A mai napon elkészítettem a tegnapi édes lepény fokhagymás-sós változatát.
A zabot, úgy döntöttem, hogy visszaveszem az étrendembe, hiszen gluténmentes. A zabban lévő avenin okozhat gyerekeknek keresztreakciót.
2018-ban Szendi Gábor website-ján megjelent cikk: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_zab_gyogyito_ereje_a_tudomany_fenyeben.htm
Hozzávalók:
20 lapos ek. különleges tisztaságú zabpehely (DM)
10 lapos ek. bio arany len liszt (a nem arany színű is megfelelő; lehet pehely is!)
2.5 dl langyos víz
Parajdi só
Fokhagyma por vagy pépesített fokhagyma
Kevés zsiradék
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze 1 tk.-nyi só és a víz hozzáadásával.
A masszából formáljunk diónyi golyókat.
A teflon serpenyőt forrósítsuk fel és kevés zsíron süssük meg a lepénnyé lapított tésztát az egyik, majd a másik oldalán.
Tálaláskor szórjuk meg fokhagyma porral vagy kenjünk a korongokra zúzott fokhagymát és sózzunk.
Kínáljunk az ételhez salátát.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Hozzávalók:
20 lapos ek. bio zabpehely (gluténmentes üzemben készült!)
10 lapos ek. bio arany len liszt (a nem arany színű is megfelelő; lehet pehely is!)
40 dkg banán – 4 db kb. 10 dkg-os méretű
2.5 dl langyos víz
2 ek. glicin vagy 1 ek. xukor0stevia
1 ek. fahéj por
Késhegynyi só
Késhegynyi szódabikarbóna
2 ek. citromlé
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat alaposan összedolgozzuk.
Kibélelünk egy tepsit zsírpapírral.
A süteményt tetszőleges formában készíthetjük. Jómagam fagyi kanállal mértem ki gombócokat, melyeket ellapítottam.
Előmelegítjük a sütőt 170 fokon, majd kb. 160-150 fokon szárítva sütjük a tésztát.
Amikor kivesszük a süteményt, akkor puha lesz az állaga, majd ahogy kihűl, akkor megfelelő keménységre összedermed.
A tetejét is meg lehet szórni további xukorral vagy esetleg gyümölcspürével is kínálhatjuk.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
2018-ban Szendi Gábor website-ján megjelent zabról szóló cikk: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_zab_gyogyito_ereje_a_tudomany_fenyeben.htm
Rösti roasted – batáta, zeller
A recept ihletője Jamie Oliver volt.
A saláta köret: póréhagyma, uborka, tölgysaláta – natúr!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Hámozzunk meg 1-1.5 kg édesburgonyát és 1-0.5 kg zellergumót. Lehet kisebb arányban is készíteni, de nem igazán érdemes, mert elrakható 1-2 napra a hűtőbe és újra melegíthető.
A batátát és a zellergumókat – késsel nehézkes -, de robotgéppel annál gyorsabb … julienre felvágni.
Sózzuk be a zöldséget és hagyjuk minimum 1 óra hosszat állni, hogy levet eresszen. Az 1-1.5 óra leteltével nyomkodjuk ki az alapanyagot.
Egy nagy mély tepsit 1 ek. olíva olajjal kenjünk be, majd terítsük be a kinyomkodott zöldségekkel a tepsi alját úgy, hogy kb. 2 cm-es vastagságban legyen elterítve.
Szórjuk meg 1 ek. fokhagyma porral, vagy egy fej fokhagyma gerezded zúzzunk össze és szórjuk az edénybe. Kb. 1 ek. őrölt gyömbérrel és ugyanannyi őrölt fahéjjal is fűszerezzünk. A zöldség tetejére is locsoljunk 2 ek. olívaolajat, majd keresztül-kasul keverjük el az ételünket, végül egyengessük el a 2-cm-es szintben.
Gyújtsuk be a sütőt és a legalsó szinten 170 fokon süssük a röstlit – sütőfüggő – 30-45′-ig. (Én 45 percig sütöttem, de az én sütöm régi Karancs, nem légkeveréses!)
Tálalhatjuk önmagában vagy natúr salátával, avagy valamilyen húsfélével. A röstli önmagában rendkívül fűszeres.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Karobos aip puding – A kép a Google images-ről való.
Hozzávalók:
4 dl földimandula tej
1 tk. vanília
1 tk. fahéj
2 ek. karobpor – a karob, miután hüvelyes növény, ezért nem paleo, de az aip-osok ezt használják!
Glicin – kb. 1 ek. vagy 1 tk. méz
2 ek. nyílgyökér liszt
1 ek. zselatin
Tálalni lehet pl. bogyós gyümölcsökkel, olyanokkal, melyeknek nem magas a fruktóz tartalma; paleo tejszínhabbal.
Elkészítés:
10 dkg földimandulából növényi tejet készítünk.
A leszűrt tejet kis lábasba öntjük – kb. 4 dl – édesítjük és elkeverjük a karobport, a nyílgyökér lisztet és a zselatint.
A hideg tejben simára keverjük, majd alágyújtunk és közepes lángon állandó keverés mellett a krémet besűrítjük.
A langyos krémet tetszőlegesen tálalhatjuk. Pl. dobozba tesszük, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd a gyümölcsöt és a habot ráhalmozzuk.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Karobos aip puding – saját kép
Hozzávalók:
ALDI-ban kapható Rustikales Ofengemüse – kevert mélyhűtött zöldség: paszternák, zeller, sárgarépa, tök, csicsóka, vöröshagyma 600 gr
Só, fokhagyma, tárkony vagy kakukkfű, lehet oregáno vagy majoránna is (Nekem tárkonyom volt itthon!)
500 gr darált pulyka
Kacsazsír vagy sertés-, libazsír – ízlés szerint
Elkészítés:
A mélyhűtött zöldséget kevés zsíron és kevergetve felolvasztjuk, megpirítjuk. Levet fog ereszteni, miután mélyhűtött, de a levét el is fövi hamarosan.
Hozzákeverjük a fűszerezett darált húst, és addig forgatjuk, míg a hús a hő hatására fehéredik és átsül.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Karácsonykor készült!
Hozzávalók:
6 db tojás
Csipetnyi só
12 ek. gesztenyeliszt vagy 3 ek. kókuszliszt + 3 ek. gesztenyeliszt
1 tk. szódabikarbóna
Fél citrom leve
Vanília
Mézeskalács fűszerkeverék
Xukor0stevia ízlés szerint
1 ek. vaj
Vaníliás puding
Kókuszból tejszínhab
Elkészítés:
Verjük fel kemény habbá a tojások fehérjét egy csipetnyi só hozzáadásával.
A habbal keverjük el a tojások sárgáját úgy, hogy minél kevésbé törjük össze.
A tojásos keverékbe laza mozdulatokkal szórjuk bele a lisztet és a fűszereket, a xukrot, majd a vajjal kikent kuglóf formába öntsük bele a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokon, de amikor a formát betesszük, akkor vegyük vissza a hőfokot 160 fokra.
Kb. 30′ alatt sült meg a kuglóf.
Amikor a sütemény kihűlt, akkor borítsuk rá egy tálra.
Készítsünk egy vaníliás pudingot az elérhető link mögötti recept alapján.
A pudingot öntsük a tálra kiborított kuglóf közepébe.
Porított xukorral megszórhatjuk a tészta tetejét.
Készítsünk paleo tejszínhabot – ismét a linkre kattintva nézheted meg az elkészítés módját.
A paleo tejszínhabot halmozd a kuglóf tetejére.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.