Töltött gombafejek

Ágni receptje és képei

Hozzávalók a töltött gombához:

  • nagy, barna csiperkék
  • paradicsomos darált hús (minden gombafejre kb. 2-3 ek-nyi, nagyságtól függően)
  • 1-2 tojás
  • kesudió tejföl
  • darált parmezán sajt

Elkészítés:

  • Készítsd el a húst, az alábbiak szerint:
  • Megfuttatjuk az apróra vágott hagymát a felhevített olajon. Beletesszük a darált húst és a fokhagymát majd kifehéredésig gyorsan kavarjuk
  • Beletesszük a paradicsomlevet, babérlevelet, ízesítőket és körülbelül 45 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Ha időközben elfőné a levét kicsi forró vízzel pótoljuk.
  • Minden gombafejre számíts 2 evőkanálnyi húst, ha nagyon nagyok, akár 3-t is
  • Ezt a mennyiséget vedd ki a darált húsból és keverj hozzá 1-2 nyers tojást, mennyiségtől függően (5 gombához 1 tojást, 10 gombához 2 tojást, stb..)
  • A gombákat tisztítsd meg (én soha nem mosom őket, mert a vizet is magukba szívják és akkor sütéskor csak köpködnek), húzd le a gombafejekről a bőrt, úgy, hogy a fejek szélén csípd meg egy késsel őket
  • Kiveszem a kalap másik oldalából a szárcsonkot és egy kis ecsettel seperd is le őket mindkét oldalukon
  • Olívaolajat önts egy megfelelő tepsibe, majd helyezd el benne a gombafejeket, a száras, belső részükkel természetesen felfele
  • Sózd, borsozd őket, majd kanalazd beléjük a darált húst; Erre kanalazd rá a kesu-tejfölt, és szórd meg reszelt parmezánnal
  • 200 fokos sütőben süsd pirosra őket

Kesudió tejföl készítése:

  • A kesudiót egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd csipet sóval és kevés olívaolajjal (1 cs. dióhoz kb 1 ek olaj) krémesre mixeljük. Teljesen fehér, krémes masszát kapunk.

Tonhalas káposztasaláta

Ágni görög konyhája oldalról

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alap-hozzávalók egy salátástálnyi mennyiséghez:

  • Vékony csíkokra, majd keresztbe vágott, tetszés szerinti mennyiségben friss káposztalevél
  • 1/2 lila-hagyma apróra vágva
  • 1 cikk fokhagyma apróra vágva
    durva só
  • 1 kávéskanálnyi kapribogyó

Opcionálisan mehet még bele:

  • 1 tonhalkonzerv lecsepegtetve és villával felaprítva
  • 1 paprika apróra vágva
  • maréknyi petrezselyem apróra vágva
  • olívabogyó
  • ..és még amit az ember fantáziája diktál!

Fekete szem

Kunné Bea receptje és képe

Töltelék hozzávalói és elkészítése:

  • 40 dkg szezámmagot szárazon piríts meg, amikor kihűlt, daráld le
  • 20 db puha, nyers datolyát villával nyomkodj szét, keverj bele még legalább 1-2 evőkanál darált szezámot, csipetnyi őrölt fahéjat, esetleg mézeskalács fűszert, körülbelül másfél dl vizet, hogy jó szaftos legyen

Tészta hozzávalói:

  • 7 dkg kókuszliszt
  • 2,5 dkg gesztenyeliszt
  • 2,5 dkg mandulaliszt
  • 5 evőkanál útifű maghéj
  • 2 púpos teáskanál kakaópor
  • Csipet só
  • 5 egész tojás
  • 1,5 dl víz
  • 1 nagy pürésített banán
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Kevés citromlé, esetleg almaecet

A tészta elkészítése:

  • A liszteket az útifűvel, kakaóporral és a sóval keverd el
  • Egy másik tálban a tojásokat egyneműre keverd ki, majd add hozzá a vizet, a banánt, a zsírt
  • A szódabikarbónát futtasd fel a citromlével, és mehet a tojásos masszához
  • Keverd hozzá a liszteket és legalább fél órát pihentesd
  • Két zsírpapír közt téglalap alakúra nyújtsd a tésztát, majd a felső papírt távolítsd el, és kend a tésztára a szezámkrémet
  • Mielőtt feltekered a tésztát, aszalt szilvát raktam szép sorban a töltelék elejébe
  • A papír segítségével tekerd fel, mint egy beiglit, majd a tekercs alatt lévő papírral emeld át a tepsire
  • Tojás sárgájával kend meg, vékony hústűvel szurkáld meg, hogy ne repedjen meg sülés közben a kalács
  • Előmelegített sütőben, 175-180 fokon, 45-50 percig süsd; ha nagyon pirulna, zsírpapírt kell tenni a tetejére

Teljesen kihűtve a legkönnyebb szeletelni.