Nápolyi húsgombóc gluténmentesen

Panki receptje és képe

 Hozzávalók:

A mártáshoz:

  •  Kb. 1 liter passzírozott paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szép sárgarépa tisztítva, előre felkarikázva
  • Paradicsomok kockára vágva (pl. hámozott felezett paradicsom készen)
  • Só, bors, (lehetőleg friss, nem szárított) oreganó, bazsalikom
  • 2 evőkanál zsír

Elkészítés:

  • A hagymákat apróra vágjuk, és a zsíron megfonnyasztjuk
  • Ha már üveges, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt sárgarépát, és együtt pároljuk tovább addig, ameddig a répa még roppanós, de már nem nyers
  • Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, óvatosan felforraljuk
  • Összevágott paradicsommal gazdagítjuk, és pár percig rotyogtatjuk (nem kell a hozzávalókat szétfőzni), a végén tesszük csak hozzá az apróra vágott fűszereket és néhány percig még együtt kavargatjuk, nagyon lassú tűzön
  • Ízlés szerint, néhány evőkanál vörösborral is megbolondíthatjuk (A szesz főzés hatására elpárolog!)
  • Ha elkészült a mártás, beleszedjük a fasírtgolyókat és együtt a „tésztára” szedjük, olíva bogyóval, kemény sajttal megszórva, vagy anélkül tálaljuk

Semifreddo – ribizlis

“Semifreddo: jelentése „félig hideg/fagyott”; a (részben) fagyott desszertek azon körére utal, melyek alkotóeleme lehet valamilyen piskóta jellegű tészta, fagylalt, gyümölcs, sodó illetve tejszín, de láttam már keményre vert tojásfehérjével készültet is.”

Amúgy tudom, hogy február van :-D, de nekem mindegy, mert én imádom a fagyi féléket 😀 Van már egy Vaníliás-csokis-mandulás Semifreddo receptem, de az más technikával készült. Most elhagytam a hizlaló őrölt mandulát és tojáshabbal dúsítottam a gyümölcsöt.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Kb. 25-30 dkg – mélyhűtött – ribizlit pépessé turmixolj
  • 2 tojás fehérjét bőséges mennyiségű (4-5 evőkanál) eritrittel verd fel kemény habbá
  • Forgasd bele a gyümölcspépbe a tojáshabot
  • Fóliával kibélelt fagyasztó tálba öntsd a gyümölcskeveréket
  • Legalább 3-4 óra kell ahhoz, hogy keményre szilárduljon
  • Tálalás előtt egy kicsit hagyd felengedni és úgy vágd fel tetszés szerinti méretekre
  • Készíthetsz hozzá paleo tejszínhabot – így vagy így kókuszkrémes tejszínhab

A receptsorozat nyertese: Barkász Gabriella

nyereményhúzás2nyereményhúzásgyőztesebarkászprofiljaaFB-on

A húzás menete, végül Barkász Gabriella FB-os profilja 🙂

Gratulálok a győztesnek, akivel felveszem a kapcsolatot.

A 2014. február 8-9-én lezajlott like-olásos és megosztásos játékban részt vettek névsora:

  1.  Tóth Zoltán
  2. Mónika Csapó
  3. Erzsébet Gyetvainé Nevelős
  4. Viktória Fekete
  5. Hajlíková Margita
  6. Margit Kovács
  7. Erzsébet Fejes
  8. Katalin Valentin
  9. Ircsi Gyenes-Tajti
  10. Katalin Láposi
  11. Ottucsákné Bata Gyöngyi
  12. Varnyú Sabrina
  13. Csabai Gabi
  14. Gabriella Barkász
  15. Jobbágyné Bánusz Kinga
  16. Mária Acsainé Hegedűs
  17. Imréné Margoci Beke
  18. Majláth Zsófia

Nyertes: Barkász Gabriella