Az alábbi leves mintájára készülhet más – akár idény gyümölcsből is olyan paleo, aip leves, melyben a gyümölcsöt nem főzzük meg!
Hozzávalók:
- Kb. 0,5 kg mélyhűtő ládából elővett felezett szilva, vagy idényben friss
- 2 nagyobb narancs (elhagyható)
- 5 dkg mazsola (AIP-ban elhagyjuk!)
- 2 dl kókusztej (AIP), vagy kesudiótej + víz
- 1 db tojás sárgája – csak AIP visszavezető szakaszában, különben ELHAGYJUK!; sűrítés történhet keményítővel nagyon kevés zselatinporral – kb. 1 tk.
- Fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, vanília (amit szeretsz, ízlés szerint); AIP-ban szegfűszeg, ánizs nélkül készüljön!
- Pici só, ízlés szerint chili-paprika (fél kávéskanálnyi) – utóbbi AIP-ban elmarad
- Paleolit édesítő (stevia vagy xilytol) – levesbe én steviát használok; AIP-ban méz vagy glicin
Elkészítés:
- Tegyél fel 3 dl vizet főni, és amikor már meleg, de nem lobog, akkor 1 db tojás sárgáját keverj el 2 dl magtejjel, és állandó keverés mellett főzd át a lét, ameddig besűrűsödik, majd vedd le a tűzről; AIP-ban a magtejet 1 lap zselatinnal keverd el
- Dobj a lébe fél kg szilvát 5 dkg mazsolát is. Utóbbit AIP-ban nem!
- Fűszerezd saját ihleted szerint – a magam részéről a fenti fűszereket mind beleraktam!
- 2 db narancsot hámozz meg, és vágd fel karikákra, és szintén dobd a levesbe
- A tojás fehérjéből, ha van hozzá kedved, akkor pici sóval kemény habot verhetsz, és a forró levesre galuskákat szaggathatsz; a galuskák akkor vannak készen, amikor azokat a forró lében meg is forgattad, és látod, hogy megfőttek; a tojások fehérjét csak paleo követőként tedd!