Kókuszos jégcsoki

Kókuszos jégcsoki – Google

Ez az édesség inkább hideg csokoládé, mint krémes jégkrém, de az biztos, hogy nagyon finom. Kalóriabomba 🙂 Ketogénezőknek ideális édesség és mindazoknak, akik hízni akarnak 🙂

Hozzávalók:

  • ChufaMix tejkészítővel készült kókusztej maradék szárazanyaga – kb. 20-25 dkg; természetesen más tejkészítési módszer maradéka is megfelelő
  • 2 dl kókusz olaj
  • 1 doboz – 2 dl – Cocomas kókusz tejszín
  • 10 dkg mazsola
  • Citrom aroma, vagy bio citromhéj
  • 1 dl fekete kávé (lehet koffeinmentes is!)
  • Esetleg további víz, ha a massza állaga megkívánja
  • 1 evőkanállal Xukor0 4xStevia, vagy eritrit 2 evőkanállal – édesítéshez, mert hűtés után az édes íz kevésbé érződik – Szendi; Rizs, tápióka vagy agave szirup – TED
  • 100%-os kakaóvaj – meleg vízben felolvasztva – felhasználandó 1 dl
  • 4 evőkanál kakaó
  • Kókuszcukor – kompromisszum, és ezért esetleges!

Elkészítés:

  • A feladat a folyamatos turmixolás – a fenti hozzávalók adagolásával, tehát
    • A kókuszreszeléket öntsd a turmixgépbe
    • Öntsd hozzá a mazsolaszemeket
    • Az édesítőt
    • A kávét
    • A citrom aromát, vagy citromhéjat
    • A kókuszzsírt
    • Kezd el turmixolni, és opcionálisan önts a masszához kevés vizet is, amennyiben nehezen állna össze; A turmixolással időszakosan meg kell állni, kézi keveréssel rá kell segíteni!
    • Legvégül 2 evőkanál kakaót is keverj el az alapanyagoddal
    • Olvassz fel 1 dl kakaóvajat és keverd el 1 evőkanál kakaóval – ebből lesz a csokimáz – Légy türelmes, hogy kicsit megdermedjen! (Szerintem én nem voltam eléggé az.)
    • A csokimáz anyagát öntsd fagyi formákba, majd kanalazd a formákba a kókuszos-csokis masszát, egyengesd el, és ismét önts csokimázt a jégkrémre
    • Tedd mélyhűtőbe, és kb. 2 óra múlva már fogyasztható
    • Miután a mázt elrontottam, ezért a dizájn kedvéért beszórtam kókuszvirág cukorral, mely az egyetlen egy nem paleos kompromisszum

Zöldségfelfújt tojással

A kép a Google images-ről való.
Zöldségfelfújt kemény tojással – saját kép

Hozzávalók:

  • 25 dkg vegyes zöldség – pl. sárgarépa, zeller, fehérrépa, paszternák stb. keveréke; kiváló étel maradék zöldség, akár leszűrt zöldségleves újrahasznosítására 😀
  • Fűszerek: só, őrölt bors, chili paprika, vagy édes-nemes, kurkuma stb.
  • 9 db tojás
  • Sajt – kemény sajt (pl. cheddar, gruiere, parmezán stb.) – elhagyható!

Elkészítés:

  • A zöldséget kevés víz hozzáadásával turmixold össze – Ez lesz a Caspaccio leves állapota :-); de folytathatod tovább a feldolgozást, miszerint
  • Keverj a zöldséghez 3 db nyers tojást, majd a tojásokkal is átturmixolt zöldséget öntsd egy zsírpapírral kibélelt sütőedénybe
  • 6 db tojás főzz keményre, és félbe vágva díszítsd a zöldségalapot vagy készíts buggyantott tojásokat és azt helyzed rá a zöldségre, tovább megteleheted azt is, hogy tükörtojásokat helyezel a rakottas tetejére!
  • Tovább díszítheted zöld fűszerlevelekkel is, mint pl. kakukkfűvel, tárkonnyal, petrezselyemmel
  • Tedd be a sütőbe a felfújtat, melynek kb. 30 perc kell ahhoz, hogy átsüljön
  • Tálaláskor frissen reszelhetsz a kínált étel tetejére kemény sajtot

Gazpacho -, azaz spanyol hideg zöldségleves

Gazpacho a Google images-ről.

A leves készülhet hagyományos turmixgéppel, ekkor az eredmény darabosabb lesz, de elkészítheted ChufaMix növényi tejkészítővel, amikor is a zöldség a turmixolás után közvetlenül és azonos edényben szűrésre is kerül.

ChufaMix beszerzési forrásához kattints a linkre!

Ez a leves ötlet a spanyol eredetű ChufaMix-es füzetből származik, de én teljesen átvariáltam a hozzávalókat. Az eredeti levesben uborka, hagyma, paradicsom, paprika, fokhagyma, borecet, olíva olaj, zsemle és margarin van. A hozzávalókat az eredeti szerint – a zsemle és margarin elhagyásával is elkészítheted!

Hozzávalók és elkészítés egyben a BB-s változatban:
25 dkg-os mélyhűtött vegyes zöldséget – sárgarépa, fehérrépa, zeller, paszternák, kelbimbó (Interspar) dobd forró vízbe, hogy a zöldség felengedjen; Természetesen friss zöldségekből is készíthető! Ez nálam egyéni lustaság kérdése, hogy amit csak lehet, azt már konyhakész állapotban megveszem 🙂

  • Vágjál a zöldséghez vagy kápia vagy pritamin paprika darabokat, továbbá érett paradicsomokat
  • Nem jársz rosszul az ízzel, ha szárított paradicsom is kerül a keverékbe
  • Víz (ízlés szerinti mennyiségben – 2-3 dl) hozzáadásával turmixold össze a nyers zöldséget, közben tegyél bele sót, őrölt borsot, ízlés szerint chili paprikát
  • Végül önts a keverékhez 1 dl olíva olajat
  • A hideg zöldséglevest tálaláskor egyéni kreativitásod szerint díszitsd!