Egy szelet (A torta 10 szeletre osztva!) hozzávetőleges beltartalma:
Áfonyás nyers torta szelet |
143 ccal |
4.0 feh. |
4.8 zsír |
16.7 ch |
Hozzávalók:
- 25 dkg földimandula – egész szemeket használtam; természetesen meg lehet vásárolni panír formájában is!)
- 1-1.5 dl víz + 3 ek. NoCarb liszt vagy dara; AIP-osoknak 1 ek. zselatin por kb. 1 dl. vízben elkeverve
- Xukor0stevia paleosoknak, glicin vagy méz AIP-osoknak! – ízlés szerint
- 4 ek. fahéj por
- 1 ek. gyömbér por
- 30 dkg áfonya
- 4 dl sűrű kókusztej
- 6 lap zselatin
- A díszítéshez: pl. erdei gyümölcsök – áfonya, ribizli, málna, szeder
Elkészítés:
-
- 25 dkg egész földimandulát, ami már az áztatás miatt puha – daráljunk le apró szeműre.
-
- A darált földimandulát osszuk két részre, két keverő tálba.
-
- Az egyik fele lesz a torta alapjának anyaga, a másik fele pedig a gyümölcsös borítás.
-
- Az alaphoz adjunk hozzá 1-1.5 dl vízet és NoCarb lisztet vagy darát, vagy vízzel elkevert sűrű zselatinport, annyit hogy a sűrítő anyagtól az alaphoz az őrölt gumó összeálljon; keveréskor adjunk hozzá fűszereket, édesítést.
-
- 24 cm-es átmérőjű kerek tortaformát béleljünk ki fóliával, majd kanalazzuk bele az alap tésztáját és egyengessük el.
-
- Az őrlemény másik feléhez adjunk hozzá a kókusztejet, az áfonyát (pl. mélyhűtött), fűszereket és édesítést; a zselatinlapokat forró vízben oldjuk fel, emeljük ki és keverjük a masszához.
-
- Ezt a gyümölcsös masszát kanalazzuk rá a torta alapra, majd tegyük a kész tortát a hűtőbe.
-
- 1-2 óra elteltével már összeáll a torta szeletelhető szilárdságúra.
- A díszítés sokféle lehet; a képen vegyes erdei mélyhűtött gyümölcsök láthatóak.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
A torta kókuszliszttel készült és a krém összetevői, valamint a gyümölcsök beleférnek az Autoimmun Protokoll-ba. A tészta leírásnál találsz AIP-os változatot is. Az édesítést mézre vagy glicinre kell aip-ban kicserélni!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Tészta:
-
- Készítsünk egy piskótát – Piskóta (találsz AIP-os leírást is!)
maglisztből alaprecept; A legalkalmasabb lisztek vagy őrölt magok – kókuszliszt, gesztenye liszt, mandula liszt; őrölt mandula, őrölt dió; AIP-ban kókuszliszt, zöld banánliszt, földi mandula liszt
- Egy alaposan kizsírozott és magliszttel szórjuk ki a zsíros alapot, hogy a tészta könnyen kiborítható legyen – ez most a szív forma miatt fontos, mert különben lehetne sütőpapírt használni!
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd kb. 20′ alatt megsütjük a tortalapot közepes lángon – 160 fokon.
- Egy tálcára kiborítjuk a tésztát és hagyjuk kihűlni.
Krémek:
- krém:
- 2 dl kókusztejszínt keverjünk ki 2 ek. NoCarb liszttel, AIP-ban kókuszliszttel, majd keverjünk a krémhez xukor0 steviát, vagy glicint és annyi céklaport, hogy piros krém legyen a végeredmény. (Inkább vöröses lesz a szín, amit kapunk!); Ezt a krémet tegyük a kiborított és kihűlt tortalap tetejére és egyengessük el.
2. krém:
- Egy marék mandulát őröljünk „krémesre”, kanalazzunk hozzá xukrot, vagy xukor0-ót – ízlés szerint, és egy kupica mandula aromát is öntsünk hozzá.
- Ezt a masszát keverjük ki 10 dkg ghee-vel vagy jó minőségű vajjal.
- Kenjük a torta tetejére.
Csokibonbon:
- 5 dkg 90%-os csokoládét olvasszunk fel kókusztejben, majd öntsük szív alakú szilikon formákba. Dermedés után tegyük a tortára.
Cukorbonbon:
- 2 dl kókuszolajhoz (3 púpozott evőkanál kókuszzsír) adjunk hozzá 5 evőkanál xukrot és 2 evőkanál kakaót.
- Öntsük szilikonos formába, és hagyjuk megdermedni.
- Ezekkel a bonbonokkal díszíthetjük a tortát.
A képen látható díszítés még:
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.