Hozzávalók:
- 6 fej szívsaláta
- 1 l mandulatej
- 0.5 kg darált pulyka
- 1 lapos ek. tápióka keményítő
- 2 tojás sárgája vagy 1 lapos ek. zselatin (AIP); 1 M-es tojás (Paleo)
- 1 ek. olíva olaj
Fűszerek:
- fokhagyma, curry por, só, stevia (Autoimmun Protokoll)
- fokhagyma, bors, paprika por – lehet enyhén csípős is!, só, stevia (Paleo!)
Elkészítés:
- Alaposan mossuk és csumázzuk a salátafejeket, majd vágjuk ketté valamennyit.
- Öntsünk a salátára 9 dl mandulatejet.
- 1 dl növényi tejjel keverjünk el 1 lapos ek. tápióka keményítőt.
- A tejben főzzük a saláta fej darabokat, közben sózzuk és édesítsük.
- Az étrendünknek megfelelően fűszerezzük.
- 1 dl magtejet keverjünk ki tápióka keményítővel.
- A szívsaláta ropogós fajta; kb. 10 perc főzés is elég; 5 perc után már az alaphoz keverhetjük a tápiókás tejes keveréket. Forraljuk az egészet össze.
- A darát húst keverjük össze a tojással vagy szigorú aip-nál zselatinnal és az irányzatnak megfelelő fűszerekkel.
- Pl. fagyikanállal meregessük a gombócokat a főzelékbe és főzzük 5-8 percig.
- Hagyjuk a forró főzeléket hűlni, majd locsoljuk meg olíva olajjal.