Gyúrj tésztát a Főtt metélt tészta – pl. I., vagy II. receptje szerint; bevallom, hogy a képen egy mai kísérletemet látjátok – szezámliszt, tojások, tápióka keményítőből készült tésztát – Na ez az, amit nem ajánlok!; mint látjátok a képsorozatban, a tészta főzés után széttört. A javasolt tészta készítési módszerek már beváltak, tehát a recept működni fog!
Finomra darált sertés húst alaposan keverj el 1 db nagyobb fej apróra vágott vörös hagymával, fokhagyma porral, őrölt köménymaggal, sóval és őrölt borssal, – ízlés szerinti mennyiségben, továbbá 2 db tojással
Zsírozz ki egy jénait, vagy egy sütőedényt, majd tészta, fűszeres hús, paleo ketchup, tészta, fűszeres hús, paleo ketchup + reszelt kemény sajt sorrendben rakd le a lasagne hozzávalóit
Közepes lángon kb. 25 perc alatt át fog sülni az egytálétel
Ez egy 2010 júniusából származó recept, csak ma új képeket készítettem!
Hozzávalók:
„Tejszínes paprikás csirke hosszú lével”
Csirkepaprikáshoz való csirke – kb. 1 kg – amit szeretsz ízlés szerint (egész csirke, csak combok, combok és szárnyak, melle husi stb.)
1 nagy fej vöröshagyma
zsír vagy olíva olaj
só, bors, fokhagyma, pirospaprika
Víz
5 dl kókusztej (eredetileg nem tejfölt, hanem tejszínt tesznek bele); vagy 5 dl kesudió tejföl (ez utóbbi azért jobb választás, mert az íze harmonizál az étellel!)
2 tojás sárgája a sűrítéshez (ez az eredeti receptben is benne van)
„A tojást szétválasztom…, a sárgáját ízesítem ízlés szerint steviával, majd hozzárakok 1 kanál vizet és kávé habosítóval felverem…, a fehérjét is fel lehet verni – ezen a képen úgy van, majd miután habos lett, a frissen főtt kávét beleöntöm 🙂 nagyszerű az íze :)”
A napokban egy nem paleos torta képe villant fel a FB-on, melyben a csel az volt, hogy a vaníliás-csokis tortába még sütemény golyókat is elrejtettek és az egész megkoronázásaként a tetejét egy habos csokis krémmel is megkenték. A napokban készített Raffaellonak – már a család és a barátok – a nagyját megdézsmálták. Így született az ötlet, hogy a mai napon rendezendő Zumba Farsangra ezt a gazdag és nagy süteményt viszem magammal.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
27 cm-es átmérőjű kerek levehető szélű (szögletes is lehet!) tortaformát kenj ki sertészsírral és szórd meg valamilyen paleo pellettel – erre leginkább a kókuszliszt alkalmas; amennyiben nincs otthon, akkor valamilyen magőrleményt ajánlok!
8 tojásból gesztenyeliszttel (lehet más liszt, vagy őrölt mag is) készíts egy vaníliás piskótát az alaprecept szerint, és öntsd be a formába – Az alaprecepthez vagy vanília eszenciát, vagy vanília kikapart belsejét, vagy aromát tegyél hozzá!
Előmelegített sütőben közepes lángon süsd először 10 percig, majd vedd ki, hogy a golyókat a tortába helyezhesd
A golyók félig a tortába fognak süllyedni – Ez látható a képek egyikén!
Mialatt a 10 perc sütés zajlik, addig ugyancsak 8 tojásból készíts egy kakaós piskótát, itt pedig 4-5 evőkanál kakaót szórj pluszban az alaprecept tésztájához
A golyókkal megtűzdelt alsó piskótára öntsd rá a kakaósat, tedd vissza a sütőbe, és miután ez a torta óriási – közepes lángon legalább 40 percre lesz szükség, hogy teljesen átsüljön a tészta; Sütés közben érdemes néhányszor tűpróbát végezni
Mialatt a sütemény sül, készítsd el a torta tetejére a krémet:
2 db tojás sárgáját elkeverve 2 dl magtejjel – állandó keverés mellett sűríts be, közben tördelj a krémbe 10 dkg 90%-os csokoládét
A két tojás fehérjét pici citromlével és xukorral verd fel kemény habbá, és még a meleg krémbe keverd el a habot
Egy kávéskanálnyi agar-agar, vagy zselatin por csak jót fog tenni a krém állagának, de ez el is hagyható!
Amikor a torta kihűlt, akkor még a teljes formában kend a tetejére a csokoládé krémet – ez biztonsági játék, nehogy a krém elfolyjon! Amikor megdermedt valamennyire a krém, akkor vedd le a tortaformáról a csatos keretet, és egyenletesen kend be csokikrémmel a torta szélét is
Alkalomhoz illő díszítést készíthetsz magokból: – A magam részéről zumba jelképet „rajzoltam” kesudióból, majd porxukorral az egész tortát beszórtam, végül pedig finomra őrölt dió morzsalékával; a rajzot letisztogattam
Tördeld apróra a süti maradékot, és alaposan nyomkodd bele a formába
2 db tojás sárgáját keverj el 2 dl magtejjel (pl. kesudiótej), lassú tűzön – állandóan keverve – melegítsd fel, és tördelj bele 10 dkg 90%-os csokoládét, és önts bele 2 evőkanál eritritet
Ezzel a meleg csokikrémmel öntsd le a morzsalékot
A piskótás változatban a csokikrémmel öntsd le a tortát
Amikor a csoki megdermedt, akkor borítsd ki egy nagy lapra a tésztát, és a morzsasüti alját szórd meg őrölt xukros dióval; a piskótás változatnál erre nincs szükség
Csúsztasd a tortát egy nagy méretű tányérra, vagy tálcára, és dióval, mandulával, kesudióval -, ami otthon van – díszítsd fel a tortát – Vigyázat! – ennek a tortának a magok miatt nagy lesz a fitát-tartalma; no de ki mondta, hogy az egészet neked kell megenned? 😀
Az „undok” maradékból egy ilyen csodaszép és csoda finom torta sikeredett 😀