A kettlebell

A gondolatokat MW küldte 2010.10.30-án

A kettlebell – egy minden testtájat megdolgoztató, természetesen paleos mozgásforma

(Az alábbi információ a www.kettlebell.hu oldalról származik)

A kettlebell egy hagyományos orosz öntöttvas súly, úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó.

kettlebellA kettlebell edzés extrém fitnesst eredményez minden vonalon: képes igen gyorsan növelni az erőt, javítani az állóképességet, biztosítani minden izomcsoport kiegyensúlyozott fejlődését, korrigálni bizonyos alkati hátrányokat, és hozzájárul az egészségi állapot megtartásához/javításához.

Nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik, aki valaha próbálta már tudja, hogy az egyik legjobb eszköz és módszer az állóképesség és az erő növelésére. Fontos azonban megérteni, hogy a kettlebell nem más mint egy eszköz, amely mögött egy korszerű és tudományosan felépített rendszer áll, az RKC (Russian Kettlebell Challenge). Az RKC filozófiája szerint a kettlebell edzés a következőkhöz segíti használóját: egészség, kiváló fizikai képességek, jó kinézet. Sajnos manapság a sorrend felborult, és az elsődleges az izmos testalkat lett. Ez a kettlebell edzés természetes hozadéka és nem elsőrendű célja.

A kettlebell nem Barbi és Ken játékszere, nem való azoknak, akik különálló izmok kollekciójára törekszenek. A kettlebell olyan, az antik szobrokhoz hasonló izomzatot farag, amiről messziről látszik a használhatóság: széles vállak párnás mellkas nélkül, kötegekben kidomborodó hátizmok, acélos felkar, inas-eres alkar, karcsú derék, kockás has és erős combok, amelyek azonban nem súrlódnak össze, mint általában azoké, akik sokat guggolnak. A kettlebell letakarítja rólad a felesleges zsírt. Ha túlsúlyos vagy, le fogsz fogyni. Ha sovány vagy, meg fogsz izmosodni. Kiváló eszköz a testkompozíció optimalizálására, függetlenül attól, melyik véglet felől indulunk el.

Gerincorvos véleménye:kbswing

Miben látom a kettlebell hatékonyságát?
Az un. mély hátizmok rendkívül fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában. A gyógytorna egyik fő törekvése ezen izmok erősítése az instabilitás megszüntetése céljából. A mély hátizmok azonban nehezen erősíthetők. Az alap izomerő megszerzése után nehéz a továbblépés az eszköz nélküli gyógytorna keretei között. Magam itt látom a kettlebell utánozhatatlan szerepét: Nem ismerek olyan módszert vagy eszközt, ami jobban erősítené ezeket az izmokat, mint a Kettlebell! Természetesen nem hanyagolható el a többi hátizomra és a törzs stabilizálásában szerepet játszó egyéb izmokra gyakorolt hatása sem.

Az én (MW) megjegyzéseim:

A kettlebell a crossfittezőknek, paleósoknak is kedvenc testedző módszere. Nem véletlen, hiszen a hagyományos „gyúrástól” eltérően (vagyis ahelyett, hogy egyenként erősítené a különböző testtájak izmait), egy kettlebell edzés egyszerre, természetes módon mozgat meg mindent. Nekem egy 2 órás edzés után mindenhol izomlázam lett, mindössze egy testtájam nem fájt (pedig eredetileg erre számítottam): a gerincem!

Kettlebellezni edző segítségével vagy önállóan, otthon is lehet. Viszont óva intenék mindenkit attól, hogy magától, youtube-ról, vagy hozzáértő segítsége nélkül tanulja meg a kettlebellezés szabályait. Fontos, hogy az alapokat egy hivatásos edző útmutatásai alapján sajátítsuk el, mert ennél a sportnál a helyes testtartás megtanulása életbevágó. Ha kettlebellezés közben rosszul tartod magad, azzal szétnyírhatod a gerincedet, ízületeidet.

Éppen ezért, akinek nincs ideje vagy lehetősége edzésre járni, az legalább vegyen részt egy egyalkalmas bevezető foglalkozáson, ahol a hivatásos edzők megtanítják az alapokat. Attól kezdve akár otthon is lehet edzeni. Az intrókat kb havonta megrendezik.

További információ (intróval kapcsolatban is): www.kettlebell.hu

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “A kettlebell”

  1. Már megbocsáss, de ennek aztán mi köze a paleohoz? „természetesen paleos mozgásforma” ezen nagyon jót nevettem 😀

    1. Kedves Kriszta,

      Nem értem a kérdésedet, de megbocsájtok. Van egy olyan poszt, hogy „Mozgásformák”. Hogy ez az életmód, mármint az egészséges táplálkozás ne függne össze a mozgással? Miért, tilos erről egy paleos oldalon beszélni??? Van olyan blogger, aki a testépítő munkáját építi a paleora, és jól megél belőle, hogy paleos étkezési tanácsokat ad mindeközben. Egyszóval „Ha hallgattál volna, bölcsebb lettél volna.” Örülök viszont, hogy felvidítottalak:-) Jó paleozást kívánok. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.