Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell vagy 1 kg filézett csirke felső comb vagy vegyesen mindkettő
- 4-5 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- Só, esetleg bors, ízlés szerint más fűszerek: pl. köménymag, gyömbér, paprika por, paprika krém stb.; AIP-os fűszerezése: só és fokhagyma, a színe miatt kevés kurkuma
- 1 evőkanál zsír (nekem volt pecsenyezsírom) – sertés-, kacsa-, liba-, kókuszzsír
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 dl víz
- 10 dkg házi füstölt kolbász – AIP-ban hagyjuk el!
Elkészítés:
- A csirkemelleket vagy csirkecombokat szeleteld fel lapjával vékonyabb darabokra
- A vöröshagymákat pucold meg, és karikázd fel, majd helyezd el a sütőtepsi aljára
- A húst besózva helyezd rá a vöröshagyma-ágyra
- Ízlés szerint szórd meg a húsokat fűszerekkel, és a fokhagymagerezdeket is helyezd a tetejére
- A szalonnát, a kolbászt vagdosd fel, és szórd meg a hagymás-húsos alapot
- Egy evőkanál zsírt kisebb halmokban tedd rá a húsra
- Öntsd fel a rakott húst 2 dl vízzel
- Tedd a tepsit sütőbe, és süsd addig, míg először a hús megfő a vízben, majd a víz elpárolgása után ropogósra megpirul – a sütés úgy is történhet, hogy amíg a hús megpuhul, addig a tepsit szorosan lefeded alufóliával, és amikor a hús puha, akkor leveszed a fóliát, és tovább pirítod az ételt (így gyorsabban puhul a hús!)
A tepsis csirkéhez „krumplipürét”,
azaz paszternákból készült pürét tálaltam.
Ez valami isteni lett! Pedig nincs benne semmi különös, és mégis. 🙂
A hozzávalóknál csak szalonna van, míg a képen kolozsvári húsos szalonna látható…
Kedves Orsi! Bármilyen szalonnát tehetsz a csirke mellé. Én magam nem emlékszem, hogy vajon kolozsvári húsos szalonnát tettem-e a csirke mellé, mert ez az étel az én sütésem. Ha legközelebb csak füstölt szalonnám lesz itthon, akkor biztosan levágok egy-két szeletet belőle, és bevagdosom, hogy rózsásra süljön. A húsos szalonnával az étel még gazdagabb. Köszönöm az észrevételedet. Szia, BB