A receptet és a fotót küldte F. Dani 2012.02.08-án
Paleo és egyéb termékek vásárlása
Hozzávalók:
- 50 gr lenmagliszt
- 50 gr szezámpehely
- 100 gr frissen darált dió
- 100 gr frissen darált mák
- 4 db tojás
- Víz (annyi hogy egy közepesen folyós masszát kapjunk)
- 1 kávéskanál sütőpor
- Kardamom és kakaópor, továbbá xukor ízlés szerint (én sok kakaót és kardamomot használtam! Dani)
Elkészítés:
- A fenti hozzávalókat, a kakaó kivételével jól keverd össze, öntsd egy zsírpapírral kibélelt sütőedénybe, és előmelegített sütőben süsd tűpróbáig
- A tetejét szórd meg kakaóval
Kardamom
„A gyömbérvirágúak (Zingiberaceae) családjába tartozó, Dél-Indiából származó zöld kardamon (Elettaria cardamomum) szárított termése, magva a világ egyik legértékesebb fűszere, ezért a „fűszerek királynőjének” szokták nevezni. Termése illóolaj tartalmának köszönhetően íze nagyon jellegzetes és pikáns. Aromás, kissé erős, főszeres illata az eukaliptuszra emlékeztet. Közkedvelt az indiai, az arab és a skandináv konyhákban. Nálunk csak az ínyencek körében divatos. Ízesíthetünk vele gyümölcskenyeret, mézeskalácsot. Manapság s világ harmadik legdrágább fű szere a sáfrány és a vanília után.
A gyógynövény
Gyógyhatását az időszámításunk előtti negyedik században megemlíti egy ógörög orvos, Theophrastus, néhány századdal később pedig Dioscoredes. Az Ezeregy éjszaka legszebb meséiben szintén többször megemlítik stimuláló- és gyógyhatását. Használják a hagyományos kínai orvoslásban, ahol a gyomor és tüdő csatornákra ható szerként tartják számon. Melegítő energiájú ételként tartják számon, mely – úgy tartják, hogy – elősegíti a csi-, az energiaáramlását. Aromás olajtartalmának köszönheti stimuláló hatását. Használható köhögés, megfázás kezelésére, étvágytalanság, puffadás, emésztési problémák, hasmenés ellen. Cineol tartalmának köszönhetően szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek esetében is alkalmazható. Emellett enyhíti a csuklást és a kellemetlen leheletet. Borneol tartalma gátolja a vesekő kialakulását. A kardamonnak afrodiziákus hatást is tulajdonítanak.” Forrás
Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy szezámpehely helyett használhatok-e szezámlisztet, vagy esetleg lenmagpelyhet? Alig várom, hogy kipróbáljam a receptet, mert épp nemrég vettem mákot is, és kardamomot is, erre belefutottam ebbe a receptbe 🙂 🙂
Köszönöm szépen előre is!
Nyugodtan használj szezámlisztet. A lenmagot a sikossága miatt kevésbé ajánlom, csalódás lenne. BB