Hashiomotos betegségem kapcsán – a hormontermelés segítéséről

vitaminokChris Kresser HEALTH for the 21ST CENTURY eBooks

Továbbá: Chris Kresser oldala – Az eBook-ok közül elolvastam a Thyroid Disorders könyvet.

A teljesen elsorvadt pajzsmirigyem, az állapotom karbantartása, a szövődmények leküzdése érdekében  a következőket gyűjtöttem össze Chris Kresser amerikai paleo guru természetgyógyász oldaláról:

  1. Ügyelnem kell a szervezetembe bejuttatott Omega6 Omega3 arányára – az arány legyen legalább 1:1-hez; ezért is forszírozom az utóbbi időben a halak fogyasztását is. Az Omega 3 szedése eddig meglehetősen hektikus volt nálam, de ezentúl rendszeresen fogom szedni.
  2. Meg kell vizsgáltatni a T3 és T4 egymáshoz való viszonyát, pontosabban azt, hogy az orvos által számomra dozírozott T4 kellő mennyiségű T3 termelődést indukál-e. Ez a laborvizsgálat a közelmúltban megtörtént, az eredményt rövidesen megkapom. (reverz T3) Mellékesen tudni kell rólam, hogy túladagolt – 275 µg thyroxin hormonnal élek panaszmentesen, folyamatos orvosi kontroll mellett, és egyéb gyógyszerek tartják karban az elsorvadt pajzsmirigyem szövődményeit: magas vérnyomás, idegrendszer (a cukorbetegségből, az ízületi gyulladásból a paleoval már régen kigyógyultam!)
  3. A megfelelő mennyiségű szelénbevitel (220 µg szelénium/nap) befolyásolja a hormonok működését, még akkor is, ha Hashiomoto esetében teljes mértékben pótolt hormonnal élek. Mely ételek tartalmaznak szelént: brazil dió (naponta maximum 1-2 db ehető!), gombák – kiemelten a shitake gomba, bárány, pulyka, tőkehal, rákok (garnéla!), tonhal, laposhal, lazac, kagylóhéj, csirke (gondolom, hogy kevésbé az „ipari” csirke), tojás.
  4. Az E-vitamin szinergiában van a szelénnel, ami tehát azt jelenti, hogy az E-vitamin segíti a szelén hasznosulását. Amennyiben szedek halolajat, akkor annak mindenkori kiegészítője az E-vitamin, mely napi szükségletként teljesen elegendő.
  5. Meggondolandó egy szelénium-szint vizsgálatot elvégeztetni, Kriss Kresser javasolja
  6. A T1 és T2 hormonok alig mérhetőek, de fontosak. Ezek termelődését segíti a D-vitamin és az Omega3.
  7. Ne legyen magas az ösztrogén szint, mert ez is gátolja a hormontermelést. Az ösztrogén laboreredményemet már megkaptam. Eszerint nekem a korom által meghatározott szinthez képest az érték valamivel alacsonyabb. (Megjegyzem, hogy túl alacsony ösztrogén szint a szívbetegség kockázatát is magában rejtheti!)
  8. Fertőzések, a szervezetben esetlegesen fellelhető toxikus anyagok gátolják a hormontermelést.
  9. A megfelelő hormonszint gátja lehet továbbá jó néhány gyógyszer is – antibiotikumok, hashajtók, fájdalomcsillapítók (természetesen nem mind, hanem ha szükség van rá, akkor a hatásmechanizmusukra oda kell figyelni!)

Következtetéseim:

  • Visszatérek a rendszeres Omega3, 2.000-3.000 NE D-vitamin szedésére. A D-vitamin felszívódását K2 vitaminnal és Magnezium-citrát szedésével támogatom. Napi 1-2 szem paradiót fogyasztok. A felsorolt vitaminokon kívül változó mennyiségben C-vitamint szedek – napi 500-tól – szükség esetén 3-4 ezerig.
  • Ideális döntésnek bizonyult 4 éve egyélhalat1folytatott paleozásom új korszaka, miszerint az étkezéseimet – hal, csirke, lehetőleg nyers zöldség, de főtt is, tojás, továbbá citrusfélék alkotják. Általában 10-11 óra magasságában eszem csirkét zöldséggel, majd 16-17 óra tájékán halat vagy ismét csirkét zöldséggel, gyümölccsel. A harmadik étkezést gyakran kihagyom, de nem csinálok gondot abból, ha éhes vagyok, akkor eszem – valamit a fentiekből. Ha süteményt eszem, akkor az nálam valamilyen édes eritrites-kakaós-vaníliás, esetleg gyümölccsel elkevert tojáshabot jelent.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hashiomotos betegségem kapcsán – a hormontermelés segítéséről”

  1. Csak annyi kiegészítés, hogy Chris Kresser egyébként nem orvos, hanem természetgyógyász. Ettől még többet tudhat a pm betegségről, mint egy átlag orvos:)
    Az írás egyébként nagyon hasznos!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.