Hogy vagyok 2018. március 7-én?!

Megosztom veletek Dr. Mercola táplálkozáspiramisát, mert úgy döntöttem, hogy ezt fogom követni.

Van, aki a Szendi-féle paleot követi, van, aki Jaminet Tökéletes Egészség Diétáját, van, aki ketogénezik – paleosan vagy Dr. Fung elvei alapján az LCHF-et követi, olyan ismerősöm is van, aki kizárólag húsevő – zero carb étkezést folytat. Megismerkedtem a Terry Wahls-féle autoimmun protokollal is, és sok receptemet kombatibilissé tettem az AIP követők számára.

Szűkebb baráti körben – jelentős túlsúllyal küzdő sorstársak – felhívták a figyelmemet arra, hogy ne hanyagoljam a zöldségek fogyasztását, a szénhidrátokat, mert nem biztos, hogy Hashimotosként a jó utat választottam?! Ezt támasztják alá a Zsoldos Bence oldalán olvasottak is,

MI DERÜL KI EBBŐL A HOSSZÚ CIKKBŐL, MELYNEK CSAK EGY RÉSZÉT IDÉZEM BE? … AZ ALACSONY CH-BEVITEL AKADÁLYOZZA AZ ELEGENDŐ T3 TERMELŐDÉST!!!

"Pajzsmirigyhormonok és a táplálkozás http://nelegybeteg.hu/tanulmany-szelen-kekjod.php Zsoldos Bence oldaláról

Teljes böjt alatt a szérum T3 24 órán belül elkezdett csökkenni, 4-6 napon belül elér egy platót kb. a kontroll szint alatt 50%-kal, a T4 szinte semmi változást nem mutatott.

Az éhezés után a zsír és fehérje visszapótlásának nincs számottevő hatása a lecsökkent T3 szintre, a szénhidrát újra fogyasztásának hatására a T3 szint megnövekedett. A növekedés mértéke a szénhidrát mennyiségétől függ, Az 50 g glükóz csak részben, a 160 g glükóz teljesen visszaállította az eredeti T3 szinteket

Szénhidrátok fogyasztása előnyt vagy hátrányt jelent a pajzsmirigy ellátottság szempontjából?

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend jelentősen csökkenti a T3-at. Egy napi 20, illetve 30 g szénhidrátot tartalmazó étrendben a T3 szint 50%-kal csökkent, és négy hétig, illetve több hónapig úgy maradt, amíg újra meg nem emelték a szénhidrát szintet, mert akkor ismét növekedni kezdett

A csökkent T3 ellenére, a TSH szint normális, vagy enyhén csökken. A normál vagy enyhén csökkent TSH szint azt jelzi, hogy a csökkent szénhidrát bevitel miatt. a szervezet nem szenved hiányt pajzsmirigy hormonokban

A T3 termelés megnövekszik, amikor szénhidrátot adnak egy alacsony szénhidráttartalmú étrendhez, ami azt jelzi, hogy az étkezési szénhidrát egy pajzsmirigy hormont igénylő folyamat.

Az alacsony szénhidrát bevitel miatt a T3 szint nagymértékben lecsökken, de nem okozza az alulműködés tüneteit. A nagymértékű szénhidrát bevitel a pajzsmirigyhormon termelődését elősegíti, és emiatt megnövekszik a jód igény.

A magas szénhidráttartalmú étrendek összefüggést mutatnak a jelentősen magasabb szérum T3 szinttel, összehasonlítva a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel A magas keményítő- és cukortartalmú ételek fogyasztása óta a T3 szint 1,5-szeresére nőtt
Kopp W. Nutrition, evolution and thyroid hormone levels - a link to iodine deficiency disorders? Med Hypotheses. 2004;62(6):871-5.

A sorstársaim indítottak el azon az úton, hogy visszakanyarodjak a ketogéntől a paleohoz. …, és nagyon okosan tették, hogy efelé irányították.

Januárban beiktattam 14 olyan napot az étrendembe, amikor csak zöldféléket és gyümölcsöket ettem, majd visszatértem a paleohoz, mert egyszerűen a vegyes táplálkozásban hiszek a mai napig.

Meglepő módon a “vegán” időszakban a cukorértékeim lényegesen javultak – az éhomi végre ismét!!! Minden részem tiltakozik a vegánság ellen, tehát 100%, hogy nem fogom követni, de az a két hét azt bebizonyította számomra, hogy a testzsírom olvadni kezdett és ezzel egyenes arányban a cukorértékeim ismét az átlag 6.6 felé tendáltak. Ahogy visszatértem a paleohoz – a paleos szokásaim szerint a low carb paleohoz, az éhomi cukraim megint kúsznak felfelé. IF (Szakaszos böjt) szerint 6/18-ban étkezem.

Tapasztalati megfontolásból gondoltam arra, hogy Dr. Mercola piramisa talán visszahozza a jó cukorértékeimet?!

Azt is észrevettem, hogy a sertéshús nem a legjobb választás számomra, igyekszem teljesen kiiktatni. Sajnos a zsíros szalonnák sem nyerők.

Halat, csirkét és marhahúst eszem, továbbá sok föld feletti zöldséget. Leadtam azt a 10 kg-ot, melyet a ketogén mellett szedtem fel. Ameddig mások ketogénnel fogynak, én miért ne reagálnék pont fordítva?!

Lehetséges, hogy koromnál fogva az inzulin receptorok kimerülőben vannak? Merkformin XR 500 – 500-at szedek reggel és este. Csak, ha nagyon muszáj, csak akkor megyek el orvoshoz, mert a padlás tele van velük, a bukszám meg üres.

Arra gondoltam, hogy mindaddig folytatom a ch-bázísú (Mercola) étkezést, amíg legalább nem érem el a korábbi – nem alacsony -, de kisebb súlyomat. Valójában már messze nem esztétikai kérdés a túlsúlyom, hanem se megvakulni nem szeretnék, se vesedializisre nem kívánok majdan járni, se pedig nem szeretném, ha nem gyógyuló sebeim lennének.

Egy szó mint száz – probléma nélkül unalmas lenne az élet. 😀