Kakaós csiga paleosan

Őszintén szólva ez a süti paleosan nagyon drága. Nem hagyott nyugton a kihívás, hogy a sütését megpróbáljam. Mandulalisztet használtam, mely gesztenye liszttel is helyettesíthető! Kiváló minőségű NaturCookta termékekkel dolgoztam. Az eredeti sütihez képest, miután paleoban nem lehet leveles tésztát készíteni – a kakaós csigától ne is várd a leveses tészta élményét.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 0,5 kg mandulaliszt
  • 20 dkg nyílgyökér-, vagy csökkentett szénhidrát tartalmú tápióka keményítő
  • 20 dkg tisztított vaj, vagy fehér hidegen sajtolt sertés zsír
  • Csipetnyi só, evőkanálnyi stevia – mindkettő a tésztába
  • 3 db M-es tojás
  • Víz
  • Kevés kókuszliszt a munkalapra (A kókuszliszten nagyon jól lehet dolgozni a nedvszívó képessége miatt!); dolgozhatsz a nyújtáskor fólián is!
  • 1 db tojás a tészta kenéséhez

A krémhez:

  • 4 dl kókuszolaj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 5 evőkanál eritrit (lehet emelni ezt az adagot, mert az édesítő értéke az eritritnek alacsony!)
  • Ízlés szerint vanília eszencia vagy por

A tálaláshoz:

  • Porxukor

Elkészítés:

  • Gyúrd össze a tészta hozzávalóit, és oszd 4 részre, mert ez a tészta nagy mennyiség lesz; tedd be fél órára pihenni a hűtőbe
  • 4 külön vékony lapot nyújts ki
  • A kókuszolajhoz – olvasztott állapotban – keverd hozzá a kakaóport, az eritritet, és egy kicsit várj, amíg dermedni kezd, hogy könnyebben kenhető legyen
  • Kend meg a kinyújtott tésztát a kakaós krémmel és óvatosan-ügyesen tekerd fel a tésztát – törékeny a tészta, tehát tényleg oda kell figyelni – Segíts rá késsel a tészta deszkáról való felemeléséhez
  • A tekercset kend meg 1 db felvert tojással, tedd legalább 20 percre hűtőbe, hogy utána könnyebben vágható legyen
  • Vágj sréhen a tekercsekből kb. 1 cm átmérőjű csigákat
  • Tedd sütőlapra, és ismét kend meg a tojással
  • Előmelegített sütőben közepes lángon süsd kb. 35-40 percig a süteményt
  • Vedd ki a már elkészült kakaós csigákat, és amikor már kihűlt, akkor szórd meg porxukorral

 

Zöldséges felfújt maradékokból

Zöldséges felfújt maradékokból – A kép a Google images-ről való

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A következő maradék zöldségeket kevertem össze:
    • 5 evőkanál tökfőzelék
    • 10 evőkanál sárgarépa főzelék
    • 5 evőkanál nyers vegyes saláta – reszelt káposzta, sárgarépaszálak, zöld saláta
  • Az egészet összeturmixoltam, egy kicsit tovább sóztam és borsóztam (az eredeti fűszerezésen felül); beleturmixoltam 3 egész M-es házi tojást.
  • Belereszeltem az alapba 10 dkg parmezán sajtot.
  • Kizsíroztam egy kisebb sütőedényt (lehet jénai is).
  • Beleöntöttem a mixet, és közepes fokozaton kb. 25-30 perc alatt elkészült az étel.