6 evőkanál nyílgyökérliszt (Arrowroot) – a nyílgyökeret ázsiai boltokban lehet kapni! és nem egyenlő a Tápióka keményítővel, mert jóval alacsonyabb a szénhidrát tartalma; szerintem szinte biztos, hogy sikerülni fog a tortilla tápiókával is, de hangsúlyozom, hogy én nem azzal csináltam! Ha tápiókával kísérletezel, akkor figyelj az arányokra.
6 evőkanál szezámliszt
1 db tojás; AIP-ban 2 tojás sárgája
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 késhegynyi aszkorbinsav, vagy egy löttyintés citromlé
Kevés só
Annyi víz, hogy – kb. 1,5 dl -, hogy se túl híg, se túl sűrű massza ne keletkezzék
Sertés- vagy kókuszsír a sütéshez
Elkészítés:
Tűzforró palacsinta sütőbe, melyet kizsíroztál önts tortilla-nként 1 merőkanál tésztát
1 perc kb. a sütési idő az egyik oldalon, majd a másikon is ugyanannyi
Valóban közepesen kemény tortilla lap és nem paleocsinta lesz a végeredmény
Egy nagy méretű (az enyém lehetett vagy 70-80 dkg-os) zellert vágj fel szeletekre és sózd meg
1 kg házi sült kolbászt vágj fel karikákra, és tedd a zellerhez
Önts 0,5 dl vizet az ételre és alufóliával fedd be a sütőedényt
Kb. fél órát süsd-főzd közepes lángon a zellert és a kolbászt, majd fél óra múlva vedd le a fóliát, és süsd még addig, amíg pirulni nem kezdenek a zellerdarabok; várhatsz addig is, míg aranybarnák nem lesznek
Annyi darab csirke felső comb, ahányat szánsz egy személyre – nálam 6 db
Kb. 30 dkg vegyes zöldség – sárgarépa, zeller, paszternák, fehérrépa kockák = mélyhűtött leveszöldség (Metro); bármilyen egyéni összetétel is megfelelő
1 db lehetőleg M-es tojás; AIP-ban 1 ek. zselatin + 1 dl víz – A lényeg az, hogy a massza ne legyen túlságosan nedves!
Filézd ki a csirke felső combot (A felső combok mérete egészen más, ha házi csirkét sikerül szerezned! – A képen ilyent látsz!)
Készítsd el a tölteléket – a zöldség, a tojás/AIP kötőanyag, a fűszerek és a száraz anyag összekeverésével.
Töltsd meg a combokat, és fogpiszkálóval tűzd össze, és helyezd el egy mély tepsiben.
Ha van maradék zöldséged, akkor pl. egy fagyi kanállal nyomj zöldség gombócokat is az edénybe.
A combok és a gombócok közé tegyél zsír darabokat, vagy előre zsírozd ki az edényt.
Kb. 40 perc alatt fog elkészülni az étel; félidőben forgasd meg, majd közeledve az utolsó percekhez ismét forgass a csirkedarabokon egyet és pirítsd meg azokat.
Ez a recept a sajt miatt egyértelműen besorolható főleg a Tökéletes Egészség Diétába (TED). Ketogén diétába akkor illeszthető be, ha pontosan tudod a használt sajt vagy a saláták paramétereit - kalória, szénhidrát, zsír, fehérje!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Végy annyi tölthetően vastag darab csirkemell filét, ahány főnek, amennyit szánsz – pl. 3 főnek 6 db-ot
A vastag melldarabba vágj egy mélyedést, vagy a vékonyan szelt filé lapba tekerd bele a tölteléket – pl. mindegyikbe egy ujjnyi kemény sajt – cheddar -, és reszelt sárgarépa, zöld saláta, uborka darabok (ami éppen van!)
Fogpiszkálóval tűzd össze a húst
Alaposan sózd, borsozd és paprika porral kend be a csirke mindkét oldalát
Egy kizsírozott sütőedénybe helyezd el azokat, és a tetejére is kevés zsírt loccsants rá
A töltött mell mellé tehetsz sütőtök vagy zeller darabokat
Közepes lángon kb. 40 percig kell sütni a húst úgy, hogy közben meg kell fordítani a töltött szeleteket