AUTOIMMUN PROTOKOLL
AZ AJÁNLÁS NEM „KŐBE VÉSETT!” , más protokollokban találsz kisebb eltéréseket. A lényeg, hogy próbáld ki, és ha neked egy adott étel beválik, akkor tartsd meg!
Az alábbi gyűjtés Dr. Therry Wahls által leírtak.
Ajánlott alapanyagok:
articsóka cékla marha
áfonya ananász almaecet sóska
babérlevél karobpor; földimandula liszt (tigernut)
méz 1 tk. (láttam már megengedett juharszirupot is!)
brokkoli édesburgonya bölény
bazsalikom aszalt gyümölcsök
földimandula liszt (Tigernuts) – fűféle, nem chufa, gluténmentes liszt és tej is készíthető belőle!
édeskömény zöldségként hagyma (láttam már olyan táblázatot, ahol csak póré, gyöngyhagyma és egyéb a vöröshagymánál kevésbé erős hagymák szerepelnek!)
bivaly alma eper
retek, fekete retek borsmenta
gomba jamgubó bárány
avokádó görögdinnye citromfű
kókusz káposzta jicama
hal banán gránátalma plantain és -liszt fodormenta kókuszecet
karfiol karalábé kagyló citrom körte kakukkfű kókuszliszt
kelbimbó karórépa csirke cseresznye málna kamilla kókuszpehely
kelkáposzta mogyoróhagyma pulyka datolya mandarin kapor lazac
kínai kel paszternák kacsa füge papaya karob por koriander nyílgyökér-por
mángold répa sertés grapefruit szilva levendula olajbogyó
póréhagyma retek nyúl guava majoranna szardella
rebarbara zeller szarvas kiwi menta szardínia rukkola
saláta petrezselyem tonhal
spárga állati zsírok csontleves belsőségek: mirigy, nyelv máj, zúza, here
csirkeláb lime fahéj rozmaring
spenót avokádóolaj máj mangó fokhagyma tárkony
takarmánykáposzta disznózsír vese marionberry gyömbér zsálya
tök faggyú szív mézharmat gyöngyhagyma fermentált zöldség
uborka kacsazsír narancs kurkuma vízitorma kókuszolaj nektarin sáfrány
zeller olívaolaj sárgabarack szegfűszeg
zöldbab pálmaolaj sárgadinnye tengeri só kombucha
zöldborsó szeder savanyú káposzta
szőlő vízi-kefír
Nem ajánlott alapanyagok:
amaránt adzuki bab burgonya ánizs quinoa
ghi vaj (láttam megengedettnek is!) Alkohol
árpa borsóbükköny cayenne chia krémsajt
búza csicseriborsó liba chili paprika édeskömény mag sajt
cirok fekete bab Diófélék dohány görögszéna tej hajdina fekete szemű borsó édes paprika kender tejszín méz – Terry Wahls-nál valóban 1. és 2. szinten napi 1 kiskanálnyi megengedett naponta de a 3. szinten, s ez a szint van a legközelebb az AIP-hoz!
kamut földimogyoró brazil kávé
goji bogyó koriander vaj padlizsán köles lencse dió lenmag habanero kömény yoghurt
kukorica limabab kakaó jalapeno mák
quinoa szójabab makadámia mexikói cseresznye mustár rizs vörösbab mandula ördögcérna napraforgó
rozs mogyoró repce
őrölt teff pekándió padlizsán tönköly szerecsendió paradicsom szezám tört búza poblano paprika
Gyógyszerek ibuprofen, aszpirin, naproxen
NÉHÁNY FONTOS MEGJEGYZÉS:
Az Autoimmun Protokoll alap étele a hosszan főtt csont leves, melyet naponta minimum kétszer fogyasszunk!
A keresztes virágúak: A kertészeti termesztésben a következő fajok, illetve alfajok fordulnak elő, melyek autoimmun betegség esetén főve fogyaszthatóak!
1. Brassica oleracea– convar. capitata provar. capitata – fejes káposzta,– convar. capitata provar. capitata conc. rubra – vörös káposzta,– convar. bullata – kelkáposzta,– convar. gemmifera – bimbóskel,– convar. (ssp.) acephala – leveleskel
.2. Brassica rupestris convar. gongyloides – karalábé.
3. Brassica cretica
– convar. botrytis – karfiol,
– convar. botrytis provar. italica – brokkoli.
4. Brassica pekinensis (fejet képez) – kínai kel.
5. Brassica chinensis (fejet nem képez) – bordáskel.
6. Brassica rapa convar. rapa – tarlórépa.
-
- A paradicsom és a paprika nyersen és főve is kerülendő!
- Naponta legfeljebb 20-30 gr legyen a fruktóz bevitel, ezért gyümölcsöket lehet enni, de mértékkel fogyasszuk!
- Kakaó helyett használjunk, bár láttam Terry Wahls oldalán kevés kakaót használva – receptet! Karobport (Szentjánoskenyér)!
- Kávé helyett igyunk katáng (cikória) kávét!
- A fűszerezésben le kell szoknunk – legalábbis az AIP alatt, mely szigorított paleo – a magyar fűszerezésről – paprika, köménymag, bors! Nagyon jó fűszerezés az indiai trend – A garam masala, melynek összetevői – általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. – ebből AIP-ban hagyjuk ki a római köményt, a szemes feketeborsot!; nagyon kedvelem a magam részéről a fahéjat, mely szinergiában van a hagymával és fokhagymával is.
- Az AIP első 3 hónapjában mindenképpen hagyjuk el a tojást, de később a tojások sárgáját lassan visszavehetjük. Ebben döntsenek az egyéni gyulladásfaktor eredményeink; itt kell megjegyezni, hogy nem biztos sajnos, hogy 3 hónap után javulás áll be, mert vannak olyanok, akik 7-8 hónap után éreznek az állapotukban változást.
- Magokat tilos enni!
- A földimandula egy fűféle gumóján nő (gluténmentes, alacsony szénhidrát értéke van), ezért ez nem tartozik a magok közé.
- A lisztek közül a kókusz, a földimandula, zöldbanán liszteket preferálom, s keményítőket – tápióka, nyílgyökér, garri (tápióka).
- A hagymákból – egyéni érzékenység szerint – érdemes a light-osabb hagymákat választani a vöröshagyma helyett, pl. póréhagyma, shalotta hagyma, újhagyma, gyöngyhagyma stb.
- Édesítésként használhatunk pépesített almát (nyersen vagy főve), illetve max. fejenként 1 tk. mézet/nap, glicint.
Felkereshető oldalak:
Szeress, ha tudsz – Lukács Mónika blogja
MED központ – Kokavecz Katalin
Táplálkozás-Beállítás – Bartha Ákos és csapata
Természetesen még számtalan blog és fb-oldal található a neten!