Az elmúlt napok kísérlet-sorozatának egy újabb darabjával rukkolok elő. Néhány perccel ezelőtt megszületett a „cipó-sorozat” egy újabb darabja. Volt már sonkával töltött, kolbásszal töltött és sajtos változat, na és most alkottam egy brownies változatot, mely egyébként remekül sikerült 😀
Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény esetében több hozzávalóval is elkészülhet:
- 5 db tojás
- 7 evőkanál őrölt mandula
- 1 púpozott evőkanál jászvaj (ghee), vagy aki megengedőbb, annak vaj
- Stevia ízlés szerinti mennyiségben – nem szeretek xukorral sütni, csak díszíteni
- Vanília vagy vanília-aroma (elhagyható)
- 1 teáskanál rum – a paleoban szeszt kizárólag akkor megengedett használni ízesítésként, ha a sütés-főzés során a szesz elfő!!!; szesz használata különben tilos! – (elhagyható)
- 1 púpozott késhegynyi szódabikarbóna
- Teáskanálnyi citromlé vagy citromsav
- Lehet használni sütőport is, de akkor nem kell citrom hozzá
- 3 evőkanál kakaó
- 2-3 kocka fekete csokoládé (elhagyható)
Elkészítés:
- A tojások fehérjét a sárgájával együtt jól keverd ki, akár habverővel úgy, hogy teszel a tojásokhoz egy kevés citromlevet; A fehérjét kemény habbá is felverheted, és ehhez teszed a további hozzávalókat – csak ekkor két sütőedényt kell használnod, mert a tészta térfogata nagyobb lesz! A cipók kivétel nélkül a 13,5 cm átmérőjű és 6 cm mély porcelán „műzlis-tálkákban” készülnek.
- A tojásos alapba keverd bele a steviát, a szódabikarbónát, az őrölt mandulát, a lágy vajat és a kakaót
- A kapott masszát tedd egy mély tálkába
- Mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt süsd készre a sütit!
- Ez a sütemény hagyományos sütőben is megsüthető! – nem próbáltam, de előmelegített sütőben tűpróbáig – kb. 20 percig süsd a tésztát
- Amikor a csokicipó elkészült, akkor borítsd ki egy tányérra, és a díszítése, további ízesítése különféleképpen történhet: – az én általam készített cipó tetejét még forrón bekentem 3 kocka fekete csokival, mely elolvadt rajta, és megszórtam a cipómat őrölt mandulával; Javaslom a süti mellé friss gyümölcsök, csokiöntet, fagylalt vagy gyümölcsvelő szervírozását!
Szia!
Meddig kell sütni a mikróban? Nekem 750w a max.
köszi a választ!
Bocsi, lemaradt, mindjárt pótolom. Egyébként a legmagasabb fokozaton 5 perc. BB
Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy kb hány centis átmérő a formád amibe sütötted?
Írod hogyha felverjük a habot akkor 2-be is tehetjük.
A sajtossal is úgy jártam ,hogy 2 kicsibe tettem de sok volt az idő és megégett,majd egy nagyba tetem és kevesebb időre.
Kedves Kica!
Megmértem a tálkát – az átmérője 13,5 cm, a belmagassága pedig 6 cm. Porcelán műzlistálnak nevezik egyébként. Nagyon megtetszett ez az edényke, és miután a hőt bírja, így vettem négy db-ot, és ezek lettek a cipó-sütő tálkáim. Az az igazság, hogy az otthoni készletet használva ki kell tapasztalni, hogy melyik méretbe milyen mennyiség fér bele. Köszönöm, hogy kérdeztél. BB
Köszi a választ.
Jó ötlet a müzlis tál . Én eddig kisebb méretű jénai tálba kísérleteztem.
Nagyon finom lehet ez a süti majd holnap kipróbálom
Szia.
Ajanlom a rum aroma hasznalatat, en mindenhez azt hasznalok…
A citromlé nem elhagyható, mert nem fog szépen följönni a tészta! Önmagában a szódabikarbóna nem tud semmit! /-szinte semmit-/… Ha nincs citromlé, javaslom szódabikarbóna helyett a sütőport, abban van hozzákeverve citromsav..
Szerintem javítsd át! Citromsav is jó lesz, ha nincs citromlé… 🙂
Köszi a kiegészítést, de meg kell, hogy mondjam, hogy a cipót úgy készítettem, ahogy leírtam 😀 …, és úgy is működött 😀 Általában szoktam hozzá citromlét tenni, tehát nem gond, hogy odaírjam. Nagyon köszi, hogy figyelsz 😀 Márta