Perec/Pogácsa – gesztenyés – sós és édes

Gesztenyés pogácsa

Gesztenyés perec

Sós perec (Sajtos pogi)

Hozzávalók:

  • 125 gr natúr gesztenye (Csak azért ennyi, mert 1 mélyhűtött Spar-os dobozban ennyi van.)
  • 20 dkg őrölt mandula (Aldi-s)
  • 2 tojás
  • Só, bors (esetleg őrölt köménymag)
  • Sajt reszelve (elhagyható)

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat gyúrd össze
  • Egy ruganyos, nagyszerű tésztát fogsz kapni
  • Sodorj a tésztából AZ ASZTALON – zsírpapíron vagy egy nylon-darabon!!! vékony pálcikákat, és formázz belőlük kisméretű pereceket
  • Süsd a pereceket sütőben (nem szükséges előmelegíteni) kis lángon kb. 25-30 percig
  • Nézz rá, és amikor kezd „aranyos” színe lenni – akkor van kész!
  • A tészta egyharmadából sajtos pogit készítettem! – a pogácsát reszelt sajttal megszórtam

Édes perec/Csokis perec

Hozzávalók:

  • Csak a fűszerezés más, mert az xukor vagy stevia, fahéj, szegfűszeg, narancshéj reszelék, citromhéj reszelék, ánizs, vanília
  • Csokis perec esetében főzhetsz kakaóport vajjal vagy egy kis vízben felolvaszthatsz fekete csokoládét -, és a csokiban megmártogathatod vagy a mokcsóval teljesen bevonhatod a pereceket!

Botao és Judu (a krokettjükkel) vezettek rá tegnap arra, hogy a natúr gesztenye egy nagyszerű paleos alapanyag lehet?!

A képeken látható mennyiség dupla adag tésztából készült!

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Perec/Pogácsa – gesztenyés – sós és édes”

  1. Én a sajtos pogácsát készítettem el,és ez volt életem első paleós sütése!! Őszintén szólva,tartottam tőle.Miután kisült,még fél óráig csak kerülgettem,és azon tanakodtam,mi lesz ha nem fog ízleni..De annyira finom lett!! Mindenkinek nagyon ízlett!Egyszóval: nagyon finom és egyszerűen elkészíthető süti,köszönet érte!

  2. Kedves Anett! Örülök a konyhai sikerednek. Ennek örömére előhalásztam a régi képeket. Inspiráltál, hogy végre kikeressem még a Paleolihletes archivumból:-D BB

  3. Meg szeretném kérdezni, hogy nagyon sok receptnél van gesztenye liszt a paleóban. A férjem cukros. A gesztenyelisztnek igen magas a szénhidrát tartalma, akkor ő ezek szerint azzal készült pl. palacsintát, stb. nem is fogyaszthat?

    1. Kedves Ágota!
      Én is cukros voltam. A paleoval már 3 éve megszűnt a cukorbetegségem. Amikor paleocsintát sütök, mondjuk gesztenyelisztből, akkor én eszem egyet, a férjem és a fiam meg felfalják a fejenként 5-6 db-ot. A cukrosnál csak a mértékletesség a lényeg, és az, hogy feltétlenül nagyon sokat mozogjon. A mozgás viszi le a cukorértékeket. Pl. éppen tegnapelőtt tudtam, hogy az orvosi kontrollnál terheléses futópados „produkcióm” is lesz, ezért reggel bevágtam egy jó vastag gesztenyelisztes paleocsintát. Így az orvosig való gyaloglás, az ottani futás után az inzulinválasz teljesen rendben volt. Egészen elképedtem, mert 4.3 volt a cukorérték 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.