D-vitamin

http://www.melanomablog.hu/2010/09/21/megdobbento-eredmeny-d-vitamin/

d-vitaminképeD-vitamin

Részlet a belinkelt helyről:

„A D-vitamin, valójában egy szteroid hormon, aminek a receptorai szinte minden sejtféleségen megtalálhatóak, így rendkívül szerteágazó hatású.

Vegyük csak a legfontosabbakat:

  • a kalcium anyagcserét szabályozza, így a csontok szilárdságáért felelős. A csontlágyulás, vagy régi nevén angol-kór elnevezése onnan ered, hogy a ködös Albionban a D-vitamin termelésében az egyik legfontosabb faktor – a napsugárzás – hiánya miatt gyakori volt ez a kórforma.
  • szintén a kalcium anyagcserén keresztül izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozása, így idős korban gyakori elesések, csonttörések jellemzőek
  • az immunrendszer sejtjeit aktiválja (lymphocytákat, magkrofágokat), így csökkenti a fertőzések gyakoriságát és egyes adatok szerint az autóimmun betegségekben is kedvező hatású
  • fokozza az inzulintermelő sejtek működését, pontosabban D-vitamin hiányban csökken az inzulin termelése
  • D-vitamin hiányban nő a szív-koszorúér betegség, agyvérzés gyakorisága és a közvetlen hatása van a szívizomra is
  • a vérnyomás és az érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottsággal
  • D-vitamin gátolja a tumor sejtek szaporodását és elősegíti a sejtek kiérését, támogatja a természetes sejthalált (apoptosis) …”

Olvassátok el az egész cikket! Érdemes!

MW megjegyzésén elgondolkodva – egy kicsit kurtítottam a cikk-részleten, így csak az eredeti szándékomnak megfelelő – D-vitaminra való figyelemfelhívás maradt a fókuszban.

No és persze lehet vitatni a cikket író orvos D-vitamin pótlásról vallott állításait?! … de egy biztos – a D-vitamin nagyon fontos vitamin – tehát gondoskodni kell a pótlásáról!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “D-vitamin”

  1. Kedves BB!
    Ahogy egyre jobban beleásom magam a „témába” sok helyen olvasom, hogy vitamint kell szedni a diéta alatt. Van valami ötleted, tapasztalatod, hogy mit is?
    🙂
    Köszi, G

    1. Kedves Grizabella!
      Ezen a linken olvashatod a „Paleo témájú levél …” posztomat, mely többek között a vitaminokról szól. Innen eljuthatsz Szendi Gábor vitaminos gondolataihoz is. Egyébként pedig írd be a keresőbe azt a szót, hogy „vitamin”, és további vitaminos bejegyzéseket, mint pl. D-vitamin is találsz. Jó böngészést kívánok. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.