Csokicipó – gyors süti

Az elmúlt napok kísérlet-sorozatának egy újabb darabjával rukkolok elő. Néhány perccel ezelőtt megszületett a „cipó-sorozat” egy újabb darabja. Volt már sonkával töltött, kolbásszal töltött és sajtos változat, na és most alkottam egy brownies változatot, mely egyébként remekül sikerült 😀

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény esetében több hozzávalóval is elkészülhet:

  • 5 db tojás
  • 7 evőkanál őrölt mandula
  • 1 púpozott evőkanál jászvaj (ghee), vagy aki megengedőbb, annak vaj
  • Stevia ízlés szerinti mennyiségben – nem szeretek xukorral sütni, csak díszíteni
  • Vanília vagy vanília-aroma (elhagyható)
  • 1 teáskanál rum – a paleoban szeszt kizárólag akkor megengedett használni ízesítésként, ha a sütés-főzés során a szesz elfő!!!; szesz használata különben tilos! – (elhagyható)
  • 1 púpozott késhegynyi szódabikarbóna
  • Teáskanálnyi citromlé vagy citromsav
  • Lehet használni sütőport is, de akkor nem kell citrom hozzá
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2-3 kocka fekete csokoládé (elhagyható)

Elkészítés:

  • A tojások fehérjét a sárgájával együtt jól keverd ki, akár habverővel úgy, hogy teszel a tojásokhoz egy kevés citromlevet; A fehérjét kemény habbá is felverheted, és ehhez teszed a további hozzávalókat – csak ekkor két sütőedényt kell használnod, mert a tészta térfogata nagyobb lesz! A cipók kivétel nélkül a 13,5 cm átmérőjű és 6 cm mély porcelán „műzlis-tálkákban” készülnek.
  • A tojásos alapba keverd bele a steviát, a szódabikarbónát, az őrölt mandulát, a lágy vajat és a kakaót
  • A kapott masszát tedd egy mély tálkába
  • Mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt süsd készre a sütit!
  • Ez a sütemény hagyományos sütőben is megsüthető! – nem próbáltam, de előmelegített sütőben tűpróbáig – kb. 20 percig süsd a tésztát
  • Amikor a csokicipó elkészült, akkor borítsd ki egy tányérra, és a díszítése, további ízesítése különféleképpen történhet: – az én általam készített cipó tetejét még forrón bekentem 3 kocka fekete csokival, mely elolvadt rajta, és megszórtam a cipómat őrölt mandulával; Javaslom a süti mellé friss gyümölcsök, csokiöntet, fagylalt vagy gyümölcsvelő szervírozását!
Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Csokicipó – gyors süti”

  1. Szia!
    Szeretném megkérdezni,hogy kb hány centis átmérő a formád amibe sütötted?
    Írod hogyha felverjük a habot akkor 2-be is tehetjük.
    A sajtossal is úgy jártam ,hogy 2 kicsibe tettem de sok volt az idő és megégett,majd egy nagyba tetem és kevesebb időre.

    1. Kedves Kica!
      Megmértem a tálkát – az átmérője 13,5 cm, a belmagassága pedig 6 cm. Porcelán műzlistálnak nevezik egyébként. Nagyon megtetszett ez az edényke, és miután a hőt bírja, így vettem négy db-ot, és ezek lettek a cipó-sütő tálkáim. Az az igazság, hogy az otthoni készletet használva ki kell tapasztalni, hogy melyik méretbe milyen mennyiség fér bele. Köszönöm, hogy kérdeztél. BB

  2. Köszi a választ.
    Jó ötlet a müzlis tál . Én eddig kisebb méretű jénai tálba kísérleteztem.
    Nagyon finom lehet ez a süti majd holnap kipróbálom
    Szia.

  3. A citromlé nem elhagyható, mert nem fog szépen följönni a tészta! Önmagában a szódabikarbóna nem tud semmit! /-szinte semmit-/… Ha nincs citromlé, javaslom szódabikarbóna helyett a sütőport, abban van hozzákeverve citromsav..

    Szerintem javítsd át! Citromsav is jó lesz, ha nincs citromlé… 🙂

    1. Köszi a kiegészítést, de meg kell, hogy mondjam, hogy a cipót úgy készítettem, ahogy leírtam 😀 …, és úgy is működött 😀 Általában szoktam hozzá citromlét tenni, tehát nem gond, hogy odaírjam. Nagyon köszi, hogy figyelsz 😀 Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.