Nehézségi fok: Könnyű Elkészítési idő: 45 perc
Az alábbi mennyiségből 24 db sütemény készíthető.
Hozzávalók:
- 6 db M-es tojás
- 1 kávéskanál citromlé
- 12 dkg mandulaliszt – 4 púpozott evőkanál
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kávéskanál vanília por vagy vanília eszencia
- 2 dkg – egy evőkanál eritrit és stevia keveréke
- 0,5 kg kezeletlen narancs – mérettől függően 3-4 db
- 2 dkg – egy lapos evőkanál konjac liszt
- 1 dl víz
- 5 dkg porxukor
- 4,5 cm-es átmérőjű muffin sütő forma
- 2 evőkanál paleolaj vagy kókuszolaj
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjébe kevés citromlevet csavarunk és kemény habbá felverjük.
- A habhoz hozzáadjuk a mézeskalács fűszert, a vaníliát és az édesítő keveréket.
- A habba belekeverjük a tojások sárgáját, majd pedig szitáló mozdulatokkal apránként a habhoz hozzáadjuk a mandulalisztet, és úgy keverjük össze a liszttel a habot, hogy ne essen össze.
- A kezeletlen narancsok héjából – ízlés szerint – reszelhetünk a tésztához.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A muffin formát egy ecsettel, vagy zsíros papírtörlővel kikenjük, hogy sütés után a sütemény könnyen kijöjjön a formából.
- A forma réseibe 1 evőkanálnyi habos tésztát töltünk, majd a sütő hőfokát a legalsó fokra visszavesszük, és a megtöltött muffin formát a sütőbe tesszük.
- Kb. 15 perc alatt fog a sütemény – hozzáadott szódabikarbóna nélkül – megemelkedni és megsülni. Nyugodtan rá lehet nézni sütés közben, hogy nehogy a tészta teteje túlbarnuljon.
- A narancsokat tisztítsuk meg és a narancs gyümölcshúst turmixoljuk össze.
- 1 dl vízhez öntsük hozzá a turmixolt narancsot, és tegyük a lébe a konjac lisztet; nem kell melegíteni, mert a konjac liszt hidegen is zselésíteni fogja a gyümölcsöt
- Amikor a 24 db sütemény elkészült, akkor hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté.
- A megdermedt narancsvelővel töltsük meg a sütemény darabokat.
- A már teljesen kihűlt estikéket szórjuk meg porxukorral.