Néhány napja foglalkoztat a sopszka görög saláta elkészítésének a gondolata. Természetesen el lehetne készíteni a paleo elveinek megfelelő kemény sajttal is, de azon kezdtem agyalni, hogy mégis, hátha, ki lehetne találni valamilyen lágy sajtot. A kesudió semleges íze foglalkoztatott, mint alapanyag, továbbá a hántolt mandula is jó összetevőként szerepelt a gondolataimban. Egy kicsit körülnéztem a nyers étel készítőinek blogjain, továbbá vegáknál, hogy nem találok-e valamilyen ötletet. Bingó:-D Ötletet találtam pl. az ízesítéshez, de az alapanyag tekintetében több vonatkozásban eltértem, mert nem használtam szóját, nem használtam agar-agart (ami persze paleo, de nekem nincs itthon); és ugyebár a zselatin állati eredetű.
Hozzávalók:
- 20 dkg kesudió
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 6 lap zselatin
- 4 evőkanál víz
- Fűszerek: só, kurkuma, őrölt fehér bors, őrölt mustármag, fokhagyma por (lehet pépesített is!)
Elkészítés:
- A kesudiót őröld krémesre – figyelj oda, hogy valóban ne maradjon szemcsés
- 2 evőkanálnyi kókuszzsírt olvassz fel, és öntsd a krémes kesuhoz
- Tegyél ehhez az alaphoz fűszereket ízlés szerint (közben kóstolgass, hogy a te ízlésednek mi felel meg?), és alaposan keverd el a masszával
- 6 db zselatin lapot 4 evőkanál vízben olvassz fel – állandó keveréssel pillanatok alatt kész, majd várd meg, míg kihűl
- A kihűlt zselatint keverd az alaphoz, majd egy kerek vagy négyzetes formájú edénybe tegyél fóliát, és egyengesd el a lágy sajt masszáját
- A sajtot ezután tedd hűtőbe, és hagyd, hogy „összeérjen” – 1 óra múlva már biztosan kész
- Ízletes lett:-D Majd csak ezután következik a sopszka saláta készítése
Saját sajtom!