Gesztenye-öntetes piskóta

Gesztenye öntetes piskóta – A kép a Google imagesről való.

Azt a süteményt elkészítheted magliszttel gazdagon (Szendi) és megsütheted úgy is, hogy gyakorlatilag kevés liszttel sütöd meg a tojáshabot (TED). Használhatsz bármilyen paleos cukor helyettesítőt édesítésre (Szendi), és használhatsz szirupot vagy mézet (TED). Mindkét esetben lényeg a mértékletes fogyasztás.

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • Késhegynyi stevia vagy xukor ízlés szerint
  • Kevés citromlé
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 4 evőkanál mandula-, vagy gesztenye-, vagy kókuszliszt
  • 10 dkg natúr gesztenyemassza
  • Kevés rumaroma + édesítés
  • 1 dl kókusztej vagy -krém
  • 3-5 dkg  fekete csoki törmeléke

Elkészítés:

  • A piskóta most szokásomtól eltérően pellettel készül, tehát: 6 tojás fehérjét kevés citromlé hozzáadásával verd fel, majd a tojáshabba öntsd bele a sárgáját, az édesítést, a szódabikarbónát, és 4 púpozott evőkanállal mért pelletet laza csuklómozdulattal „szitáld” bele az alapba (Elővehetsz egy szitát is, ha nem bízol magadban; a lényeg, hogy ne legyen a habban csomókban a pellet!)
  • Öntsd a tésztát egy zsírpapírral kibélelt sütőedénybe (lehet kerek vagy szögletes tortaforma) és előmelegített sütőben közepes lángon süsd tűpróbáig
  • Miközben a piskóta sül, keverd ki a 10 dkg összetört gesztenyemasszát édesítővel, rumaromával és kókusztejjel
  • A még meleg piskótára tördelj rá fekete csokoládé darabokat, mely így egy picit meg fog olvadni
  • Végül öntsd a gesztenyés öntetet a piskótára, és a süteményt vágd fe
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Gesztenye-öntetes piskóta”

  1. Kipróbáltam. Úgy összeesett a hab, mint állat…
    Úgyhogy inkább a klasszikus piskótakészítés módszerével csináljátok: tojássárgájába bele az édesítés, szódabikarbóna, és bele a liszt, én kókuszliszttel csináltam, ha túl sűrű, még pici víz. Ezt kevertem csomómentesre, és ehhez adom óvatosan a felvert tojáshabot.

    1. Kedves Rita!
      „Kinek a pap, kinek a papné?!” – neked úgy össze esett, mint „állat”:-((( – nekem nem szokott. Mit mondjak, nem esett jól a „fogalmazásod”. Amikor egy receptet leírok, akkor azt úgy csinálom, ahogyan leírtam. A habba vagy pici citromlét, vagy kevés sót érdemes beletenni, hogy ne essen össze. Az a piskóta-készítési mód, ahogy te csinálod, az is egy módszer, …, én nem így szoktam, de ez nem baj. Öreg szakácsnő vagyok, sokféle módszert ismerek. Máskor max. kérdezd meg, hogy neked miért nem működött a dolog, mit ronthattál el???
      Átolvastam tüzetesen a receptet, hogy mit ronthattál el??? – szerintem a pellet miatt esett össze a hab. A pellettel kapcsolatban írtam, hogy nagyon-nagyon óvatosan kell a habba beleszitálni. A pelletek hajlamosak összecsomósodni, érdekes tulajdonságuk egyéb esetben az is, hogy pl. ha vízzel és pellettel dolgozunk, akkor nagy mértékben megduzzadnak. BB

  2. Én nem sokat cicizek a piskótával! Géppel fölverem a habot, le se állítom, beleszórom a xukrot, kicsit lelassítom, majd belepottyantom egyenként a sárgákat, végül a „lisztet”. Már mehet is az előkészített tepsibe és sütőbe!…

  3. Kedves B..B.!
    Kislányomnak a névnapjára sütöttem meg az oviba isteni lett, izlett mindenkinek!!!!!!!!!!:)
    Köszönet a receptért!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.