Levél egy kezdő paleosnak

olvasoi_level

A levélíró hozzájárulásával ismét megosztok veletek egy paleo témájú levelet, melyben a nekem feltett kérdésekre – laikusként ugyan, de igyekeztem – jó válaszokat adni. Sok embernek sokszor vannak kételyei, ez érthető. A levél írója most kezdi a paleot, Szendi Gábor oldalát már hosszú hónapok óta tanulmányozza.

„Kedves Magdi!

Belinkelem a leveled kérdéseket feltevő részét, és a magam laikus módján próbálok válaszolni azokra – mindenekelőtt persze köszönöm a dicséretet, mely mindig jól esik.

Egy dolog felfoghatatlan számomra, ebben a paleo táplálkozásban. Egyik közeli rokonom kardiológus-belgyógyász, eleve elveti a zsíros ételek „hasznosságát”,  és nem hisz  ezekben a divatos „hóbortokban”.  A 30 évvel ezelőtt fiatal koromban Atkins diétát kipróbáltam, fogytam is, de emlékszem, hogy akkoriban is bizonyították, hogy a sok zsír bevitele nagyon ártalmas, stb. stb.  Ha túlsúlyom van, a sok zsíros ételtől hogy fogok fogyni?  Hogy lehet az, hogy általában tiltják  a zsíros ételt a koleszterin miatt, itt pedig kacsa, liba, sertés és mindenféle húsféle engedélyezett?

A zsír önmagában nem hizlal, csak ha szénhidráttal együtt eszik. A zsír fogyasztásakor beindul egy un. ketoacidózisos folyamat, amikor is a zsír zsírt kezd égetni. Nem véletlenül az ilyen étkezés mellett acetonos a beteg lehelete. A hivatalos orvoslás is ismeri a ketogén – zsír alapú diétát, melyet epilepsziás betegeknél alkalmaztak először, és természetesen a rákos betegeknél is jelentős javulás és akár gyógyulás érhető el (persze nem mindegy, hogy milyen típusú és milyen stádiumú rák esetében), nem is beszélve a cukorbetegekről, akiknél, ha nem is ketogént, de ketogénbe hajló diétát érdemes alkalmazni.

A teljes ketogént természetesen a kórházi gyakorlatban szigorú ellenőrzés mellett végzik. Atkinst én is csináltam, vannak vele kapcsolatban pozitív és negatív tapasztalataim egyaránt. Az Atkins a zsírt és a fehérjéket preferálja -, és bizony akár fehérje mérgezést is lehet tőle kapni.

A lényeg tehát az, hogy a szénhidrátok fogyasztásáról a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében nem szabad elfelejtkezni. Az nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat eszel?! – ez legyen elsősorban zöldség, kevés gyümölcs, ritkán olajtalanított maglisztből sütemény vagy egyéb édesség. Az olajtalanított magliszteket ki lehet egészíteni jó zsírokkal, melyekben az Omega3 aránya jó a az Omega6-hoz képest, avagy a zsírok kötéslánca miatt az emberi szervezet jobban fel tudja dolgozni. Alapszabály mindenben a mértékletesség!

A vitaminok pótlása is lényeges szemléletbeli változást indukál a paleoban. Vannak olyanok, akik nagy dózisban szedik. Jó magam a hektikus – ezáltal életszerű vitaminszedésnek vagyok a híve. A legfontosabb vitaminok, melyek a kizsigerelt élelmi anyagok hiányosságai miatt pótlandók – a D-vitamin, a C-vitamin, a K2-vitamin, O3 halolaj, vagy minél több hal fogyasztása, a többi vitaminra és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetünknek. Életszerűnek azt tartom, hogy nem minden nap veszem magamhoz ezeket a vitaminokat azonos dózisban, hanem ahogy az életben – naponta, hetente, betegségfüggően –> változó arányban.

A koleszterinre szüksége van a szervezetnek – legjobb tudomásom szerint elsősorban a D-vitamin raktározásában és a stresszhormonok szabályozásában van pozitív szerepe. Az érfalak károsodását a homocisztein okozza, ezek képződésével keletkeznek az érfalon plakkok, melyek végül elzáródáshoz vezethetnek.

114 kg vagyok, 156 cm,  66 éves és beállított magas vérnyomásom van 8 éve, ami szinte egyik napról a másikra jelentkezett.

A kérdésem az, hogy a pajzsmirigyedet vizsgáltattad-e, mert a pm. megbetegedései népbetegségnek számítanak. Lehet, hogy a mozgásszegény életmód, de lehet hogy a pm. áll a hízás hátterében? Egy vérvétel az egész kérdés megválaszolása.

Világéletemben migrénes voltam alacsony vérnyomással. Aztán meghalt a férjem, és amikor már túl voltam a nehezén, a gyászon, jött egy migrénes rohamom, ami csak nem akart elmúlni a migrénes gyógyszerre sem… Akkor a vőm megmérte a vérnyomásomat és az egekben volt mindkét érték, így kiderült, hogy a a fejfájás nem migrén, hanem magas vérnyomás. Sok gyógyszer próbálgatása után  9 hónap múlva állt be rendes értékre.

A magas vérnyomás kialakulását valóban okozhatja posttraumás stressz is.

Sajnos egyre több gyógyszer kell már, tavaly nyáron kétszer nagyon rosszul voltam, kórházban is voltam, mert a szívem rendetlenkedett, azóta  nem csak reggel, hanem este is gyógyszert kell szednem.   Hat éve volt egy csípő műtétem, azután szedtem fel legalább 18 kilót, pedig tényleg nem vagyok zabálós, de mivel már nem tudok szaladgálni, sajnos ez a súly megmaradt. Rosszul érzem magam a bőrömben esztétikailag is, érzem, hogy  fulladok, és nyilván a súlytól fáradok is.

Próbálj meg kitalálni valamilyen lakásban végezhető tornát, amit minden áldott nap elvégzel és nem esik nehezedre. Léteznek betegeknek kitalált gyógytorna kazetták, melyek instrukciói alapján akár otthon is tornázhatsz. A séta, a gyaloglás, az úszás – ezek a legjobb mozgásformák a mi korosztályunknak. Mozogni muszáj!!!

Kérlek adjál tanácsot hogy étkezzem, hogy jó legyen a közérzetem is , és fogyjak is. Most úgy gondolom, hogy ez az életmódváltás lenne a megoldás, az elhatározásom nagyon szilárd.

Összefoglalva:

  • Kérnék legalább negyedévenként szív ultrahang kontrollt és belgyógyászati kivizsgálást.
  • Végeztetnék pajzsmirigy hormonszintre mutató vérvételt.
  • Az étkezésben követném a zsír- és fehérjealapú diétát – kiegészítve zöldségekkel és gyümölcsökkel. A töményebb szénhidrátoktól tartózkodnék, de teljes mértékben nem vonnám meg magamtól.
  • Erőm és egészségi állapotom szerint kitalálnék valamilyen mozgásformát – minden áron!!! – ez nagyon fontos, mert a kalóriákat el is kell égetni!
  • Beépíteném az életembe a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok szedését – akár, tőlem eltérően rendszeresen és napi szinten azonos dózisban?! Kezd az alappal, és ha érzed, hogy nem elég, akkor bővítsd a kört.
  • Feltétlenül olvasd el Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyvét, melyben nagyon sok kérdésre választ kapsz. 3 és fél év paleozás után is előfordul, hogy magam is előveszem.

Köszönöm, hogy meghallgattál, elnézésed kérem, hogy magánlevélben írtam.

Az általad felvetett magán problémák és az arra adott válasz hasznos információkat tartalmaznának mások számára is, így ha hozzájárulsz, akkor természetesen név nélkül, ezt a levelet egy posztban nagyon szívesen közzé tenném.

Drukkolok a gyógyulásodért, BB”

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.