http://www.nlcafe.hu/gasztro/20020211/edeskomeny-salata_naranccsal/
A fenti linken lévő receptet paleosítottam.
Már nagyon szerettem volna megcsinálni ezt a salátát, de az édeskömény brutálisan drága, ezért a kutya sem veszi. Egy gumót nyilván, hogy senki sem fog 500.- Ft-ért megvenni. Ez lett az én szerencsém, mert ma egyötöd áron, azaz 100.- Ft-ért kaptam arról a polcról, ahol a lejárat előtti áruk vannak.
Hozzávalók:
• 500 g édeskömény
• 0,5 dl citromlé
• 1 dl olívaolaj
• 500 g narancs
• 1 dl kókusztej AIPban; vagy kesudiótej vagy mandulatej
• 1 db édeskömény levél
• Fokhagyma, só, fűszerpaprika, őrölt fehér bors; AIP-ban fokhagyma, só, gyömbér
Elkészítés:
- Az édesköménygumókat megtisztítjuk és felszeleteljük
- A narancsokat meghámozzuk, majd karikákra vágjuk
- A fokhagymát péppé zúzzuk, az édeskömény leveleit finomra vágjuk
- Tálba tesszük a gumószeleteket, citromlével meglocsoljuk, fűszerezzük
- Olívaolajat öntünk rá, majd összekeverjük, és legalább fél óráig a pácban állni hagyjuk
- A paleo tejet a fűszerpaprikával és sóval összekeverjük; AIP-ban kókusztejet pici sóval és gyömbérrel
- Tálaláskor rétegezzük a narancs- és a pácolt édesköményszeleteket
- A felső sorokat elrendezzük, leöntjük az ízesített paleo tejjel, végül kevés édesköménylevelet szórunk rá
- Az eredeti recepttől eltértem, és én a kertben szedtem citromfű leveleket és friss harmatos petrezselymet, és azt tettem rá; továbbá meleg nyár lévén úgy döntöttem, hogy a paleo fűszerezett tejet majd csak tálaláskor öntöm a salátára
Különleges illatú, finom saláta!; tej nélkül is nagyon finom!