Egészségügyi kérdés – pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés; immunépítés

pmvizsgálatA cikket Zsóka küldte – 2010.10.15-én; a kép a Google images-ről való

Vannak állandóan visszatérő kérdések, melyek egyikére a pajzsmirigy kérdésére Zsóka küldött – olvasmányai és személyes tapasztalata alapján – egy összefoglaló cikket. Az Egészség kategóriában a későbbiekben is megtalálhatóak lesznek a fontos kiemelt témák.

Bármilyen más egészségügyi témában is várok

személyesen megélt tapasztalatokat!

I. Pajzsmirigy

Amikor az emberben megborul a pajzsmirigy működés, akkor az anyagcserében és a szervi működésben keletkezik zavar.

Pajzsmirigy túlműködés: – hiperaktivitás, kéz-láb remegés, szapora szívverés – csakhogy a legfontosabb tüneteket említsem. A TSH értéke ilyenkor 0,001, vagy ennek közelében van.

Pajzsmirigy alul működés: enerváltság (lustának érzi magát az ember), állandóan aludna, hirtelen hízás, ha alig eszik is rakódnak fel a kg-k. TSH 5 egész vagy az egekben – nekem volt már 78,8 as tsh 2011.09.27-én!!!

Volt szerencsém mindkettőt megtapasztalni!

Mindkettő esetben segít a paleo étkezés. Azáltal, hogy elhagyjuk a glutént, szóját, kukoricát finomított szénhidrátot, cukrot…, máris gátat szabtunk a további romlásnak; de ez még nem elég.

A túlműködésnél kell a gátlószeres tabletta, ami gyorsabbá teszi a helyreállítást. Akár még a jövőben arra is van remény, hogy a pajzsmirigyünk jól fog működni.  Erre akkor van reális remény, amennyiben nem alakultak még ki a pm.-ben göbök.

Göbös pajzsmirigynél az orvosok műtétet, vagy radio-jód kapszula bevételét ajánlják. A kapszula bevétele egyszerűbb és nagyobb hatásfokú, mint a műtéti úton való eltávolítás (ezt választottam én is). Ekkor azonnal kinyíródik a pm., ami azt eredményezi, hogy életünk végéig pótolni kell a pm. hormont tabletta formájában.

Ha kevés hormont szedsz, úgy jársz, mint BB. Most harcol az évek alatt felgyűlt kilókkal, mert nem kapott elég pm. hormont 20 éven keresztül.

Lehet várni a csodát, de gyógyszer nélkül a pajzsmirigy nem gyógyul, akinek már alul működik, annak elkezd sorvadni. Kinyírta az évek során elfogyasztott glutén, szója… – a nyugati táplálkozás.

3 évvel ezelőtt, amikor bevettem a radio-jód kapszulát (kemo), és is vártam, hogy szénhidrát- és gluténmentes étkezéssel nem lesz  szükségem a hormon pótlására. E “csodavárás” eredménye fizikai összeomlás lett: izületi gyengeség, szívritmus zavar.

A pajzsmirigy göbösödés – sejtburjánzást-jelent. Az mindegy, hogy jó vagy rossz indulatú (biopsziával állapítják meg); kimondom: rák!

Ez esetben segít a szigorú ketogén diéta, folyamatosan 5 éven keresztül. Ha ekkor nem újul ki – ahogy az endokrinológusom mondta -, “Örüljek ha nem nő oda semmi! Teljesen gyógyult leszek.”

A pajzsmirigy betegség autoimmun betegség:

II. Immunépítés (nem tévesztendő össze az erősítéssel!):

 • paleo táplálkozás, pro- és prebiotikum, http://www.tenyek-tevhitek.hu/vitamin-ajanlasom.htm, amelyet legalább 1 évig folyamatosan és következetesen kell csinálni.
 • Tilos a lektin és szaponin tartalmú zöldségek fogyasztása! (paradicsom, paprika, padlizsán), és mindenféle tejtermék, a sajt sem fogyasztható!

Print Friendly, PDF & Email

38 thoughts on “Egészségügyi kérdés – pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés; immunépítés”

 1. Mielőtt bárki, akinek pajzsmirigy alul működése van, elkezdené szedni a jódot, feltétlen konzultáljon kezelőorvosával. A pajzsmirigy alul működésnek is több oka lehet.
  Van egy fajtája, ahol kimondottan TILOS a jód pluszban fogyasztása (még jódozott só formájában sem)
  Ez a: Hashimoto-thyreoiditis
  A paleo étkezés itt is nagyon fontos, de egyéb kezelést orvos írjon elő.

 2. Segitséget kérek az értelmezéshez.
  2011. júniusában kezdtük a paleo táplálkozást. Férjem és saját magam TSH értéke normál tartományban volt. 2011. novemberre a páromé már csak 0,280 (szabad T4 még értéken belüli). 2012. márciusára a TSH megint normál tartományban, most október elejei vérvételnél pedig TSH 0,070 (szabad T4 normál tartománynál magasabb).

  2011. nov. az enyém még normál tartományon belüli, most novemberi vérvételnél TSH 0,280 érték alatti.

  Voltunk pajzsmirigy ultrahangon, nálam nem mutatott elváltozott, de páromnál mint két oldalon göböt találtak.

  Kérdésem, a túlműködéshez hozzájárulhatott-e a pelao étkezés?
  Adjatok tippet kinek írjak ezzel kapcsolatban.

  Köszönöm.

  1. Kedves Ágota!
   Én is pont így jártam. Évekre visszamenőleg a TSH eredményeim 2 felett voltak, de volt 3,56 is. Sajnos senki sem szólt, hogy alulműködik a pajzsmirigyem. 3 hónapnyi paleo után meg minden orvos sikított, hogy túlműködik. Az igaz, hogy a TSH-m durván alacsony lett, viszont T3-T4-el nem volt baj…de sajnos hittem nekik, azóta is annak a levét iszom, bár remélem maradandó kárt nem tettek a gyógyszerek:( Így utólag azt mondom, hogy a “túlműködés” ideje alatt kezdett észhez térni a pajzsmirigyem!!! És a TSH referencia-tartományokat meg el kellene már felejteni nekünk is és az orvosoknak is!

 3. Ágota
  http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/13226/tanacsok-pajzsmirigybetegsegben-szenvedoknek
  A pajzsmirígy müködését biztos,hogy jóirányba viszi a paleó.Azáltal,hogy elhagyjuk a glutént,szóját,adalékanyagokat.
  http://www.tenyek-tevhitek.hu/vitamin-ajanlasom.htm
  Különösen fontos a megfelelő D vitamin szedése.Ezenkivül göbös pm-nél ajánlott a káposztafélék fogyasztása nyersen,de még jobb ha káposztalevet iszik a páciens minden nap.A túlmüködés még helyreállhat,csak kitartás és ne add fel a paleót.

  1. Kedves Zsóka!

   Nem hiszem, hogy a hal lenne az oka, mert nem sűrűn eszünk. Amire még gyanítok, hogy azóta Himalája kristálysót használunk, hogy nem-e az lenne a bűnös. Szerintem biztos az étkezéssel van valami, hogy mindkettőnknél túlműködik, de a páromé göbös is.

 4. Ágota
  Nem tudom,hogy a himalája só tartalmaz-e jódot?De ez esetben kerülni kell minden jódozott élelmiszert is.Visszafordítható a túlmüködés.Csak a fentebb említett vitaminok és kitartó paleó és sok nyers káposzta vagy inkább a leve.

  1. Savanyú káposzta lé is jó?
   Nekünk sajnos a paleo elkezdése után alakult ki. Félévente járunk vérvételre, mert a párom cukros, stb. 2011. májusában kezdtük, és rá fél évre már elváltozás volt az eredményben.

 5. …nekem úgy volt 100 fölött a TSH értékem, hogy meg sem tudták mérni, egy hétig sírva keresgéltem a neten, aztán elmentem endokrinologushoz, kék jódot szedtem, D-vitamint napi 5000NE-t, szelént, fulakupunkturára jártam és persze azonnal áttertem a paleo-táplálkozásra. Persze elmentem ultrahangra is, ahol megállapították, hogy az egyik pajzsmirigyem feleakkora, hideg göbös és a széle is egyenetlen, gyakorlatilag tehát alig működött…Kitartóan paleoztam, szigorúan, havonta ellenőrizte a doktornő a TSH-mat és így állítottuk be a hormontabletta minimumját, amit azóta is szedek… Ez két éve történt, az első félévben fogytam 10 kg-t, és kb. ennyi idő kellett a TSH érték normalizálásához is… Azóta is paleozok, persze időnként most már lazítok rajta egy kicsit, de jobban és egészségesebben érzem magam mint valaha… Éva:-)

 6. Ágota
  Csak a nyers káposzta lében találhatók meg azok az ásványi anyagok, amik gátolják a túlműködést.Nem hiszem, hogy a paleó hozta ki a túlműködést, mert a glutén és a szója elhagyásával pont, hogy megszűnik. Előfordulhat,hogy valamelyik étrendkiegészítő tartalmaz jódot? Az én párom is cukros volt, de a paleó hatására teljesen elmúlt.

  1. Az én páromnak sajnos nem igazán javult a másfél év alatt a cukra, nem hogy megszűnt volna, és azt nem értem miért. Igaz, hogy kompromisszumként a zablisztet használom főzelékekhez, meg leves hintésre és havonta 1 max. két alkalommal szoktam belőle nokedlit csinálni. Kenyeret nem fogyaszt.

 7. Sziasztok!
  Nekem az inzulinomra nagyon jó volt a paleo. Sajnos vissza is tértem a “bűnözéses”étkezéshez!
  Most viszont az anti tpo-m magas lett 188-as. 35-ig jó.A tsh-m még jó.
  Valaki tud nekem segíteni, hogy mit szabad és mit nem szabad ennem?
  Sajnos ez nagy valószínűséggel a Hosimoto kór:-(( Meg lehet ezt valahogy állítani,hogy ne nyírja ki a szervezetem a pajzsmirigyemet?
  Minden segítséget nagyon köszönök Nektek!

 8. Szandi
  http://www.konzilium.hu/pajzsmirigy/konziluj/letolt/hipot.pdf
  Pajzsmirígy betegségnél a következőket kell alkalmazni: kerülni minden nem paleó élelmiszert, ezenkivül tilos a lektin és szaponin tartalmú zöldségek fogyasztása: paradicsom,paprika,padlizsán.Erősíteni kell az immunrendszet: paleó vitaminok+ pro és prebiotikumok folyamatosan évekig is.Én már 2 éve ezt csinálom.Káposztaféléket sem ehetjük nyersen.

  1. Kedves Zsóka!
   nagyon szépen köszönöm a válaszod! Nagy segítség! Sajnos nagyon rosszakat olvastam erről a betegségről és már annyi nyűgöm van, hogy ettől meg akarnék szabadulni, de ahogy látom nem nagyon lehet. Sajnálattal olvastam a paprika, paradicsom, padlizsán tiltását! Igazából ezeket a zöldségeket szeretem csak.Gondolom a lektin ,szaponin miatt a rizs és burgonya is nagy bűnnek számít,bár tudom a paleoban az nincs is benne!
   Te a 2 év alatt milyen eredményt értél el? Ha mától mindent betartok van esély arra,hogy ne romoljon tovább az értékem?
   hálás vagyok,hogy írtál!Mégegyszer köszönöm!

 9. SZANDI
  A TSH eredményed még jó, addig van remény. Megállítja pm betegséget a paleó, azáltal, hogy elhagyjuk a glutént,finomított szénhidrátokat, adalékanyagokat, szóját, tejet – mindent, ami nem paleó.Jut eszembe! – én semmiféle tejterméket sem eszek 2 éve. Ha hard paleó leszel, és ezeket az élelmeket teljesen kihagyod, akkor én úgy vélem, hogy megállítható a pm romlása. Ez azért is fontos, mert az általa termelt hormon elegendő lehet a továbbiakban (mivel nincs semmi olyan élelem ami kiütné!) a szervezeted működéséhez. Én már 3 éve pm nélkül gyógyszer hormonnal élek. Nem könnyű, de lehet így is. Csak fél éven múlt,hogy nem találkoztam a paleóval. Júliusba kinyírták a pm-emet és novembertől paleózok. Nagyon vigyázz rá, mert ettől a kis fránya pm-től függ az anyagcserénk. A paradicsom és társainak elhagyása nekem nem volt lelki trauma. Mindig azt nézem,hogy mit ehetek és soha nem azt, amit nem. Egyébként napi 2x eszek. Délelőtt 9 óra tájékán: tojás,vagy hús,vagy szalonna néha saláta hozzá. Este 5 óra tájékán akkor is hasonlókat. A két étkezés közt csak vizet, KV-t és citromleves vizet iszom. Néha eszek gyümölcsöt,ha édesre vágyok. Ezzel a étkezéssel tartom a súlyom.

 10. és hogyan tovább, akinek már régóta elsorvadt a pajzsmirigye, 25 éve szedi a hormonokat, és csak most akadt rá a paleora? valaki, kérem válaszoljon

 11. Sziasztok! 🙂

  Tökéletesen egyetértek azzal, hogy egészségesen étkezni fontos dolog, a paleo a legkiválóbb étkezési minta – nem mondok diétát -, amit valaha próbáltam, pedig sokat próbáltam. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a betegségek oka a lélekben, a lelki konfliktusokban keresendő, és teljes gyógyulás csak a kettő kombinációjával érhető el. Odafigyelni az étkezésre, de a lélekre is! Javaslom, hogy nézzetek szét itt:

  http://gnmforum.hu/index.php?PHPSESSID=f583cc7553207503090135cafd8a4ded&action=search2

 12. Én frof. dr. Balázs Csaba endokrinológushoz járok, és szerinte az autoimmun pm gyulladásom szépen javul, csökkent a gyulladt terület, a göböcském is negyedére zsugorodott. Kevesebb hormont írt most fel. Azzal biztat, hogy a hormont idővel el is hagyhatom, pedig eddig úgy tudtam, hogy a hasimotó nem gyógyítható. Javasolta a gluténmentes étrendet, a D vitamin (5000 NE!) és a szelén szedését. Amikor kissé félve megemlítettem a paleolit táplálkozást (más orvosnál volt már rossz tapasztalatom), semmi negatívumot nem mondott, sőt helyeselt, és megdicsért, hogy ennyire odafigyelek a táplálkozásra. Szerencsére ilyen orvosok is vannak. Én bízom benne, hogy rendeződik a pm betegségem, amiről 2 éve van tudomásom, pedig már legalább 10 éve kialakult.

 13. Sziasztok!

  A sok hozzászólásból is sokat tanultam, de lenne egy kérdésem: a halolaj kapszula (FLP-s: 47% hal, 17% tintahal, olivaolaj, citromolaj) és az immunerősítő (cink, c-vitamin, d3 vitamin, és gombaporok) Hasimoto esetén ezek jók, vagy kerüljem inkább őket?

  Sajnos már fogalmam sincs, hogy mivel teszek jót… A glutént teljesen kiiktattam, és elég jól be tudom tartani a paleot is, ritkán megy a kompromisszum csak. Viszont az étrendkiegészítőkkel bajban vagyok.

  Szedek én is extra D3 vitamint, szelént, C-vitamint, és haj-bőr bogyót (soha eddig, de kb 1 hónapja hullik a hajam, de durván) Sajnálom, hogy már egy éve kezelt a betegségem, de egyre rosszabbak gyógyszer mellett az eredményeim, pedig mindent megtennék, csak tudjak róla, hogy mivel teszek jót.

  (egy éve sportolok is rendszeresen, de a paleot nem rég kezdtem csak, mert most dobta ki a google, a barátom)

  1. Kedves Dorka!

   A hajhullás egyértelműen az alulműködö pajzsmirigy egyik tünete lehet. Gondolom, hogy folyamatos orvosi kontroll alatt állsz. A Thyroxin szedése pm.-eseknél sokszor elengedhetetlen, de a mellé életmódként beépített paleoval akár hosszú távon visszafordítható folyamat. Egyénenként kell eldönteni a beteg állapotát és kezelését.

   Az általad felsorolt étrendkiegészítők jók: D3, C, O3, még K2-re lenne szükség, hogy a D3 jobban beépüljön. Ne egyél keresztesvirágúakat, káposztaféléket, paprikát és paradicsomot nyersen, mert ezek tovább rontják a pajzsmirigy állapotát.

   Több posztban foglalkozom a pajzsmirigy kérdésével, ezeket mind olvasd végig. Írd be a keresőbe, hogy pajzsmirigy.

   Ha kérdésed lesz, akkor majd megpróbálok válaszolni. BB Márta

   1. Kedves BB Márta!

    Nagyon szépen köszönöm, ez nagy segítség!! Amit végeztem a munkával, spurizok is K2-ért! 🙂

    Szerinted a paradicsomot, paprikát is ehetném, ha megfőzöm? (paradicsomszószra gondolok pl)

    Köszönöm!

 14. A György teák közül ajánlanám a közönséges galaj teát. Nyilván akinek már igen igen rossz állapotban van a pajzsmirigye, vagy gyógyszer kell, az ne teázzon. Ez a tea akár túl akár alul működik a pajzsmirigy beállítja. Minden nap inni kell. Kortyolgatva, galgalizálva. Reggel éhgyomorra lassan egy részét, majd nap közben is kortyolni.Legalább 2 hónap mire változást eredményez. Ha beállt utána megelőző jelleggel heti 1-2 alkalommal inni.

  1. Kedves Niki, Halottam a galaj tea jótékony hatásáról. Én pajzsmirigyesként ugyan, mégis nem szakemberként azt tanácsolom, hogy ezt egyénenként az érintett beszélje meg orvosával is. A pajzsmirigy betegség sokféle lehet – autoimmun, nem autoimmun, göbösödés, rákos elváltozás, változóan alul- illetve túlműködő, túlműködő stb. De igazad van, hogy felhívtad erre a figyelmet, köszönöm. Márta

 15. sziszi
  2013. március 17. vasárnap – 08:49

  “Én Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológushoz járok”

  Pajzsmirígy alulműködéssel, ami ellen paleolit táplálkozással és vitaminokkal harcolok, fordulhatok ehhez az orvoshoz? Bevallom én a hormonok szedésétől elrettentem, ezért próbáltam más utat találni a lehetséges gyógyuláshoz. De Zsóka azt írja csak paleoval nem fog menni…

  1. Kedves Kata, A hormonoktól kell a legkevésbé félni, mert a hormonok nélkül valamikor a pajzsmirigy sorvadás egyenlő volt az elmúlással. A hormonok pótolják azt, amit a szervezet nem tud termelni. Azt érdemes azonban megvizsgálni, hogy pontosan milyen állapotban van a pajzsmirigy?! Balázs Csaba írásait kedvelem, de nincs tapasztalatom arról, hogy orvosként mennyire odafigyelő?! Vannak olyan táplálkozásbeállítással foglalkozó emberek, akik esküsznek arra, hogy még kezdeti stádiumban az alulműködést vissza lehet fordítani. Azt is ki kell deríteni, hogy a pm.-ed autoimmun-e. Ha nem, akkor pl. jóddal is lehet a működését korrigálni. Jómagam nem vagyok szakember, csak egy viszonylag jól tájékozott laikus. Azt javaslom, hogy tanuld ki a betegségedet és ezután keress egy kétoldalú kommunikációra nyitott endokrinológust. Márta

 16. Kedves BB!

  Nagyon zavaros ez nekem már, hogy mit ehetek és mit nem ha pajzsmirigy alulműködésem van. Most tértem csak át paleora. A paradicsomra ugye egyértelműen azt olvasom mindehol, hogy nem szabad (talán még főve sem 🙁 ), de paprika nem egyértelmű, illetve ha a kersztesvirágúak sem, de pl. édesburgonya sem, akkor mégis mi marad?? Kétésgbe vagyok esve. Ha legalább főtt formájában lehetne enni az említett zöldségeket.
  Köszönöm a válaszod.
  Gabi

   1. A jódbevitel – orvosi javaslat szerint – gyulladásos állapotban nem ajánlott. Ezzel szemben a https://www.facebook.com/groups/palejod/ csoportban bár alátámasztják az orvosi véleményt, de felhoznak érveket arra is, hogy az egész szervezet endokrin szerveit érdemes jóddal táplálni. Mindenki saját felelősségére és a protokollnak megfelelően fogyaszthat. Én is éppen ezen hezitálok. Most akarom elolvasni éppen, hogy a minimálisnak mondott 15 mg-ot hogyan szedjem be, már Lugol van itthon és vettem pipettát is a patikában. Azt hiszem, hogy kipróbálom, de nagyon fogom magamat figyelni és ha bármi gondom lenne, akkor azonnal abbahagyom. Ajánlom neked is ezt az oldalt. Márta

    1. Szia Márti!
     Éppen ez miatt kereslek itt, mert a JÓD oldalon nem jelentkeztél miután írtad volt, hogy belevágsz!…már úgygondoltam, hogy el kezdted, de olvaslak, hogy még nem?…..én is el hoztam tegnap a Lugolt, van gömbfejű pipettám és 2 cseppet 2x-i alkalommal kis vízzel beveszem.
     Nálam 75 és 76 az antiTPO-k értéke. (Anzelm)

     1. Nem merek belekezdeni, mert van az egyik lebenyben egy apró göb. Biopsziát nem óhajtok ilyen apró göbbel csináltatni, mert totál elegem van mindenből. Ott áll az asztalon a Lugol, de félek tőle. Márta

  1. Kedves Gabi! Az a javaslatom, hogy Hashimotosként az Autoimmun Protokoll (AIP) múlt héten felrakott posztját http://paleovital.hu/?p=32162 tanulmányozd. A keresztesvirágúak főzve fogyaszthatóak. A paradicsomot kerülni kell. Azt kell elhatároznod, hogy követed-e az AIP – szigorított paleo követelményeit, vagy a fűszerek használatában ehhez képest engedményt teszel magadnak. Ezt döntse el az állapotod. Amennyiben fiatal vagy, akkor érdemes legalább 3 hónapig, illetve annyi hónapig folytatni az AIP-ot, ahány éves vagy. Miután az én Hashimotom eléggé “kalandosan” alakult, mert 11 évig azt hittem, hogy 100%-ig elsorvadt a pajzsmirigyem, ezért a paleon belül én nem csináltam megszorításokat. Most tudtam meg, hogy mégis van pajzsmirigyem (?) – nekem is hihetetlen -, ezért most én is az AIP-ot követem egy ideig, utána csináltatok labort és megnézem, hogy hatott-e? Az Anti-TPO-t szeretném lejjebb tornázni, mely a pm. gyulladás szintjét mutatja. Eddig is össze lehetett szedni az oldalamról – kissé nehézkesen – az autoimmun betegségek legkritikusabb ételeit, de most összefoglaltam. Most, hogy írtál, majd még egy-két gondolattal kiegészítem. Azok a blogok, melyek elérhetőségét belinkeltem a poszthoz, azok értékesek. Én magam is bejelentkeztem az AIP kezdő fb csoportba https://www.facebook.com/groups/166605740436599/, mert szeretném látni a gyakorló betegek tapasztalatait és én is szeretnék tanulni tőlük. Az édesburgonya egyébként nyugodtan fogyasztható a ketogén kivételével valamennyi irányzatban. Remélem, hogy tudtam segíteni. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.