A recept Nagy Szilvi gyűjtéséből való, és JéPé találmánya
A felső képet a Google images-rőól importáltam, hogy nagyobb méretben legyen látható a süti.
A kisebb képet a süti „feltalálója” küldte, tehát a kép teljesen hiteles:D
A tésztához
- 20 dkg szezámmag
- 5 db tojás
- 1 evőkanál xukor, vagy a TED szerint szirup, méz – ízlés szerint
- 1 csipet só
- Citrom reszelt héja, fél citrom leve
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál rumaroma (ki is maradhat, de finom pikáns ízt ad)
- 1.5 dl kókusztej
A töltelékhez
- 10 dkg darált mák
- 1 evőkanál xukor, vagy a TED szerint szirup, méz – ízlés szerint
- Csipet só
- Reszelt citrom héja
- Fél marék mazsola
- 1 dl kókusztej
- 1 evőkanál szilva-velő – friss vagy mélyhűtött szilva pépesítve
- 1 teáskanál ghee
Elkészítés:
- A szezámmagot ledaráljuk
- A tojássárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük, a hozzávalókat beletesszük, elkeverjük, ekkor egy lágy „tésztát” kell kapjunk
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ehhez a „tésztához” keverjük
- Egy lazán folyós piskótát kapunk, amit sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntünk, és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütünk
- Amíg sül, addig elkészítjük a tölteléket:
A töltelékhez a vajat egy kis edényben megolvasztjuk - Beleöntjük a kókusztejet, a darált mákot és a többi hozzávalót, majd egyet „rottyantunk” rajta
- Lehúzzuk a tűzről, és amikor kihűlt, belekeverünk 1 evőkanál szilva-velőt, hogy kenhető, no és még finomabb legyen
- A kész tésztát, ha kihűlt, középen kettévágjuk és az egyik félnek a tetejét megkenjük a máktöltelékkel, és rátesszük a „tészta” másik felét, majd kockára vágjuk
A TÉSZTA TETEJÉT MEGSZÓRHATJUK VANÍLIÁS XUKORRAL!
Nagyon jól hangzik a recept, guszta a süti! Azt szeretném kérdezni, hogy nem lesz keserű/nyés a szezámmagtól?
Kedves Kati! Jómagam még nem sütöttem meg ezt a sütit, de én nagyon szeretek szezámmal sütni, meglehetősen ismerem. Igazad van, a szezám keserű lehet, DE! – ennél a sütinél szerintem a citromlé és a rumaroma el fogja fedni a kesernyés ízt. Pl. sós szezámos sütikbe én mindig őrölt köménymagot és borsot teszek, és az is kiválóan elfedi a kesernyés ízt. Szerintem még sütés előtt kóstold meg a nyers tésztát, és ne sajnáld a citromot és a rumaromát:-D Na, lehet, hogy én is megcsinálom, kedvet csináltál hozzá. Számolj majd be, hogy hogyan sikerült?! Szia, BB
Kedves Mártika! Köszönöm a gyors választ! Befejezem a fűnyírást, (kell a mozgás!) és kipróbálom a sütit. Beszámolok majd!!! Szia Kati
A gép „papagály” voltával kiszúrtam:-D Várom a süti fejleményeit:-D BB
Elkészült a mű!!! Mennyei!:-))) Nyoma sincs keserű íznek. Csak szezámmagból még nem sütöttem eddig. Más maglisztekből, pelletekből vegyesen szoktam. Kollégám sütött szezámból palacsintát. Keserű lett, ki kellett dobni. Itt nagyon jó a citrom és a rumaroma ízesítés. Köszönöm a segítséget, klasszak a receptek! Szia Kati
Szia BB! Nagyon régen jártam erre, most igyekszem sokat olvasgatni. A „szezám-keserű” kérdésre reagálok. Szerintem csak akkor lesz keserű a szezámmag, ha túlsütjük, túlhevítjük. Ezeket a piskótaszerű tésztákat rövid ideig kell sütni, ezért soha nem lesz keserű. Én a piskótatekercset is szezámmagból sütöm, az is isteni szokott lenni és azt is csak 10-12 percig sütöm. A palacsinta az már más kérdés, az nekem is keserű, mert hát azt igencsak sütni kell, hogy összeálljon, mert különben törik, ezért célszerű másfajta lisztből sütni. Üdv. JéPé – Éva
Kedves BB nem írtad a sütihez szükséges vaj mennyiségét és még azt szeretném kérdezni, hogy a kókusztej helyett milyen más tejszint lehet használni ?
Kedves Zsuzsi! Ott van a receptben – 1 teáskanál ghee 😀 Hántolt andulát vagy kesudiót kevés vízzel őrölj meg, s készen van a más alapanyag. BB