Kesudióból – hamis sajt

Kesu sajt – A kép a Google imagesről való.
Néhány napja foglalkoztat a sopszka görög saláta elkészítésének a gondolata. Természetesen el lehetne készíteni a paleo elveinek megfelelő kemény sajttal is, de azon kezdtem agyalni, hogy mégis, hátha, ki lehetne találni valamilyen lágy sajtot. A kesudió semleges íze foglalkoztatott, mint alapanyag, továbbá a hántolt mandula is jó összetevőként szerepelt a gondolataimban. Egy kicsit körülnéztem a nyers étel készítőinek blogjain, továbbá vegáknál, hogy nem találok-e valamilyen ötletet. Bingó:-D Ötletet találtam pl. az ízesítéshez, de az alapanyag tekintetében több vonatkozásban eltértem, mert nem használtam szóját, nem használtam agar-agart (ami persze paleo, de nekem nincs itthon); és ugyebár a zselatin állati eredetű.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kesudió
  • 2 evőkanál  kókuszzsír
  • 6 lap zselatin
  • 4 evőkanál víz
  • Fűszerek: só, kurkuma,  őrölt fehér bors, őrölt mustármag, fokhagyma por (lehet pépesített is!)

Elkészítés:

  • A kesudiót őröld krémesre – figyelj oda, hogy valóban ne maradjon szemcsés
  • 2 evőkanálnyi kókuszzsírt olvassz fel, és öntsd a krémes kesuhoz
  • Tegyél ehhez az alaphoz fűszereket ízlés szerint (közben kóstolgass, hogy a te ízlésednek mi felel meg?), és alaposan keverd el a masszával
  • 6 db zselatin lapot 4 evőkanál vízben olvassz fel – állandó keveréssel pillanatok alatt kész, majd várd meg, míg kihűl
  • A kihűlt zselatint keverd az alaphoz, majd egy kerek vagy négyzetes formájú edénybe tegyél fóliát, és egyengesd el a lágy sajt masszáját
  • A sajtot ezután tedd hűtőbe, és hagyd, hogy „összeérjen” – 1 óra múlva már biztosan kész
  • Ízletes lett:-D Majd csak ezután következik a sopszka saláta készítése

 

Saját sajtom!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.