Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db nagyobb vagy 3-4 db kisebb fej karalábé
- 1 db közepes méretű cukkini
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 db tojás sárgája
- 1 dl kókusztej (elhagyható)
- Só, bors, fokhagyma (elhagyható)
- 1 evőkanál tökmagolaj vagy 1 evőkanál olíva olaj – vagy egyik, vagy másik! – opcionális!
Elkészítés:
- A karalábékat pucold meg, majd vágd fel apró kockákra
- Kevés vízben, éppen hogy ellepje, főzd puhára
- Közben egy cukkinit is pucolj meg, vágd fel hosszában csíkokra, és kockázd fel
- A cukkinit akkor tedd a fövő karalábé mellé, amikor az már kezd puhulni (a két zöldségnek – jellegüknél fogva – más, más a főzési ideje)
- Amikor már teljesen megpuhult a zöldség – kb. 15 perc, akkor sózd, borsozd, esetleg fokhagymával ízesítsd a főzelék levét, és még főzd egy-két percig tovább; ezután húzd félre az ételt
- A főzeléket kétféleképpen sűrítheted: 1. Kiveszel a zöldségből lével együtt fél bögrényit, és robotgépben összeturmixolod, és hozzáadott 1 db tojássárgájával elkeverve óvatosan visszaöntöd az alapba, és lassan kevergetve az ételt ismét felforrósítod; 2. 1 dl kókusztejet elkeversz 1 db tojássárgájával, és az előzőhöz hasonlóan ezt a sűrítőanyagot kevered bele a főzelékbe
- Vágj fel egy csokor petrezselymet, és szórd meg vele az ételt – a petrezselymet össze is főzheted az alappal, de maradhat félig-meddig nyers is, mert így talán még finomabb
- Az ételt keverd össze a petrezselyemmel, és a főzelék tetejére locsolj – vagy egy evőkanál tökmagolajat, vagy egy evőkanál olíva olajat
A tojássárgás sűrítést próbáltam, de kicsapódott a tojás. A főzeléket le kellett volna hűteni, mielőtt az összeturmixolt, tojásos masszát visszaöntöm? Az összeturmixolt zöldség nem csaphatta ki, mert az kihűlt.
Köszönöm a sok finom receptet! 🙂
Kedves Szilvi! A tojássárgáját mielőtt a főzelékbe teszed, alaposan keverd ki hideg folyadékkal – magtejjel, vízzel, amivel dolgozol. Valóban ne legyen forrásban lévő a lé, amibe a sűrítést kevered, hanem csak meleg. Állandó keveréssel, és nagyon lassan öntve csorgasd a kevert tojást az alaplébe. Néha én is elrontom:-) Türelem sűrítést terem:-) BB
Nagyon finom lett a főzelék, sose készítettem még karalábéból, kíváncsi voltam milyen lesz 🙂 és hát nem csalódtunk, a párom azt mondta, hogy mostanában nem evett ilyen finom főzit 😉 és hát egy férfitól ez igazán elismerő szavak, köszönöm a finom recepteket 🙂 Szép hetet kívánok! Üdvözlettel: T.Szilvia
Kedves Szilvi, Örülök a konyhai sikernek 😀 BB Márta