Hozzávalók:
- Kb. 1 kg-os sertésdagadó
- 30 dkg vegyes zöldség (én mélyhűtöttet használtam) – ízlés szerint
- Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, chili, néhány gerezd fokhagyma (vagy -por), egy kisebb fej hagyma (más is lehet ízlés szerint!); lehet készíteni pl. petrezselymesen, sóval, borssal stb.
- 2 db kemény tojás
- 2 db nyers tojás
- Ha a tölteléknél kemény állagot akarunk elérni, akkor hozzá kell mérni annyi mandulalisztet (pellet), hogy a massza ne legyen folyós
- Azok, akik nem akarnak lisztet használni, elkészíthetik anélkül is, de ekkor a töltelék miatt nehezebben lesz vágható (én így csináltam!)
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A dagadót mélyen szúrd és vágd fel belülről, hogy tölthető legyen (a hentes is megcsinálja, ha kéred!)
- A vegyes zöldséget főzd meg puhára, majd bot- vagy egyéb mixerrel, hozzáadott 2 db kemény tojással, akár krumplinyomóval, törd össze
- Üssél rá a zöldségre tojásokat, és jól keverd össze (tehetsz a töltelékbe pelletet!)
- A fűszerekkel jól keverd át
- A dagadót töltsd meg, és hústűvel vagy pálcikával tűzd meg jó szorosan a „zsák” végét
- Tedd a töltött húst egy mély sütőedénybe, és önts alá 1 dl vizet
- Alufóliával érdemes kezdeni a sütést közepes lángon, hogy a hús megpuhuljon, átfőjön
- Kb. 20 perc sütés után vedd le a fóliát, és süsd a húst ropogósra, melyet sütés közben megfordíthatod, hogy mindkét oldala megpiruljon
Dagadó helyett én oldalasba tölteném, mert a dagadó túlságosan száraz. A hentest meg kell kérni, hogy olyan oldalast adjon, amit meg lehet tölteni (még nincs felcsíkozva). Ugyanúgy felszúrni, mint a dagadót, a csontok mentén be kell irdalni, kisütés után a csontot könnyen ki lehet húzni és szépen fel lehet szeletelni.