Narancsos estike

Nehézségi fok: Könnyű                  Elkészítési idő: 45 perc

Az alábbi mennyiségből 24 db sütemény készíthető.

Hozzávalók:

  • 6 db M-es tojás
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 12 dkg mandulaliszt – 4 púpozott evőkanál
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál vanília por vagy vanília eszencia
  • 2 dkg – egy evőkanál eritrit és stevia keveréke
  • 0,5 kg kezeletlen narancs – mérettől függően 3-4 db
  • 2 dkg – egy lapos evőkanál konjac liszt
  • 1 dl víz
  • 5 dkg porxukor
  • 4,5 cm-es átmérőjű muffin sütő forma
  • 2 evőkanál paleolaj vagy kókuszolaj

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjébe kevés citromlevet csavarunk és kemény habbá felverjük.
  • A habhoz hozzáadjuk a mézeskalács fűszert, a vaníliát és az édesítő keveréket.
  • A habba belekeverjük a tojások sárgáját, majd pedig szitáló mozdulatokkal apránként a habhoz hozzáadjuk a mandulalisztet, és úgy keverjük össze a liszttel a habot, hogy ne essen össze.
  • A kezeletlen narancsok héjából – ízlés szerint – reszelhetünk a tésztához.
  • A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  • A muffin formát egy ecsettel, vagy zsíros papírtörlővel kikenjük, hogy sütés után a sütemény könnyen kijöjjön a formából.
  • A forma réseibe 1 evőkanálnyi habos tésztát töltünk, majd a sütő hőfokát a legalsó fokra visszavesszük, és a megtöltött muffin formát a sütőbe tesszük.
  • Kb. 15 perc alatt fog a sütemény – hozzáadott szódabikarbóna nélkül – megemelkedni és megsülni. Nyugodtan rá lehet nézni sütés közben, hogy nehogy a tészta teteje túlbarnuljon.
  • A narancsokat tisztítsuk meg és a narancs gyümölcshúst turmixoljuk össze.
  • 1 dl vízhez öntsük hozzá a turmixolt narancsot, és tegyük a lébe a konjac lisztet; nem kell melegíteni, mert a konjac liszt hidegen is zselésíteni fogja a gyümölcsöt
  • Amikor a 24 db sütemény elkészült, akkor hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté.
  • A megdermedt narancsvelővel töltsük meg a sütemény darabokat.
  • A már teljesen kihűlt estikéket szórjuk meg porxukorral.