Hozzávalók:
- 2 kisebb vagy egy nagyobb szál cukkini
- 1 db közepes padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma (lehet fokhagyma por is)
- 3-4 szem hámozott paradicsom – lehet konzerv is
- Ízlés szerint só, bors, bazsalikom, kakukkfű, chili-paprika (friss vagy szárított)
- 1-2 evőkanál (ki milyen zsírosan szereti) zsiradék – pl. liba-, kacsa-, vagy sertészsír, de lehet kókuszzsír is
Elkészítés:
- Az étel hozzávalóit készítsük elő – a padlizsánt, a cukkinit meghámozva és felszeletelve – akár kockára, akár karikára; a vöröshagymát tisztítsuk meg, és karikázzuk fel; a fokhagymát megtisztítva vágjuk apróra; a paradicsomot héjától megtisztítva és felvágva vagy a konzervet előkészítve
- A francia lecsó lényege a folyamatos pirítás, tehát:
- Forrósítsd fel a mély serpenyőben a zsiradékot
- Dobd bele a hagymaféléket, és állandó keverés mellett, vagy az edényt folyamatosan rázogatva, pirítsd meg a hagymákat
- Amikor a hagyma összefonnyadt, akkor dobd az alapra a cukkini és a padlizsán darabokat, és folytasd a keveréses sütést
- Fűszerezz: a felsoroltak szerint vagy egyéni ízlés alapján, és folyamatosan keverd az ételt, hogy oda ne kapjon
- Végül az egészre tedd rá a hámozott paradicsomokat, és összekeverve az alappal, pirítsd készre