Szezámmákos süti


A recept Nagy Szilvi  gyűjtéséből való, és JéPé találmánya

szezámmákossüti

A felső képet a Google images-rőól importáltam, hogy nagyobb méretben legyen látható a süti.

A kisebb képet a süti „feltalálója” küldte, tehát a kép teljesen hiteles:D

Hozzávalók:szezámmákos süti

A tésztához

  • 20 dkg szezámmag
  • 5 db tojás
  • 1 evőkanál xukor, vagy a TED szerint szirup, méz – ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • Citrom reszelt héja, fél citrom leve
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál rumaroma (ki is maradhat, de finom pikáns ízt ad)
  • 1.5 dl kókusztej

A töltelékhez

  • 10 dkg darált mák
  • 1 evőkanál xukor, vagy a TED szerint szirup, méz – ízlés szerint
  • Csipet só
  • Reszelt citrom héja
  • Fél marék mazsola
  • 1 dl kókusztej
  • 1 evőkanál szilva-velő – friss vagy mélyhűtött szilva pépesítve
  • 1 teáskanál ghee

Elkészítés:

  • A szezámmagot ledaráljuk
  • A tojássárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük, a hozzávalókat beletesszük, elkeverjük, ekkor egy lágy „tésztát” kell kapjunk
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ehhez a „tésztához” keverjük
  • Egy lazán folyós piskótát kapunk, amit sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntünk, és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütünk
  • Amíg sül, addig elkészítjük a tölteléket:
    A töltelékhez a vajat egy kis edényben megolvasztjuk
  • Beleöntjük a kókusztejet, a darált mákot és a többi hozzávalót, majd egyet „rottyantunk” rajta
  • Lehúzzuk a tűzről, és amikor kihűlt, belekeverünk 1 evőkanál szilva-velőt, hogy kenhető, no és még finomabb legyen
  • A kész tésztát, ha kihűlt, középen kettévágjuk és az egyik félnek a tetejét megkenjük a máktöltelékkel, és rátesszük a „tészta” másik felét, majd kockára vágjuk

A TÉSZTA TETEJÉT MEGSZÓRHATJUK VANÍLIÁS XUKORRAL!

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Szezámmákos süti”

  1. Nagyon jól hangzik a recept, guszta a süti! Azt szeretném kérdezni, hogy nem lesz keserű/nyés a szezámmagtól?

    1. Kedves Kati! Jómagam még nem sütöttem meg ezt a sütit, de én nagyon szeretek szezámmal sütni, meglehetősen ismerem. Igazad van, a szezám keserű lehet, DE! – ennél a sütinél szerintem a citromlé és a rumaroma el fogja fedni a kesernyés ízt. Pl. sós szezámos sütikbe én mindig őrölt köménymagot és borsot teszek, és az is kiválóan elfedi a kesernyés ízt. Szerintem még sütés előtt kóstold meg a nyers tésztát, és ne sajnáld a citromot és a rumaromát:-D Na, lehet, hogy én is megcsinálom, kedvet csináltál hozzá. Számolj majd be, hogy hogyan sikerült?! Szia, BB

      1. Kedves Mártika! Köszönöm a gyors választ! Befejezem a fűnyírást, (kell a mozgás!) és kipróbálom a sütit. Beszámolok majd!!! Szia Kati

          1. Elkészült a mű!!! Mennyei!:-))) Nyoma sincs keserű íznek. Csak szezámmagból még nem sütöttem eddig. Más maglisztekből, pelletekből vegyesen szoktam. Kollégám sütött szezámból palacsintát. Keserű lett, ki kellett dobni. Itt nagyon jó a citrom és a rumaroma ízesítés. Köszönöm a segítséget, klasszak a receptek! Szia Kati

  2. Szia BB! Nagyon régen jártam erre, most igyekszem sokat olvasgatni. A „szezám-keserű” kérdésre reagálok. Szerintem csak akkor lesz keserű a szezámmag, ha túlsütjük, túlhevítjük. Ezeket a piskótaszerű tésztákat rövid ideig kell sütni, ezért soha nem lesz keserű. Én a piskótatekercset is szezámmagból sütöm, az is isteni szokott lenni és azt is csak 10-12 percig sütöm. A palacsinta az már más kérdés, az nekem is keserű, mert hát azt igencsak sütni kell, hogy összeálljon, mert különben törik, ezért célszerű másfajta lisztből sütni. Üdv. JéPé – Éva

  3. Kedves BB nem írtad a sütihez szükséges vaj mennyiségét és még azt szeretném kérdezni, hogy a kókusztej helyett milyen más tejszint lehet használni ?

    1. Kedves Zsuzsi! Ott van a receptben – 1 teáskanál ghee 😀 Hántolt andulát vagy kesudiót kevés vízzel őrölj meg, s készen van a más alapanyag. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.