Hókifli paleosan – tojásmentesen

Ebben a sütiben a kötőanyag az arany lenmagpehely, ezért nem kell beletenni tojást, és ezért lesz a tészta világos; ha barna lenmagot teszel a tésztába, akkor sötét lesz a színe!

A sütött gyümölcs elveszíti minden pozitív beltartalmát, csupán cukor lesz belőle!

hókifli


A kép a Google images-ről való!

Hozzávalók:

  • 25 dkg lenmagpehely -, ha aranylent használsz, akkor világos marad a tészta
  • 1 dl langyos víz
  • 20 dkg őrölt mandula vagy őrölt dió (használhatsz zsírtalanított mandula lisztet is!)
  • 125 gr natúr mélyhűtött gesztenyemassza
  • Paleolit édesítő (stevia, vaníliás porxukor)
  • Paleolit pikáns lekvár (sárgabarack vagy szilva vagy meggy)

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet borítsd egy tálba, és önts rá 1 dl langyos vizet
  • Legalább 1 órán át hagyd duzzadni
  • A lenmagpehelybe keverd bele a mandulát vagy diót (avagy a maglisztet) és a gesztenyemasszát
  • Tegyél a tésztába édesítőt (a magam részéről steviát)
  • A tésztát jól gyúrd össze
  • A kapott gombócot tedd két zsírpapír közé vagy fóliák közé és nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagságúra
  • Egy pohárral vagy egy nagyméretű pogácsaszaggatóval vágj ki köröket, melyeket meg fogsz tölteni
  • Tegyél kisebb lekvár-halmokat a kiszaggatott körök közepére, és kifli formára nyomkodd össze azokat
  • Gondosan nyomkodd le a kiflik széleit, hogy a lekvár ne folyjon ki
  • Előmelegített sütőben süsd a tésztát kb. 25-30 percig
  • Nyugodtan nézz rá, nehogy odaégjen!
  • A vaníliás-xukrot (nyírfacukor) kávédarálóban őröld porcukorrá
  • Amikor a kiflik kihűltek, szórd meg őket porxukorral!

Vaníliás-xukrot úgy lehet készíteni, hogy a nyírfacukros zacskóban vaníliarudat tartasz, s így a xukor átveszi a vanília ízét!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hókifli paleosan – tojásmentesen”

  1. Kedves BB!

    Köszönöm ezt az oldalt, nagyon sok ötletet merítettem már innen. 🙂
    Kérdésem az volna, hogy a natúr gesztenyemasszát lehet-e helyettesíteni gesztenyeliszttel? (Természetesen a folyadékarányt akkor gondolom növelni kellene egy kicsit. :))

    Válaszod előre is köszönöm. További jó egészséget kívánok mindenkinek! 🙂
    Márti

    1. Kedves Márti, Köszönöm elismerő szavaidat 😀 Próbáld meg, szerintem lehet. Magtejjel próbálkoznék, és valahogy meg kellene oldani a massza zsírosságát is, mondjuk kókuszzsírral, ami persze kérdés, hogy sütéskor nem folyik-e ki. Az biztos, hogy végül visszadermed. Mindenképpen csinálnék egy próbasütést kicsiben, mert a gesztenyeliszt nem olcsó mulatság. Érdekel, hogy mire jutottál?! Majd feltétlenül írd meg a kísérlet eredményét. Szia, Márta BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.