Az alábbi recept némileg hasonlít a Szezámparány, szezámrúd receptjéhez, de mégis egészen más – sokkal gazdagabb!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Egy tepsi fél centis tésztával való
kikenéséhez a következő mennyiségeket ajánlom:- 20 dkg lenmagpelyhet 2-2,5 dl vízzel önts fel, hogy jól megszívja magát az anyag, inkább kezd kevesebb vízzel, melyhez még mindig utána lehet önteni
- 20 dkg szezámpelyhet, vagy őrölt szezámot is keverj az alaphoz – Akinek nem jön be szezám, annak a továbbiakban a keverékbe tett őrölt mag mennyiségének megemelését javaslom!
- 20 dkg őrölt dió, vagy mandula, vagy mogyoró
- Stevia eritrittel keverve (pl. NaturCookta termék) – ízlés szerint dönts, avagy használj a TED szerint szirupot vagy mézet
- Szárított vanília 1 kávés kanállal kerül a tésztába, továbbá tegyél mézeskalács keveréket, reszelt bio citromhéjat, vagy egy kevés aszkorbinsavat bele
- Darálj le 30 dkg aszalt gyümölcsöt – bármi lehet -, én arany mazsolát és isteni lágy aszalt sárgabarackot őröltem egészen apróra és kevertem az egyvelegbe
- A masszát jól keverd el, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe egyengesd el
- Nem kell előmelegíteni a sütőt, hanem a legeslegkisebb fokozaton kb. 45 percit szárítva süsd a süteményt; Nézz rá sütés közben, mert az alja könnyen megég!
- A süti állaga nem lesz kemény, csak amikor a sütőből kivéve száraz, akkor keményedik meg valamennyire
- 15 dkg 90%-os csokoládéhoz tegyél hozzá 2 evőkanál kókuszzsírt, és állandóan kevergetve olvaszd fel
- Ezzel a csokimázzal öntsd le az alaptésztát
- Amikor megdermed, akkor tetszőleges formában vágható lesz a sütemény
Szia BB ! Azt szeretném kérdezni , h a szezámot a már duzzadt lenmagpehelyhez kell keverni , v rögtön a vízzel együtt ? Az olvasztott csokit a még meleg tésztára kell önteni ?
Kedves Márti, Nyugodtan együtt is, meg külön is kezelheted a lenmagot és a szezámot – duzzasztás céljából 😀 Amikor a tészta langyos, vagy kihűlt, akkor mehet rá a csoki 😀 BB Márta
Köszönöm a választ ! Nagyon finom lett !