http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/05/bodzavirag-szorp.html Willson receptje – 2013.05.01.
A fenti linkre kattintva még részletesebben olvashatsz a szörp elkészítéséről!
Kevés üdítőitalt tudunk mondani, ami a paleóban nem ellenjavallt. Leginkább a magas fruktóztartalom miatt nem ajánlott a fogyasztásuk, hiába készülnének egyébként egészséges gyümölcsökből.
A bodza virága azonban szerencsésen nem tartalmaz gyümölcs-cukrot, így a bodzaszörpöt édesíthetjük akár nyírcukorral (vagy steviával) is.
Másik óriási előnye, hogy a gondosan szárított és eltett virágokból egész évben frissen készíthető.
Finom, egészséges, magas a C vitamin tartalma, azonban azok a paleósok, akik még nem szabadultak meg a virágpor-allergia tüneteitől, óvatosan vezessék be az étrendjükbe!
Hozzávalók:
- 10 db szép nagy bodzavirág-tányér (friss vagy szárított)
- 1,5 l tiszta ivóvíz
- 50 dkg xukor0 vagy xukor
- 10 dkg „karamellizált” Xukor vagy méz (1-1 kanál méz ritkán megengedhető!)
- 2 egész bio-citrom
- 1 lapos evőkanálnyi citromsav vagy aszkorbinsav
- 1 evőkanál 10%-os ételecet (lehet almaecet is)
Ha nem szereti valaki a Xilitet, el lehet készíteni Steviával is!
Elkészítés:
- Fölhevítünk egy kanál mézet egy kis lábosban addig, míg a cukortartalma el nem kezd karamellesedni
- Majd fölöntjük a vízzel és föloldjuk
- Egy méretes (befőttes)üvegbe beleöntjük, és óvatosan kevergetve megoldjuk benne a Xukrot és az aszkorbinsavat
- Hozzáadjuk a bodzavirágokat, az ecetet, a kicsavart citromok levét és az összedarabolt citromhéjakat
- 2-3 nap állás után leszűrjük és vízzel vagy szódával hígítva fogyaszthatjuk.