A recept-kavalkádot, a verset és a képeket Willson küldte 2010.11.04-én
Svéd gyerekversek c. bájos gyűjteményből:
Bélyeg
Bélyeget gyűjtöttem
Egy nap apám hozott öt kilót
Azóta nem gyűjtök bélyeget…
Aktualizálva
„Készítettem vagy 7 féle sós sütit,… remélem kitart karácsonyig, mert rá sem bírok nézni már a sütőre! Régóta kísérletezek a tepertős pogival, most megcsináltam!”
Tepertős pogi mandulakenyérből:
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Kisütöttem libahájat és a tepertőt kihűlés után ledaráltam.
- Közben a fél bögre lenmagliszt ázott és dagadt, amit összegyúrtam
- 10 dkg tepertőkrémmel,
- 30 dkg darált mandulával,
- 2 kanál pörkölt szezámmaggal,
- egy kevés őrölt borssal és sóval.
Ezután:
- Szilikon lapon sütőpapír (vagy két sütőpapír között) alatt kinyújtottam,
- majd pogácsa szaggatóval kiszúrtam a formákat.
- A maradék tésztából vékonyra nyújtva, pörkölt mákkal megszórva, pici ropikat készítettem
- Szárító fokozaton, sütőben kiszárítottam.
Variációk egy témára:
- Mikor elkészült a tészta, egy kevés ízesített tepertőkrémmel kettőt-kettőt összeragasztottam. – De nem kellett volna, mert anélkül is finom.
- Kipróbáltam mandula és dió fele-fele arányban a tésztát, de nem ízlettek igazán.
Sajtos pogi mandula kenyérből:
- Aztán kipróbáltam lenmag nélkül a mandulakenyeret sajttal.
- A dagasztott lenmagliszt helyett 10 dkg reszelt sajt és pici víz került bele.
- Természetesen tepertő meg bors sem volt benne, helyette egy kis őrölt köménymag.
- Nagyobb hőfokon, kb 150-170 fokon sütöttem és a végén pár percig grilleztem.
- Finom lett és gusztusos, mint a sajtos stangli.