paradicsomos darált hús (minden gombafejre kb. 2-3 ek-nyi, nagyságtól függően)
1-2 tojás
kesudió tejföl
darált parmezán sajt
Elkészítés:
Készítsd el a húst, az alábbiak szerint:
Megfuttatjuk az apróra vágott hagymát a felhevített olajon. Beletesszük a darált húst és a fokhagymát majd kifehéredésig gyorsan kavarjuk
Beletesszük a paradicsomlevet, babérlevelet, ízesítőket és körülbelül 45 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Ha időközben elfőné a levét kicsi forró vízzel pótoljuk.
Minden gombafejre számíts 2 evőkanálnyi húst, ha nagyon nagyok, akár 3-t is
Ezt a mennyiséget vedd ki a darált húsból és keverj hozzá 1-2 nyers tojást, mennyiségtől függően (5 gombához 1 tojást, 10 gombához 2 tojást, stb..)
A gombákat tisztítsd meg (én soha nem mosom őket, mert a vizet is magukba szívják és akkor sütéskor csak köpködnek), húzd le a gombafejekről a bőrt, úgy, hogy a fejek szélén csípd meg egy késsel őket
Kiveszem a kalap másik oldalából a szárcsonkot és egy kis ecsettel seperd is le őket mindkét oldalukon
Olívaolajat önts egy megfelelő tepsibe, majd helyezd el benne a gombafejeket, a száras, belső részükkel természetesen felfele
Sózd, borsozd őket, majd kanalazd beléjük a darált húst; Erre kanalazd rá a kesu-tejfölt, és szórd meg reszelt parmezánnal
200 fokos sütőben süsd pirosra őket
Kesudió tejföl készítése:
A kesudiót egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd csipet sóval és kevés olívaolajjal (1 cs. dióhoz kb 1 ek olaj) krémesre mixeljük. Teljesen fehér, krémes masszát kapunk.
40 dkg szezámmagot szárazon piríts meg, amikor kihűlt, daráld le
20 db puha, nyers datolyát villával nyomkodj szét, keverj bele még legalább 1-2 evőkanál darált szezámot, csipetnyi őrölt fahéjat, esetleg mézeskalács fűszert, körülbelül másfél dl vizet, hogy jó szaftos legyen
Tészta hozzávalói:
7 dkg kókuszliszt
2,5 dkg gesztenyeliszt
2,5 dkg mandulaliszt
5 evőkanál útifű maghéj
2 púpos teáskanál kakaópor
Csipet só
5 egész tojás
1,5 dl víz
1 nagy pürésített banán
2 evőkanál libazsír
1 teáskanál szódabikarbóna
Kevés citromlé, esetleg almaecet
A tészta elkészítése:
A liszteket az útifűvel, kakaóporral és a sóval keverd el
Egy másik tálban a tojásokat egyneműre keverd ki, majd add hozzá a vizet, a banánt, a zsírt
A szódabikarbónát futtasd fel a citromlével, és mehet a tojásos masszához
Keverd hozzá a liszteket és legalább fél órát pihentesd
Két zsírpapír közt téglalap alakúra nyújtsd a tésztát, majd a felső papírt távolítsd el, és kend a tésztára a szezámkrémet
Mielőtt feltekered a tésztát, aszalt szilvát raktam szép sorban a töltelék elejébe
A papír segítségével tekerd fel, mint egy beiglit, majd a tekercs alatt lévő papírral emeld át a tepsire
Tojás sárgájával kend meg, vékony hústűvel szurkáld meg, hogy ne repedjen meg sülés közben a kalács
Előmelegített sütőben, 175-180 fokon, 45-50 percig süsd; ha nagyon pirulna, zsírpapírt kell tenni a tetejére