Lasagne paleo tésztával

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Gyúrj tésztát a Főtt metélt tészta – pl. I., vagy II. receptje szerint; bevallom, hogy a képen egy mai kísérletemet látjátok – szezámliszt, tojások, tápióka keményítőből készült tésztát – Na ez az, amit nem ajánlok!; mint látjátok a képsorozatban, a tészta főzés után széttört. A javasolt tészta készítési módszerek már beváltak, tehát a recept működni fog!
  • Finomra darált sertés húst alaposan keverj el 1 db nagyobb fej apróra vágott vörös hagymával, fokhagyma porral, őrölt köménymaggal, sóval és őrölt borssal, – ízlés szerinti mennyiségben, továbbá 2 db tojással
  • Zsírozz ki egy jénait, vagy egy sütőedényt, majd tészta, fűszeres hús, paleo ketchup, tészta, fűszeres hús, paleo ketchup + reszelt kemény sajt sorrendben rakd le a lasagne hozzávalóit
  • Közepes lángon kb. 25 perc alatt át fog sülni az egytálétel

Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 5 púpozott evőkanál szezámmag liszt (kb. 30 dkg)
  • 5 púpozott evőkanál gesztenyeliszt (kb. 30 dkg)
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 5 db L-es tojás, vagy kevesebb nagyobb méretű
  • 1 evőkanál szódabikarbóna (nem elírás!)
  • Fél citrom leve
  • Só ízlés szerint
  • Lehetőleg kókuszliszt a munkaasztal szórásához
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan gyúrd össze -, nem kell hozzá folyadékot önteni, a tojásoknak és a zsírnak fel kell venniük a tésztát
  • Sodorj ebből a mennyiségből kókuszliszttel szórt munkaasztalon 9 db vékony sodralékot
  • Ezekből 3 cipót tudsz fonni
  • 1 db tojás habarj el, és kenőtollal kend be a kalácsokat
  • Előmelegített sütőben kb. 30 percig kell közepes lángon sütni a kalácsokat

Soroksári leves – sváb étel paleosan („Tejszínes” paprikás csirke)

Ez egy 2010 júniusából származó recept, csak ma új képeket készítettem!

Hozzávalók:

„Tejszínes paprikás csirke hosszú lével”

  • Csirkepaprikáshoz való csirke – kb. 1 kg – amit szeretsz ízlés szerint (egész csirke, csak combok, combok és szárnyak, melle husi stb.)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír vagy olíva olaj
  • só, bors, fokhagyma, pirospaprika
  • Víz
  • 5 dl kókusztej (eredetileg nem tejfölt, hanem tejszínt tesznek bele); vagy 5 dl kesudió tejföl (ez utóbbi azért jobb választás, mert az íze harmonizál az étellel!)
  • 2 tojás sárgája a sűrítéshez (ez az eredeti receptben is benne van)
  • A főzéshez nagyméretű fazékra lesz szükséged

Soroksári leves – sváb étel paleosan („Tejszínes” paprikás csirke) bővebben…

Paleo habosított kávé

haboskávéA kép a Google images-ről való

„A tojást szétválasztom…, a sárgáját ízesítem ízlés szerint steviával, majd hozzárakok 1 kanál vizet és kávé habosítóval felverem…, a fehérjét is fel lehet verni – ezen a képen úgy van, majd miután habos lett, a frissen főtt kávét beleöntöm 🙂 nagyszerű az íze :)”

Somogyi Barbi

Egy hasonló recept Willsontól:

Willson-féle paleolit kávévarázs

Raffaelloval töltött torta

A napokban egy nem paleos torta képe villant fel a FB-on, melyben a csel az volt, hogy a vaníliás-csokis tortába még sütemény golyókat is elrejtettek és az egész megkoronázásaként a tetejét egy habos csokis krémmel is megkenték. A napokban készített Raffaellonak – már a család és a barátok – a nagyját megdézsmálták. Így született az ötlet, hogy a mai napon rendezendő Zumba Farsangra ezt a gazdag és nagy süteményt viszem magammal.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
  • Raffaello golyók
  • 27 cm-es átmérőjű kerek levehető szélű (szögletes is lehet!) tortaformát kenj ki sertészsírral és szórd meg valamilyen paleo pellettel – erre leginkább a kókuszliszt alkalmas; amennyiben nincs otthon, akkor valamilyen magőrleményt ajánlok!
  • 8 tojásból gesztenyeliszttel (lehet más liszt, vagy őrölt mag is) készíts egy vaníliás piskótát az alaprecept szerint, és öntsd be a formába – Az alaprecepthez vagy vanília eszenciát, vagy vanília kikapart belsejét, vagy aromát tegyél hozzá!
  • Előmelegített sütőben közepes lángon süsd először 10 percig, majd vedd ki, hogy a golyókat a tortába helyezhesd
  • A golyók félig a tortába fognak süllyedni – Ez látható a képek egyikén!
  • Mialatt a 10 perc sütés zajlik, addig ugyancsak 8 tojásból készíts egy kakaós piskótát, itt pedig 4-5 evőkanál kakaót szórj pluszban az alaprecept tésztájához
  • A golyókkal megtűzdelt alsó piskótára öntsd rá a kakaósat, tedd vissza a sütőbe, és miután ez a torta óriási – közepes lángon legalább 40 percre lesz szükség, hogy teljesen átsüljön a tészta; Sütés közben érdemes néhányszor tűpróbát végezni
  • Mialatt a sütemény sül, készítsd el a torta tetejére a krémet:
    • 2 db tojás sárgáját elkeverve 2 dl magtejjel – állandó keverés mellett sűríts be, közben tördelj a krémbe 10 dkg 90%-os csokoládét
    • A két tojás fehérjét pici citromlével és xukorral verd fel kemény habbá, és még a meleg krémbe keverd el a habot
    • Egy kávéskanálnyi agar-agar, vagy zselatin por csak jót fog tenni a krém állagának, de ez el is hagyható!
  • Amikor a torta kihűlt, akkor még a teljes formában kend a tetejére a csokoládé krémet – ez biztonsági játék, nehogy a krém elfolyjon! Amikor megdermedt valamennyire a krém, akkor vedd le a tortaformáról a csatos keretet, és egyenletesen kend be csokikrémmel a torta szélét is
  • Alkalomhoz illő díszítést készíthetsz magokból: – A magam részéről zumba jelképet „rajzoltam” kesudióból, majd porxukorral az egész tortát beszórtam, végül pedig finomra őrölt dió morzsalékával; a rajzot letisztogattam

Mozaik torta

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Kakaós csiga maradékából összetört morzsasüti, vagy egy szív alakú piskóta a Piskóta maglisztből alaprecept szerint
  • A morzsasütis változatban az első műveletsor:
    • Béleld ki fóliával a tortaformát
    • Tördeld apróra a süti maradékot, és alaposan nyomkodd bele a formába
    • 2 db tojás sárgáját keverj el 2 dl magtejjel (pl. kesudiótej), lassú tűzön – állandóan keverve – melegítsd fel, és tördelj bele 10 dkg 90%-os csokoládét, és önts bele 2 evőkanál eritritet
    • Ezzel a meleg csokikrémmel öntsd le a morzsalékot
  • A piskótás változatban a csokikrémmel öntsd le a tortát
  • Amikor a csoki megdermedt, akkor borítsd ki egy nagy lapra a tésztát, és a morzsasüti alját szórd meg őrölt xukros dióval; a piskótás változatnál erre nincs szükség
  • Csúsztasd a tortát egy nagy méretű tányérra, vagy tálcára, és dióval, mandulával, kesudióval -, ami otthon van – díszítsd fel a tortát – Vigyázat! – ennek a tortának a magok miatt nagy lesz a fitát-tartalma; no de ki mondta, hogy az egészet neked kell megenned? 😀
  • Az „undok” maradékból egy ilyen csodaszép és csoda finom torta sikeredett 😀