Fogyási küzdelmeim 7. Glükoneogenezis és lipolízis (ketogén)

Fogyási küzdelmeim 6. – böjtök

A beszámoló folytatása:

A ketogén diéta kapcsán, ahogy az a deansdale blogon is olvasható beindultak ketogénes folyamatok.  A ketogénezés 33. napján -9 kg fogyást konstatáltam és a hurrá hangulatban azt gondoltam akkor, hogy ez folyamatosan így megy majd tovább.

Az élet azonban soha nem egyszerű -, de jó is lenne, ha mára, a 72. napon – 18 kg-nak örvendezhetnék, de hát ez sajnos nem így működik.

  1. Tulajdonképpen a mai napnak a 75.-nek kellene lennie, de 3 napban vétettem a LCHF diéta elvei ellen, miután ezeken a napokon ettem normál paleo fagylaltot és a szénhidrátbevitellel megszakítottam a ketózis folyamatát. Mindez látszott abból, hogy a cukorértékeim megint megugrottak – az éhomi három napban volt 9,0 – 11,0 – 9,3. Egy szó, mint száz – bűnözni tilos! Ismét vissza kellett zökkennem a ketózis állapotába.
  2. Tapasztaltam olyant is a diéta során, hogy egyik napról a másikra a súlyom 2,5 kg-mal megugrott. Mondtam is magamnak, hogy ez csak víz lehet. …, és éppen akkor került a látómezőmbe Taubes „Miért hízunk el?” könyve, mely nemrégen jelent meg magyar fordításban. Nyilván, hogy a megvételekor rávettem magamat az olvasására, ahol Taubes arról ír, hogy a ketózis kialakulása során némelykor felborul a vízháztartás – a test elektrolízise, ezért ilyenkor több só bevitelét és hosszan főzött húsleveslé fogyasztását javasolja. A tanácsokat betartottam és a súlyom helyreállt!!!
  3. A ketogézés során, mint ahogy azt a fent említett deansdale blog is írja – nem kell pánikolni, mert a máj glükoneogenezissel és lipolizissel biztosítja, hogy a szerveink megfelelően működjenek. shutterstock_2329343Mindazokat, akik érdekel ez a folyamat részletesen, az az alábbi linkeket megnyitva olvasson!
  4. Összességében a cukorértékeim a 72 nap után napközben átlagosan 5,6 és 7,2 között mozognak. Az éhomi cukorérték alakul ki jó szinten a legeslegnehezebben. Még 72 nap után is általában 8 körüli értéket mérek, de már előfordul a 7,0-7,2 közötti érték. A napi átlag viszont igen szépen alakul és az éhomival is egyre elégedettebb lehetek! Azt olvastam, hogy hosszú türelemjáték eredményeként fog rendeződni cukorgyógyszer nélkül a cukrom!
  5. Az első néhány héten leadott 9 kb-ból 3 jött vissza, s ezt a -6 kg-ot rendületlenül tartom. Természetesen arról álmodozom, hogy valami újabb áttörés fog bekövetkezni a súlyvesztésben. A magam részéről a diétát nem adom fel!
  6. A mozgásomban a korábban szerzett lábsérülések, az uszodában szerzett choli-fertőzés miatt közel sem vagyok olyan aktív, mint korábban, de ennek ellenére fogytam, … és ennek következtében stagnál a súlyom.

Az ember a saját árnyékát nem lépheti át. Tehát pillanatnyilag itt tartok és remélem, hogy legközelebb további pozitív változásokról tudok majd beszámolni.

Karfiol lepény

A karfiol használatára kizárólag azért szánom rá magamat elég nehezen, mert karfiolt csak tiszta forrásból szeretek használni. Amennyiben a vegyszer még nem bomlik le a karfiolból, akkor igen csak komoly rosszulléteket okozhat.

A mélyhűtött zöldségfélék, köztük a karfiol is már megbízhatónak mondható, illetve pénteki napon az Europarkban Barát József kíméletes gazdaságából sikerült szereznem csodaszépet.

Eddig még soha nem készítettem karfiol lepényt, bár már sokat hallottam róla. A magam módján, a Dr. Fung ajánlásnak megfelelően készítettem el úgy, hogy nem nagy mennyiségben a ketogén diétámba is beilleszthető legyen.

A karfiol glükoz tartalma: 0,94, 
fruktóz tartalma: 0,97

10 dkg karfiol 29 ccal, 
szénhidrát (ch) tartalma 3,9

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg karfiol rózsa
  • 3 db tojás
  • Só, bors, fokhagyma – pépesítve vagy granulátum
  • 5 dkg sajt – pl. a Szendi által ajánlott kemény sajtok, de lehet – Dr. Fung szerint – a sajtok esetében engedményt is tenni, így én zsíros füstölt sajtot használtam.
  • Zsiradék a sütéshez
  • Snidling, madársaláta stb.

Elkészítés:

  • A karfiolt alapos mosás után szedjük rózsáira, majd a karfiolrózsákat reszeljük le. Kézi reszelővel reszeltem, így igen apró szemcsés lett, de a reszelés természetesen géppel is elvégezhető.
  • A reszelt karfiolt besózzuk 4 kg sóval, azaz 2 lapos ek.-nyival, és fél órát hagyjuk állni. Abban reménykedtem, hogy a karfiol levet fog ereszteni, de ez nem igazán következett be. Ettől függetlenül jót tett az állagának a sóban való állás, mert puhult.
  • A reszelt sajtot keverjük el a karfiol morzsával.
  • A karfiol masszához üssünk hozzá 3 db tojás, ízlés szerint borsozzuk, fokhagymázzuk a keveréket.
  • Kerámia sütőbe két ek. zsírt felhevítünk (viszonylag sok!) és a már forró zsírba nem több, mint lapos evőkanálnyi masszát rakunk és szétlapítva mindkét oldalát megsütjük.
  • A lapáttal tányérra helyezett lepényeket snidlinggel, madársalátával, illetve ízlés szerint pl. rukkolával, petrezselyemmel, koriander levelekkel stb. tálaljuk.

Az én LCHF ketogénembe 3 lepényke fért bele, amit 20 dkg sült házi kolbásszal ettem meg.