Paleo tortilla …, ez nem paleocsinta

Hozzávalók 6 db nagy méretű tortilla-hoz:

  • 6 evőkanál nyílgyökérliszt (Arrowroot) – a nyílgyökeret ázsiai boltokban lehet kapni! és nem egyenlő a Tápióka keményítővel, mert jóval alacsonyabb a szénhidrát tartalma; szerintem szinte biztos, hogy sikerülni fog a tortilla tápiókával is, de hangsúlyozom, hogy én nem azzal csináltam! Ha tápiókával kísérletezel, akkor figyelj az arányokra.
  • 6 evőkanál szezámliszt
  • 1 db tojás; AIP-ban 2 tojás sárgája
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi aszkorbinsav, vagy egy löttyintés citromlé
  • Kevés só
  • Annyi víz, hogy – kb. 1,5 dl -, hogy se túl híg, se túl sűrű massza ne keletkezzék
  • Sertés-  vagy kókuszsír a sütéshez

Elkészítés:

  • Tűzforró palacsinta sütőbe, melyet kizsíroztál önts tortilla-nként 1 merőkanál tésztát
  • 1 perc kb. a sütési idő az egyik oldalon, majd a másikon is ugyanannyi
  • Valóban közepesen kemény tortilla lap és nem paleocsinta lesz a végeredmény

Tölteléknek javasolom pl.:

Tepsis zeller házi sült kolbásszal

Tepsis zeller házi sült kolbásszal

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Végy egy nagyobb méretű mély tepsit
  • Egy nagy méretű (az enyém lehetett vagy 70-80 dkg-os) zellert vágj fel szeletekre és sózd meg
  • 1 kg házi sült kolbászt vágj fel karikákra, és tedd a zellerhez
  • Önts 0,5 dl vizet az ételre és alufóliával fedd be a sütőedényt
  • Kb. fél órát süsd-főzd közepes lángon a zellert és a kolbászt, majd fél óra múlva vedd le a fóliát, és süsd még addig, amíg pirulni nem kezdenek a zellerdarabok; várhatsz addig is, míg aranybarnák nem lesznek

 

Kakaós kókuszos muffin (12 db)

Hozzávalók:

  • 20 dkg apró szemű kókuszreszelék
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál sertészsír
  • Késhegynyi szódabikarbóna + ugyanennyi askorbinsav vagy kevés citromlé
  • 1 evőkanál kakaó
  • Vagy kávé granulátum 0,5 dl vízben feloldva, vagy fekete kávé 0,5 dl
  • Ízlés szerint eritrit vagy stevia a tésztába, vagy TED esetében rizs, tápióka szirup
  • Porxukor
  • Meggy szemek

Elkészítés:

  • A porxukor és a meggy szemek kivételével keverd össze a muffinok tésztáját
  • Béleld ki muffinpapírral a formát, és a legjobb fagyi kanállal kiadagolni a süteményt
  • Amikor kb. 25 perc múlva közepes lángon megsült, vedd ki a muffinokat és mélyhűtőből (télen) kivett meggy szemekkel díszítsd
  • Végül szórd meg porxukorral

Filézett csirkecomb zöldséges töltelékkel és gombóccal

Hozzávalók:

  • Annyi darab csirke felső comb, ahányat szánsz egy személyre – nálam 6 db
  • Kb. 30 dkg vegyes zöldség – sárgarépa, zeller, paszternák, fehérrépa kockák = mélyhűtött leveszöldség (Metro); bármilyen egyéni összetétel is megfelelő
  • 1 db lehetőleg M-es tojás; AIP-ban 1 ek. zselatin + 1 dl vízA lényeg az, hogy a massza ne legyen túlságosan nedves!
  • Só, őrölt bors, őrölt paprika, fokhagyma; AIP-ban só, fokhagymam oregáno
  • 2 evőkanál zsír

Elkészítés:

  • Filézd ki a csirke felső combot (A felső combok mérete egészen más, ha házi csirkét sikerül szerezned! – A képen ilyent látsz!)
  • Készítsd el a tölteléket – a zöldség, a tojás/AIP kötőanyag, a fűszerek és a száraz anyag összekeverésével.
  • Töltsd meg a combokat, és fogpiszkálóval tűzd össze, és helyezd el egy mély tepsiben.
  • Ha van maradék zöldséged, akkor pl. egy fagyi kanállal nyomj zöldség gombócokat is az edénybe.
  • A combok és a gombócok közé tegyél zsír darabokat, vagy előre zsírozd ki az edényt.
  • Kb. 40 perc alatt fog elkészülni az étel; félidőben forgasd meg, majd közeledve az utolsó percekhez ismét forgass a csirkedarabokon egyet és pirítsd meg azokat.
  • A gombócokat forgatás nélkül meg lehet sütni.

Töltött csirkemell – saláta és sajt töltelékkel

Ez a recept a sajt miatt egyértelműen besorolható főleg a Tökéletes Egészség Diétába (TED). Ketogén diétába akkor illeszthető be, ha pontosan tudod a használt sajt vagy a saláták paramétereit - kalória, szénhidrát, zsír, fehérje!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Végy annyi tölthetően vastag darab csirkemell filét, ahány főnek, amennyit szánsz – pl. 3 főnek 6 db-ot
  • A vastag melldarabba vágj egy mélyedést, vagy a vékonyan szelt filé lapba tekerd bele a tölteléket – pl. mindegyikbe egy ujjnyi kemény sajt – cheddar -, és reszelt sárgarépa, zöld saláta, uborka darabok (ami éppen van!)
  • Fogpiszkálóval tűzd össze a húst
  • Alaposan sózd, borsozd és paprika porral kend be a csirke mindkét oldalát
  • Egy kizsírozott sütőedénybe helyezd el azokat, és a tetejére is kevés zsírt loccsants rá
  • A töltött mell mellé tehetsz sütőtök vagy zeller darabokat
  • Közepes lángon kb. 40 percig kell sütni a húst úgy, hogy közben meg kell fordítani a töltött szeleteket