Csirke pástétom kacsazsírral – aip szerint

Csirkepástétom kacsazsírral – AIP szerint

A hideg kaja nálam mindig kedvenc volt. Térülök, fordulok – van előre sütött -ch Szafi zsömlém, vannak hidegen is fogyasztható zöldségjeim – persze elsősorban AIP-ban uborka és máris letudva egy étkezés. Mellé lehet akár katáng kávét, akár hosszan főtt leves levét inni!

Kulcsár Angéla ajánlott csirkemellett kacsazsírban lesütni és mintegy felvágottként vékony szeleteket vágni belőle. A fb-on meg is osztottam az ő ötletét, sőt én magam is megcsináltam. Aki szereti a száraz melle húsát, nosza készítse el, de én – nem tehetek róla – a csirke legjobb részének a felső combját gondolom. A mell eléggé nyögve nyelős lett, bár a kacsazsír enyhített rajta.

Ezen ötleten felbuzdulva készítettem el az én hideg pástétomomat. Finom lett! A fűszereim az Autoimmun Protokollnak felelnek meg: só, hagyma, curry és gyömbér, de természtesen ez a pástétom más fűszerekkel is elkészíthető, pl. hozzáadott fokhagymával, borssal, paprikával, rozmaringgal, oregánóval stb. …, és akkor nézzünk a képen is látható pástétom receptjét!

Hozzávalók:

  • 1 kg filézett csirke felsőcomb
  • 0.5 liter víz
  • 40 dkg kacsazsír
  • 1 nagy fej vörös hagyma egészen apróra vágva
  • Fűszerek: só, curry, gyömbér por – ízlés szerint – sacc per kábé lapos ek. mindegyikből
  • 3 ek. 100%-os marha zselatin por (nem vagyok hisztamin érzékeny, ezért használok marhát!); ha van szárnyasokból készült zselatin por vagy sima íztelen-szagtalan zselatin por, akkor keverjük maj azt a masszához! – állományjavító funkciója lesz!
  • Tetszőleges forma + frissen tartó fólia – nálam hosszúkás bordázott kalács forma

Elkészítés:

  • A filézett fűszerezett combokat tegyük fel főzni-sütni úgy, hogy azonnal hozzáajuk a kacsazsírt és a fél liter vizet. Kis lángon kb. 45′ alatt fő el alóla a víz és sül meg – éppenhogy megkapva a csirke. Érdemes főzés-sütés közben többször ránézni az ételre!
  • Levesszük az ételt és hozzákeverjük a zselatin port.
  • Amikor langyosra hül, akkor pl. botmixerrel vagy más robotgéppel pépesre dolgozzuk a fűszeres húst.
  • Fóliával bélelt formába szorosan halmozzuk fel a kész keveréket; a fólia alul-felül fedje a pástétomot.
  • Amikor kihűlt, tegyük dermedni hűtőbe és kb. 1 óra múlva már tökéletesen megdermed a hús-zsír-zselatin-fűszerek kombináció.
  • Hideg reggeli vagy vacsora pl. a képen is látható -ch Szafi zsömlével lehet az egyik felhasználása, de akár pl. valamilyen főzelék vagy sült batáta, salátafélék mellé is fogyaszthatjuk.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.