Karalábé-cukkini főzelék

Karalábé-cukkini főzelék – A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 db nagyobb vagy 3-4 db kisebb fej karalábé
  • 1 db közepes méretű cukkini
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 dl kókusztej (elhagyható)
  • Só, bors, fokhagyma (elhagyható)
  • 1 evőkanál tökmagolaj  vagy 1 evőkanál olíva olaj – vagy egyik, vagy másik! – opcionális!

Elkészítés:

  • A karalábékat pucold meg, majd vágd fel apró kockákra
  • Kevés vízben, éppen hogy ellepje, főzd puhára
  • Közben egy cukkinit is pucolj meg, vágd fel hosszában csíkokra, és kockázd fel
  • A cukkinit akkor tedd a fövő karalábé mellé, amikor az már kezd puhulni (a két zöldségnek – jellegüknél fogva – más, más a főzési ideje)
  • Amikor már teljesen megpuhult a zöldség – kb. 15 perc, akkor sózd, borsozd, esetleg fokhagymával ízesítsd a főzelék levét, és még főzd egy-két percig tovább; ezután húzd félre az ételt
  • A főzeléket kétféleképpen sűrítheted: 1. Kiveszel a zöldségből lével együtt fél bögrényit, és robotgépben összeturmixolod, és hozzáadott 1 db tojássárgájával elkeverve óvatosan visszaöntöd az alapba, és lassan kevergetve az ételt ismét felforrósítod; 2. 1 dl kókusztejet elkeversz 1 db tojássárgájával, és az előzőhöz hasonlóan ezt a sűrítőanyagot kevered bele a főzelékbe
  • Vágj fel egy csokor petrezselymet, és szórd meg vele az ételt – a petrezselymet össze is főzheted az alappal, de maradhat félig-meddig nyers is, mert így talán még finomabb
  • Az ételt keverd össze a petrezselyemmel, és a főzelék tetejére locsolj – vagy egy evőkanál tökmagolajat, vagy egy evőkanál olíva olajat
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Karalábé-cukkini főzelék”

  1. A tojássárgás sűrítést próbáltam, de kicsapódott a tojás. A főzeléket le kellett volna hűteni, mielőtt az összeturmixolt, tojásos masszát visszaöntöm? Az összeturmixolt zöldség nem csaphatta ki, mert az kihűlt.

    Köszönöm a sok finom receptet! 🙂

    1. Kedves Szilvi! A tojássárgáját mielőtt a főzelékbe teszed, alaposan keverd ki hideg folyadékkal – magtejjel, vízzel, amivel dolgozol. Valóban ne legyen forrásban lévő a lé, amibe a sűrítést kevered, hanem csak meleg. Állandó keveréssel, és nagyon lassan öntve csorgasd a kevert tojást az alaplébe. Néha én is elrontom:-) Türelem sűrítést terem:-) BB

  2. Nagyon finom lett a főzelék, sose készítettem még karalábéból, kíváncsi voltam milyen lesz 🙂 és hát nem csalódtunk, a párom azt mondta, hogy mostanában nem evett ilyen finom főzit 😉 és hát egy férfitól ez igazán elismerő szavak, köszönöm a finom recepteket 🙂 Szép hetet kívánok! Üdvözlettel: T.Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.