A fejek megzavarására …, avagy mégsem?! – 1. blogbejegyzés

BEVEZETŐ

Plant Paradox, azaz „A növényparadoxon” – Mindent a lektinmentes diétáról – Steven R. GUNDRY könyve nyomán.

                 Könyvismertető és újabb megfontolandó szakirodalom.

Aki most azt hiszi, hogy olyan könyvet húzok megint elő a bűvészsapkából, ami megint elevez a blog eredeti témájától a paleotól, annak egyáltalán nincs igaza, illetve mégis egy pici igazsága vagyon!

…, és vala 2009 Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyvének megjelenési éve, mely a hazai gyógyulni vágyók körében óriási hatással volt a táplálkozási szokásait helyes irányba terelni kívánókra. 2019-ben sem lankad ennek az akkor a köztudatba „bölcsek köveként” berobbanó szakirodalomnak a népszerűsége. Vannak olyanok, akik kőbe vésett igeként a mai napig – változtatás nélkül – a 2009-ben megjelent kiváló könyv téziseit hirdetik.

Ez a blog 2010-ben született, és azóta is rendületlenül írom. A blogon teljes mértékben bemutatom a Szendi Gábor (Loren Corden …) által hirdetet paleolit táplálkozás elméletét és ehhez az elmélethez kapcsolódó több ezer általam és kezdetben mások által is írt receptet. Ma is ez a Szendi-féle alap teszi ki a receptek zömét. Van, akinek a paleo táplálkozás elve maradéktalanul bevált! Mi is a paleolit táplálkozás elvi lényege? – Mindenekelőtt, hogy legyen low carb, ezen kívül lektinmentes, gluténmentes, kazein mentes, Omega3-ban bővelkedő – tiszta étkezés.

Évekig ezt a klasszikus Szendi-féle paleot követtem magam is. Vannak, akiknél a mai napig működik. Nagyon sok eredményt értem el paleoval és kiegészítve a Hashimotomat és járulékos betegségeimet kordában tartó gyógyszerekkel. Rendeződött a vérnyomásom, fogytam 27 kg-ot (+ rengeteg mozgással!), hosszú ideig rendeződött a cukrom, megszüntek az ízületi fájdalmaim, de …

5-6 év elteltével már nem voltam maradéktalanul elégedett!

Elkezdtem foglalkozni a finom hangolással és bújni a kapcsolódó táplálkozástudományi szakirodalmat.

Ennek égisze alatt fellelhető a blogomon Paul Jaminet „Tökéletes egészség diéta”-jának részletes leírása és kapcsolódó receptek – … végül nem vált be maradéktalanul a TED, mert elkezdtem ismét hízni és én ezt a Jaminet által javasolt – az étkezésének gerincét adó – szénhidrátok és bizony cukrok számlájára írtam; nem mellesleg saroktüskével is kínlódtam, mely a mozgásomban erősen korlátozott.

A finomhangolás következő fordulója lett a low carbhoz való visszafordulás, de most ketogén formájában. Ketogént lehet paleos elvek alapján művelni és lehet a paleos elveket nem szigorúan követve /Sáfrán Mihály (paleos), Moskowitz, Kyr, Dr. Fung/ művelni. Elég alaposan tanulmányoztam az említett urak által preferált ketogén szemléletet és mély csodálattal olvastam az általuk írt irodalmat és a gyógyulási történeteket. Lelkesen írtam blogbejegyzéseket és gyűjtöttem tőlük szakirodalmat – ezt mind-mind megtaláljátok a blogomon. Természetesen megszülettek az elmaradhatatlan receptek is. Sajnos nekem a ketogén nem segített a gyógyulásban. Azt vártam, hogy végre fogyni fogok, mert nekem a kövérségem a fő Achilles-sarkam, …, de míg mások lelkendezve számoltak be ilyen meg olyan súlycsökkenésről, meg a pajzsmirigyműdödésük rendeződéséről – nálam semmi változás nem történt – sőt! Még most sem kanyarodtam el – csak egy inciripincirit a paleos elvektől – lásd. a megengedett tejzsír használata!

Komolyan kezdtek aggasztani az éhomi cukraim és a Hba1c enyhe, de fokozatos romlása! Amikor a korábban jó cukrom … gyakorlatilag a paleo 5. évéig még cukorgyógyszert sem kellett szednem … reggel már 7.0 lett, na ez már kiütött! Csináltam én mindent: egész napos böjtöket, Intermitted fasting – szakaszos böjtöt is, …, hihetetlen „todományosan” étkeztem …, és mégis joggal elégedetlen voltam!

A harmadik fordulat ideje jött el, és ez volt az Autoimmun Protokoll felé való fordulás. Dr. Terry Wahls orvos, Dr. Izabella Wentz orvos, Bedecs Judit terapeuta, Kulcsár Angéla terapeuta web-site-jain olvastam és olvasok sok szakirodalmat. – Sok cikket magyarra fordítottam és megtalálhatok itt a blogon! … Azon elv alapján, hogy a pajzsmirigyet, mégha el is volt sorvadva, annak homogén maradványait munkára kell késztetni és ezt nem koplalással és zsírral-fehérjével, hanem azokat megdolgoztatva jó szénhidrátokkal és kevesebb fehérjével és zsírral kell életre kelteni – gondolkodtatott el azon, hogy nézzük meg az AIP-ot!

Most is az Autoimmun Protokoll szerint étkezem, mely gyakorlatilag szigorított paleo és egyáltalán nem a low carb vonal benne a központi kérdés, hanem a gyulladáskeltő táplálékok kerülése, a betegség megkívánta fűszerezés, a bélflóra, a mikrobiom rendbehozatala. (*  A mikrobiom a mikrobák (mikrobioták) összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek, valamint időnként kihasználnak minket. Az emberi szervezetet a humán sejtekből összeállt szövetek és szervek alkotják olyan szerveződést követve, amelynek során közös ökoszisztémát alkotnak a szervezetünkben élő mikrobákkal, azaz a mikrobiommal.  Wikipédia)

… s köszönöm szépen egészen jól vagyok!

Az Autoimmun Protokollon belül kitaláltam magamnak egy olyan „speciális étrendet”, mely a zöldségragukat preferálja szárnyas hússal vagy hús nélkül, az AIP I. szakaszának megfelelően kerüli a tojások fehérjéjét a hisztamin miatt, a sertés és marha húst a Neu5 gc okán * Az N- glikolilneuraminsav ( Neu5Gc ) sziálsav  molekula, amely a legtöbb nem emberi emlősben megtalálható.  Az emberek nem tudják szintetizálni a Neu5Gc-et, mert a CMAH humán gén visszafordíthatatlanul mutálódik. Wikipédia …, ezért kerülöm a sertés és marha húst, miután az autoimmun betegségek alapja kivétel nélkül mindig gyulladás! A Hashimoto hátterében gyulladás okozta lyukas bélszindróma, egy valamikor nem kikezelt Lyme-kór vagy az Epstein Barr vírus szövődménye állhat.

A bevezető jó hosszúra sikeredett, no de erre azért van szükség, hogy majd megértsétek, hogy miért tetszik Gundry „Növényparadoxon” könyvének mondanivalója?!

A folytatással rövidesen jelentkezem!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.