Trifán Lívia receptje, mely a PaleoParty (2011.08.14.) ételkészítő versenyén III. helyezést ért el, továbbá elnyerte a zsűri különdíját, a „Harmónia díjat”, mert a külcsín és belbecs együttes meglétéért járt!
Trifán Lívia receptje
mely a PaleoParty (2011.08.14.) ételkészítő versenyén III. helyezést ért el, továbbá elnyerte a zsűri különdíját, a “Harmónia díjat”, mert a külcsín és belbecs együttes meglétéért járt!
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg dió
- 10 dkg lenmagpehely
- 10 dkg mandula
- 3 db tojás
- 2 evőkanál xukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 dl víz
Elkészítés:
- A darált magokat összekeverjük és hozzáadjuk a tojás és a víz kivételével a többi hozzávalót is
- A tojásokat külön tálban habosra felverjük, hozzáöntjük a vizet és beleöntjük a lisztbe
- Az önthető sűrűségű tésztát papírral kibélelt tortaformába öntjük és kb. 20-25 percig előmelegített sütőben, kb. 180 fokon megsütjük
- A kb. 2-3 cm vastag tésztát kétfelé vágjuk és (az egyik felét fagyasztóban elrakhatjuk a következő tortához) és a tetejét megkenjük 2-3 db összeturmixolt érett szilvával
A marcipános rész – hozzávalói és elkészítése egyben:
- 15 evőkanál darált mandula
- 7-8 evőkanál víz
- Kis citromlé, rumaroma, 2 szem sacharin alapú bogyó, 1 evőkanál jászvaj (ghee), valamint 1 evőkanál xukor
- Ezeket lassan összemelegítjük
Gyümölcszselé hozzávalói és elkészítése – egyben:
- 5-6 db alma (ha van, akkor többféle, mert aromásabb lesz a zselé )
- 8-10 db szilva (ha van, szintén több fajta)
- 1-2 evőkanál xukor, 2 szem tiszta sacharin, 2-3 teáskanál agar-agar, kicsi citromlé, kis fahéj
- Díszítésnek pár csipet szeletelt mandula a tetejére
- A gyümölcsöket egészen apróra összedaraboljuk vagy lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket, az édesítőket és a végén az ujjnyi vízben állandó keverés mellett felforralt, majd kissé hűtött, még meleg agar-agart
- Kicsit várunk vele, míg összeáll a zselés gyümölcs, majd ráöntjük a marcipánra, elsimítjuk és megszórjuk szeletelt mandulával.
A gyümölcsöket enyhén lehet párolni is. Így szerepel az eredeti receptben!
Nagyon jól hangzik, este elkészítem! Köszönöm! 🙂
Ha esetleg, netán tán tudnál készíteni egy fotót, nagyon megköszönném:-))))) BB
szia!
hétvégén elkészítem:) lesz két szülinap is, fényképet majd küldök. Gépen küldjem vagy telefonról is le tudod szedni?
üdv, Livi
Sziasztok!
Tök jó recept, de valamit nem értek.
A gyümölcszselé összeállításánál: „A gyümölcsöket egészen apróra összedaraboljuk vagy lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket, az édesítőket és a végén a meleg agar-agart.”
Hogy lesz meleg az agar-agar? Vettem már otthonra, de még sosem használtam. Meleg vízzel kell összekeverni, vagy hogyan?
Előre is köszi a választ! 🙂
Kedves Adri! Igen kb. fél dl meleg vízzel kell összekeverni és forralni állandó keverés közben, majd langyosan a gyümölcsökhöz önteni. Megnézem a receptet. Kösz, hogy szóltál. Pontosítok, ha kell. BB