevethetünk jó minőségű táplálékkiegészítőket is – pl. MSM, glukozamid, étkezési zselatin, 100%-os marha vagy csirke, avagy hal zselatin stb. Ez már egy külön terület, hogy kinyomozzuk a legjobbakat! Erről érdemes különböző sorstársakat tömörítő Facebook csoportokban informálódni.

Mit lehet elérni?

  • 13 év alatt elértem, hogy a Triglicerid szintem mindig kifogástalan.
  • A CRP, mely a gyulladás mértékét mutatja paleozásom kezdete óta az egyötödére csökkent. Megjegyzem ugyanakkor, hogy még mindig magas, a megengedett 9-es érték háromszorosa. Van rajtam jócskán háj, mely raktározza a zsírmolekulák közé a gyulladásfaktorokat.
  • A mai napig szinte képtelen vagyok fogyni. Időközben 70 éves lettem, nem bújok a korom mögé, de egyértelműen fáradtabb vagyok, mint 60 évesen. 27 kg-mal kevesebb vagyok, mint a betegségem kirobbanásakor, de még fogyhatnék akár 50-et. A fogyásképtelenséget tudom a legnehezebbel elfogadni! – de a lassú anyagcserémen kívül szedek béta blokkolót, antidepresszánst, nyugtatót (ennek kiváltásáról is tudnék mesélni, mert ezt a harcot is megkiséreltem!), melyek tovább zárják az anyagcserekapukat.
  • A hangulatom alapjáraton kiváló, ismét nevetek és visszatért az állítólag nem rossz humorom is – ellentétben a kezdetek „vegetatív” folyamatos sírásával, a klausztrofóbiámmal és pánikrohamaival.

Végezetül csak arra tudlak bíztatni benneteket, hogy kérdezzetek és én szívesen megosztom veletek a laikus tapasztalataimat!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.