Tepertős pogácsa házilag kevert liszttel

tepertőspogácsa800

Omlós, puha, nem paleo liszt ízű, remek pogácsát sikerült készítenem! Az ihletet egyébként Kunné Bea Szépséges zsemléje adta. Amióta egy hete kipróbáltam azt a receptet, azóta – egyéni ízlés szerinti módosításokkal – eszméletlen finom kenyereket és most tepertős pogácsát voltam képes sütni 😀

A nyitja a jó paleos kenyérnek a sokféle alapanyag használata. A blogon található jó néhány kenyér és pogácsa recept. Mindig be akartam mutatni nektek, hogy különféle lisztek hogyan használhatóak. MOST – legalábbis nálam – egyfajta áttörés következett be.

…, és akkor lássuk a medvét:

Hozzávalók:

  • 5 db M-es tojás
  • 1 lapos ek. só
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 2 ek. tápióka keményítő
  • 2 ek. bambusz rotmix
  • 2 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. szezámlizt
  • 2 ek. mandulaliszt vagy zabliszt
  • 10 dkg tepertő morzsalék
  • 1 dl zsíros magtej vagy víz
  • 1 lapos ek. szódabikarbóna
  • 3 ek. almaecet
  • Zsírozáshoz – zsír vagy vaj
  • Szóráshoz – liszt – pl. kókuszliszt

Elkészítés:

  • Tojásokat – só hozzáadásával habverővel enyhén felverünk.
  • Az útifúmaghéj lisztet kanalazunk bele, enyhén átkeverjük és 5′-ig állni hagyjuk.
  • Tápióka keményítőt teszünk hozzá és átkeverjük.
  • Bambusz rostmix-et öntünk a tésztához és átkeverjük.
  • Liszteket keverünk az eddigiekhez.
  • Hozzáöntünk a masszához egészen apró szemű tepertőt – kb. 10 dkg-ot és alaposan átkeverjük.
  • Kb. 1 dl zsíros tej – kókusztej vagy risztej, avagy simán víz a következő hozzávaló. A víz mennyiségét emelni lehet egy picit, ha azt látjuk, hogy nem ragacsos nokedli tészta állagú a masszánk, hanem netántán túl száraz lenne.
  • A szódabikarbóna, majd az almaecet kerüljön ezután a tésztába.
  • Muffinsütőket kizsírozunk, majd valamilyen liszttel átszórjuk, hogy ne ragadjon hozzá a pogácsa; fagyi kanállal adagolhatunk!
  • 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a pogácsákat és kb. 25-30′ alatt – közepes lángon (160 fok) készre fog sülni.
A tápióka és a bambusz akár el is hagyható, ha valaki különösen a keményítőkre allergiás!
Tejek: pl. Cocomas, rizstej, Aroyd D
Print Friendly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.